Občine: Brežice, Kostanjevica na Krki, Krško, Radeče, Sevnica Občine: Benedikt, Cerkvenjak, Cirkulane, Destrnik, Dornava, Duplek, Gorišnica, Hajdina, Hoče-Slivnica, Juršinci, Kidričevo, Kungota, Lenart, Lovrenc na Pohorju, Majšperk, Makole, Maribor, Markovci, Miklavž na Dravskem polju, Oplotnica, Ormož, Pesnica, Podlehnik, Poljčane, Ptuj, Rače-Fram, Ruše, Selnica ob Dravi, Slovenska Bistrica, Središče ob Dravi, Starše, Sveta Ana, Sveta Trojica v Slovenskih goricah, Sveti Andraž v Slovenskih goricah, Sveti Jurij v Slovenskih goricah, Sveti Tomaž, Šentilj, Trnovska vas, Videm, Zavrč, Žetale Občine: Borovnica, Brezovica, Dobrepolje, Dobrova-Polhov Gradec, Dol pri Ljubljani, Domžale, Grosuplje, Horjul, Ig, Ivančna Gorica, Kamnik, Komenda, Litija, Ljubljana, Log - Dragomer, Logatec, Lukovica, Medvode, Mengeš, Moravče, Škofljica, Šmartno pri Litiji, Trzin, Velike Lašče, Vodice, Vrhnika Občine: Bloke, Cerknica, Ilirska Bistrica, Loška dolina, Pivka, Postojna Občine: Ajdovščina, Bovec, Brda, Cerkno, Idrija, Kanal ob Soči, Kobarid, Miren-Kostanjevica, Nova Gorica, Renče-Vogrsko, Šempeter-Vrtojba, Tolmin, Vipava Občine: Apače, Beltinci, Cankova, Črenšovci, Dobrovnik, Gornja Radgona, Gornji Petrovci, Grad, Hodoš, Kobilje, Križevci, Kuzma, Lendava, Ljutomer, Moravske Toplice, Murska Sobota, Odranci, Puconci, Radenci, Razkrižje, Rogašovci, Sveti Jurij ob Ščavnici, Šalovci, Tišina, Turnišče, Velika Polana, Veržej Občine: Črnomelj, Dolenjske Toplice, Kočevje, Kostel, Loški Potok, Metlika, Mirna, Mirna Peč, Mokronog-Trebelno, Novo mesto, Osilnica, Ribnica, Semič, Sodražica, Straža, Šentjernej, Šentrupert, Škocjan, Šmarješke Toplice, Trebnje, Žužemberk Občine: Ankaran, Divača, Hrpelje-Kozina, Izola, Komen, Koper, Piran, Sežana Občine: Hrastnik, Trbovlje, Zagorje ob Savi Občine: Bistrica ob Sotli, Braslovče, Celje, Dobje, Dobrna, Gornji Grad, Kozje, Laško, Ljubno, Luče, Mozirje, Nazarje, Podčetrtek, Polzela, Prebold, Rečica ob Savinji, Rogaška Slatina, Rogatec, Slovenske Konjice, Solčava, Šentjur, Šmarje pri Jelšah, Šmartno ob Paki, Šoštanj, Štore, Tabor, Velenje, Vitanje, Vojnik, Vransko, Zreče, Žalec Občine: Črna na Koroškem, Dravograd, Mežica, Mislinja, Muta, Podvelka, Prevalje, Radlje ob Dravi, Ravne na Koroškem, Ribnica na Pohorju, Slovenj Gradec, Vuzenica Občine: Bled, Bohinj, Cerklje na Gorenjskem, Gorenja vas-Poljane, Gorje, Jesenice, Jezersko, Kranj, Kranjska Gora, Naklo, Preddvor, Radovljica, Šenčur, Škofja Loka, Tržič, Železniki, Žiri, Žirovnica Bovec
DANES
26°C
13°C
JUTRI
26°C
10°C
Oceni objavo

POGOVORI NA MINISTRSTVU ZA ZDRAVJE

Zaradi odprtih vprašanj na področju zdravstvene oskrbe v Občini Bovec je župan Občine Bovec Valter Mlekuž zaprosil za sestanek na Ministrstvu za zdravje, danes pa ga je v Ljubljani sprejela generalna direktorica Direktorata za zdravstveno varstvo Tanja MATE s sodelavci.

Na županovo željo in povabilo se je pogovorov udeležila tudi dr. Sada Lah Kravanja, saj je del pogovorov tekel prav v smeri zagotovitve razširitve oziroma povečanja programa ortodontske ambulante v Bovcu. Župan je namreč prepričan, da je k zadevi treba pristopiti s strokovnimi argumenti.

»Že to, da smo si v Bovcu lani skupaj izborili tedensko en dan delovanja ortodontske ambulantev koncesijski zobni  ordinaciji Dentalnega centra dr. Lah Kravanja, kjer od lanskega septembra »naša« ortodontka nudi specialistično zdravljenje zobnih in čeljustnih nepravilnosti na napotnico za otroke in mladostnike, je bil za nas in za slovensko zdravstvo izjemen uspeh. Vendar bi v Bovcu potrebovali tedensko vsaj še en dan delovanja ortodontske ambulante, saj je nerazumljivo in tudi nesprejemljivo, da se ortodontka iz Bovca vozi v Novo Gorico, prav tako pa tudi pacienti, ko pa imamo v Bovcu vse možnosti za izjemno profesionalno opravljanje ortodontskih posegov. To je dr. Sanda Lah Kravanjav enem letu delovanja dokazala na vseh ravneh,« je bil prepričljiv župan Valter Mlekuždr. Sanda Lah Kravanja pa je k temu dodala še strokovne argumente, zakaj je županova želja realna in tudi preprosto izvedljiva.

Pogovarjali so se tudi o možnostih nadgraditve zdravstvene oskrbe in težavah na tem področju predvsem v času turistične sezoneter o stalnem zagotavljanju le te 24 ur dnevno in sedem dni v tednu. Pomanjkanje kadra pa je Mlekuž zavrnil z dejstvom, da imamo na Bovškem mlado zdravnico, ki bi lahko ob pravi odločitvi Ministrstva za zdravje takoj začela z delom.

Župan je izpostavil tudi prevelike obremenitve Občine na področju plačevanja stroškov ob različnih nesrečah, saj mora za tuje državljane vse stroške ob nesrečah s smrtnimi izidi, tudi obdukcijo in hranjenje pokojnika v hladilnici, kriti Občina. Mlekuž je poudaril, da je nesprejemljivo, da država te obveznosti nalaga Občinam.

»Že ob sprejemu sem imel dober občutek, saj sem pričakoval birokratsko otopelo debato, vendar sem bil prijetno presenečen nad pripravljenostjo vseh sogovornikov za iskanje skupnih rešitev. Pravzaprav so se z vsemi predstavljenimi dejstvi z naše strani strinjali in obljubili iskanje rešitev na vseh ravneh. Seveda pa se vsi zavedamo, da bo moralo biti konstruktivno celotno Ministrstvo za zdravje in tudi širše. Zato bom v naslednjih dneh govoril tudi z ministrom za zdravje Samom Fakinom. Pred državo je namreč odličen primer možnosti pozitivnega reševanja demografskih vprašanj tako na področju zagotavljanja kakovostne zdravstvene oskrbe kot tudi zagotavljanja novih delovnih mest,« je po srečanju dejal župan Občine Bovec Valter Mlekuž.

Zapisal: MILAN ŠTULC

Oglejte si tudi