Logo MojaObčina.si
JUTRI
22°C
10°C
PON.
22°C
12°C
Oceni objavo

SREČANJE V UKVAH

Na sedežu Slovenskega kulturnega središča Planika v Ukvah je 27. 11. 2023 potekalo delovno srečanje predstavnikov slovenske manjšine v Kanalski dolini z ministrom za Slovence v zamejstvu in po svetu Matejem Arčonom in državno sekretarko z Urada Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu Vesno Humar, srečanja pa so se udeležili še Generalni konzul RS v Trstu Gregor Šuc, predstavniki Občin obmejnega prostora, med njimi župan Občine Bovec Valter Mlekuž s sodelavcem ter predstavniki krovnih in stanovskih organizacij Slovencev v Italiji. Osrednja tema srečanja je bila pravzaprav nadaljevanje pogovorov, načetih pred letom dni, o čezmejnem sodelovanju ter prizadevanju za vključitev slovenskega jezika in Slovencev v Kanalski dolini na vsa področja javnega življenja, še zlasti na področju gospodarstva.

Srečanje je organiziralo Slovensko kulturno središče Planika, uvodoma pa je namen srečanja opisal podpredsednik Slovenskega kulturnega središča Planika Rudi Bartaloth in podal nekaj konkretnih pobud. Med njimi tudi razširitev avtobusne linije Bovec-Trbiž-Kranjska Gora-Ljubljana in obratno na celo leto.

Minister Arčon je že v uvodnih besedah poudaril velik pomen ohranjanja slovenskega jezika v javnem življenju, predvsem pa neprecenljiv pomen večjezičnega pouka v tem prostoru, ki da pomeni dragoceno obogatitev in najlepše darilo za prihodnje generacije. Izpostavil je pomen eksperimentalnega italijansko-slovensko-nemško-furlanskega pouka, ki so ga v letošnjem šolskem letu uvedli na vseh stopnjah.

Podal pa je tudi konkretno pobudo, da bi na tem prostoru ustanovili Evropsko združenje za teritorialno sodelovanje, v okviru katerega bi lahko povezali kar tri sosednje države, poleg Slovenije in Italije še Avstrijo. Ta skupna platforma bi lahko zagotovila kontinuirano izmenjavo na vseh področjih, kar bi bistveno olajšalo in pospešilo ter konkretiziralo sodelovanje v širšem smislu. Sogovorniki so pobudo sprejeli z velikim navdušenjem in se že dogovorili za prve korake k uresničitvi tega skupnega cilja, ki pomeni v prvih korakih postavitev neke osnovne platforme. Podprli so predlog ministra Mateja Arčona, da organizacijo prvih korakov prevzame kar sam minister.

Prav tako pa je minister Arčon izpostavil številne priložnosti na področju čezmejnega sodelovanja med obmejnimi občinami Kanalske doline, Gorenjske in Posočja, pri čemer so tudi v kasnejši razpravi venomer poudarjali tudi nujnost sodelovanja z Občino Rezija.

Z ministrom in državno sekretarko so razpravljali predstavnik Slovenskega kulturnega središča Planika Rudi Bartaloth, predsednica Združenja Don Mario Černet in pokrajinska predsednica Sveta slovenskih organizacij Anna Wedam, predsednica Slovenske kulturno-gospodarske zveze (SKGZ) Ksenija Dobrila, pokrajinski predsednik SKGZ za Videmsko Antonio Banchig, župan Občine Bovec Valter Mlekuž, župan Občine Gorje Peter Torkar, župan Občine Kobarid Marko Matajurc, podžupanja Občine Kranjska Gora Klavdija Gomboc, direktor Gornjesavskega muzeja Jesenice Aljaž Pogačnik, predsednik Kmečke zveze Franc Fabec, direktor Slovenskega deželnega gospodarskega združenja (SDGZ) Andrej Šik in podpredsednik Slovenske gospodarske zveze iz Celovca Felix Wieser.

