Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
13°C
JUTRI
16°C
2°C
Oceni objavo

V ČEDADU SREČANJE Z GENERALNIM KONZULOM RS V TRSTU

Minulo sredo je v knjižnici Kulturnega društva Ivan Trinko v Čedadu v organizaciji Zadruge Novi Matajur in SKGZ potekalo srečanje z generalnim konzulom RS v Trstu Vojkom Volkom. Srečanja sta se udeležila tudi mag. Katarina Barbara Ostan, direktorica uprave Občine Bovec in Milan Štulc, pri Občini zadolžen za mednarodno sodelovanje.

Glavni poudarek večera je bil na položaju Slovencev v Italiji, dotaknili pa so se tudi gospodarske in demografske krize v Benečiji in evropskih volitev. Po uvodnem pozdravu Jole Namor, predsednice Kulturnega društva Ivan Trinko in pozdravu čedajske občinske odbornice za kulturo Angele Zappulla, se je z Volkom pogovarjal predsednik Zadruge Novi Matajur Rudi Pavšič.

Med drugim je Volk izpostavil, da se je pri zadnjih volitvah v Evropski parlament izkazalo, da je javnost razumela pomembnost Evropske unije: »Letošnje evropske volitve so dokazale, da se po težavah Velike Britanije zaradi brexita tudi slovenska javnost zaveda, da je EU ključna za gospodarstvo in da zapiranje ni rešitev.«

Glede demografske krize v Benečiji pa je poudaril, da bi se morala ta preko odnosov med Italijo in Slovenijo zgledovati po razvoju v bližnjem Zgornjem Posočju oziroma Bovškem.

»Kljub posameznim provokacijam odnosi med Slovenijo in Italijo, sploh pa Furlanijo Julijsko krajino, nikoli niso bili tako dobri kot danes. Tu diham zrak prihodnosti, ker imate nedotaknjeno naravo. Torej tisto, kar ljudje danes najbolj iščejo. Da se skupnost reši pred nevarnostjo izginotja, je nujno, da se Benečija poveže z Zgornjim Posočjem, kjer doživljajo velik razvoj, in so lahko za zgled. To pa bo mogoče samo z združitvijo političnih sil in s strokovno pomočjo pri pripravi evropskih projektov,« je poudaril Generalni konzul Republike Slovenije v Trstu Vojko Volk.

Seveda so se pogovarjali tudi o primeru dobre prakse, namreč o podpisu pisma o nameri treh Občin, Bovec, Kluže in Rezija, ki jo je pripravila pobudnica Občina Bovec in zajema izhodišča za sistematični razvoj območja kaninskega pogorja na obeh straneh meje. Kot je poudaril generalni konzul Vojko Volk, je tako o pismu kot tudi o projektu Kanin-Sella Nevea dobro seznanjen. Prisotne je seznanil z nedavnim obiskom predsednika vlade FJK Massimiliana Ferdige v Sloveniji, ko se je med drugim sestal tako s predsednikom Borutom Pahorjem kot tudi z zunanjim ministrom Mirom Cerarjem. Po Volkovih besedah sta se Fedriga in Cerar dogovorila za neomajno podporo projektu, zato tudi sam verjame, da mora biti projekt v celoti izpeljan.

Zapisal in foto: MILAN ŠTULC

Oglejte si tudi