Logo MojaObčina.si
JUTRI
16°C
4°C
SOB.
17°C
8°C
Oceni objavo

OSNOVNA ŠOLA BOVEC PREJELA CERTIFIKAT BIOSFERNEGA OBMOČJA JULIJSKE ALPE

Osnovna šola Bovec se je danes, 28. novembra, s prejemom certifikata priključila šestnajstim šolam v Skupnosti šol Biosfernega območja Julijske Alpe. Dogodka se je udeležil tudi župan Občine Bovec Valter Mlekuž.

Cilj povezovanja Triglavskega narodnega parka in izobraževalnih ustanov je ozaveščati o pomenu narodnega parka, ohranjanja narave in kulturne dediščine. Do konca januarja 2019 se bo Skupnosti pridružilo vseh 38 osnovnih in podružničnih šol ter šol s prilagojenim programom v občinah Bovec, Kobarid, Tolmin, Bled, Bohinj, Gorje, Jesenice, Kranjska Gora, Radovljica in Žirovnica.

V uvodu je vse pozdravil ravnatelj OŠ Bovec Iztok Kenda, ki je ta dan označil kot posebnega za bovško šolo:

»Kot veste, imamo centralno šolo v Bovcu, imamo pa tudi dve podružnični šoli, in sicer na Žagi in v Soči. Pri tem moram poudariti, da je podružnična šola v Soči edina še delujoča šola v TNP. Ob tem se ponuja razmislek, kako pomembne so šole na obrobju parka, sam pa hkrati pozivam, da moramo ohraniti šolo v Soči. Vključitev v skupnost Biosfernega območja Julijske Alpe nam omogoča poglobljeno sodelovanje s TNP in trajnostni razvoj pri ohranjanju narave. Le tako bomo naravo in kulturno dediščino ohranili za nas, za vas in za vaše potomce.«

Tudi župan Občine Bovec Valter Mlekuž je izpostavil potrebo po sodelovanju Občine Bovec in TNP za ohranitev šole v Soči. Če Občina Bovec ne bi zagotavljala dodatnih sredstev, bi jo namreč že ukinili:

»Vemo, da se s takim certifikatom, kot ga prejema danes OŠ Bovec, ne bodo mogle pohvaliti vse šole, zato sem še posebej počaščen, da bo certifikat krasil našo šolo. O nujnosti ohranitve šole v Soči, kjer je v letošnjem šolskem letu 10 učencev,sva se z direktorjem TNP mag. Janezom Rakarjem že večkrat pogovarjala in verjamem, da bova kot človeka, ki se znava pogovarjati tudi širše, na ministrstvu dosegla, da bomo to šolo zagotovo ohranili. Za nas in verjamem tudi za Triglavski narodni park je to zelo velikega pomena,« je poudaril Mlekuž.

Skupnost šol Biosfernega območja Julijske Alpe predstavlja prvo tovrstno povezavo osnovnih šol in upravljavca zavarovanega območja v tako velikem obsegu – in na tako pomembnem območju, kot sta Triglavski narodni park in Biosferno območje Julijske Alpe. Učenci ob podelitvi certifikata sprejemajo tudi zavezo k odgovornemu odnosu do narave in kulturne dediščine, skupnost pa učencem prinaša ugodnosti s posebnimi izobraževalnimi vsebinami. Posebej za te dogodke je Javni zavod Triglavski narodni park pripravil igro o povezanosti vsega v naravi in človekovi odvisnosti od nje. Z mislijo na učence je bil pripravljen tudi časopis za mlade, ki ga bo prejelo vseh 7000 učencev v skupnosti.

Javni zavod Triglavski narodni park je postal upravljavec Biosfernega območja Julijske Alpe leta 2003, ko je UNESCO s svojim programom Človek in biosfera (»Man and the BiosphereProgramme« ali s kratico MAB) razglasil prvo biosferno območje v Sloveniji.

Certifikat je direktor Javnega zavoda Triglavski narodni park mag. Janez Rakar podelil ravnatelju Osnovne šole Bovec Iztoku Kendi in med drugim povedal, da je vključevanje naravovarstvenih vsebin v šolske programe in sodelovanje narodnega parka z okoliškimi šolami izjemnega pomena.

Oglejte si tudi