Župan Občine Bovec Valter Mlekuž je v svojem izvajanju poudaril odlično sodelovanje Občine Bovec z vsemi obmejnimi Občinami na italijanski strani, ocenil pa je, da je bistvenega pomena prijateljsko sodelovanje med župani teh Občin:

»Ker glede na svoja leta poznam neke druge čase, lahko rečem, da si nikoli nisem mislil, da bom sredi Trbiža doživel pozdrav župana v slovenskem jeziku. Da bom v Čenti pri prižigu božično novoletne okrasitve doživel pozdrav v slovenskem jeziku. Da bomo župani Renzo Zanette, Mauro Steccati, Anna Micceli, Fabrizio Fuccaro in jaz postali med seboj tako dobri prijatelji. Mislim, da je to bistvo. Če mi ne bi na različnih področjih tako dobro sodelovali, bi bili vsi napori bolj klavrni. Ker pa smo mi v tako dobrih in prijateljskih odnosih, je pot do predlaganega cilja s strani ministra Arčona toliko lažja. Uvodoma je Rudi predlagal uvedbo avtobusne linije iz Bovca preko Trbiža in Kranjske Gore do Ljubljane na celo leto. Občina Bovec je dala pobudo, da se vsaj v poletnem času vzpostavi avtobusna linija preko Predela, Trbiža, Kranjske Gore do Ljubljane in obratno, vložili pa smo veliko truda, da smo za avtobusnega prevoznika, ki zdaj poleti izvaja te prevoze, pridobili vsa soglasja na italijanski strani. In tudi to je plod našega prijateljskega čezmejnega sodelovanja. Vendar smo kot Občina tudi mi finančno omejeni in takih linij ne moremo financirati. Že zdaj namenjamo iz proračuna več kot 100 tisoč evrov za avtobusno linijo čez Vršič in Trbiž. Za Občino z nekaj nad 3000 prebivalci je to velik strošek, zato menim, da bi za te prevoze morala sredstva zagotavljati država. Ti dve avtobusni liniji bi morali biti sistemsko financirani s strani države. Čez Predel poteka tudi zelo obiskana krožna pot Juliana, ki smo jo tudi na pobudo Občine Bove in JZ Dolina Soče pred leti zaradi dobrega sodelovanja namenoma speljali preko Trbiža, da ne omenim čezmejno povezanega smučišča Kanin – Sella Nevea, ki je zdaj doživelo  vsem vam poznano usodo. Pa se kljub vsemu dogovarjamo o rešitvah, da bi smučišče na slovenski strani vsaj na vrhu delovalo z dostopom z italijanske strani. Zato tudi sam pozivam, da nadaljujemo in nadgrajujemo naše sodelovanje, saj bomo lahko le na ta način stvari na vseh področjih lahko kakovostno premikali naprej,« je bil odločen Mlekuž, ki je podprl predlog ministra Arčona o ustanovitvi Evropskega združenja za teritorialno sodelovanje in med drugimi sogovorniki požel odobravanje nad izrečenimi besedami.

Beseda je v nadaljevanju tekla prav o možnostih krepitve čezmejnega sodelovanja. Spregovorili so tudi o izobraževanju.

»Kanalska dolina je kulturno in jezikovno zelo raznolika, prepletajo se namreč italijanski, nemški, slovenski in furlanski jezik in prav to zaznamuje pereče vprašanje poučevanja slovenščine v tamkajšnjih šolah. V zadnjih letih je bilo vloženega kar nekaj truda za uveljavitev večjezičnega italijansko-slovensko-nemško-furlanskega pouka. Ohranjanje jezika, kulture in identitete je v veliki meri povezano tudi z demografskimi in gospodarskimi razmerami. Medsebojno sodelovanje med kraji na obeh straneh meje dobro teče že desetletja. Vsi se namreč soočajo s podobnimi razvojnimi vprašanji, zato je povezovanje še kako dobrodošlo. Predstavniki slovenske manjšine in župani severne Gorenjske in Primorske so med drugim tako razpravljali o priložnostih in projektih, ki bi krepili to območje in sodelovanje v korist vseh. Nedavno je svojo enoto na Trbižu v Kanalski dolini skupaj s Svetom slovenskih organizacij odprla Kmečka zveza, poleti ustanovljena projektna pisarna SDGZ pa pomaga pri pripravi evropskih projektov na celotnem območju, kjer živi slovenska manjšina v Italiji,« so zapisali na spletni strani Urada za Slovence v zamejstvu in po svetu.

Ob robu srečanja se je župan Občine Bovec Valter Mlekuž z ministrom Matejem Arčonom pogovarjal tudi o aktualnih zadevah glede smučišča Kanin. Minister Arčon je potrdil, da je seznanjen z vsebino dopisa predsednika FJK Massimiliana Fedrige predsedniku vlade RS Robertu Golobu glede povezanega smučišča Kanin- Sella Nevea in da načrtuje skorajšnje srečanje s predsednikom Fedrigo.

Oglejte si tudi