Logo MojaObčina.si
JUTRI
16°C
4°C
SOB.
18°C
8°C
Oceni objavo

Otvoritev prizidka v podružnično šoli Soča in Trga v Trenti, tržnica ekoloških izdelkov

V soboto 06.09.2014 je bila v Trenti tržnica lokalnih izdelkov in otvoritev Trga na Logu, v Soči pa otvoritev prizidka pozdružnične šole.
Potek gradnje investicij in opis


Občina Bovec je v letu 2012 pridobila gradbeno dovoljenje za gradnjo prizidka z rekonstrukcijo in ureditvijo mansarde v Podružnični šoli Soča z ureditvijo okolice. Investicija je bila razdeljena na dve fazi: I. faza je zajemala ureditev mansarde za namen počitniških in izvenšolskih dejavnosti, v II. fazi pa je bila predvidena izgradnja prizidka in ureditev okolice z izgradnjo športne infrastrukture, otroškega igrišča in druge družbeno koristne infrastrukture v vasi Soča. Zahvala za pridobitev gradbenega dovoljenja gre Rotary clubu iz Ljubljane, ki je prispeval celotno projektno dokumentacijo. Rotary club  Ljubljana je verjel v potencial lokacije za organiziranje počitniških in izvenšolskih dejavnosti in v ta namen tudi uredil mansardo, kjer  je 24 postelj za organiziranje teh dejavnosti.

 

Občina Bovec se je odločila za izvedbo projekta Urejanje vaških jeder v Soči in Trenti in se prijavila na razpis za dodelitev nepovratnih sredstev iz naslova ukrepa 322 – Obnova in razvoj vasi iz PRP 2007–2013 z investicijama Izgradnja prizidka k Podružnični šoli Soča z zunanjo ureditvijo ter Obnova trga Na Logu v Trenti. Na srečo je tudi Ministrstvo za kmetijstvo in okolje, Agencija RS za kmetijske trge in razvoj podeželja označila projekt pozitivno.

Operacijo tako delno financira Evropska unija, in sicer iz  Evropskega  kmetijskega sklada za razvoj podeželja (EKSRP), Program razvoja podeželja 2007-2013, Ukrep 322: Obnova in razvoj vasi.

 

Ureditev trga Na Logu v Trenti

Potreba po celostni ureditvi vaškega jedra Na Logu v Trenti je bila med krajani in KS Soča-Trenta ter na Občini Bovec prisotna že več let. Iz leta v leto je bilo stanje slabše. Trg oz. vaško jedro v obstoječem stanju niti s svojim izgledom, niti s funkcionalnostjo in niti v smislu prometne varnosti ni ustrezalo svojemu namenu. Ureditev trga Na Logu v Trenti  je zajemala naslednja dela:

  • ureditev trga z utrjenimi površinami,
  • ureditev prostora namenjenega trženju lokalnih produktov,
  • ureditev tlakovanega nivojskega prehoda čez dostopno cesto,
  • priklopa trga na javno vodovodno omrežje,
  • ureditev odvodnjavanja utrjenih površin,
  • ureditev javne razsvetljave na območju priključka na regionalno cesto
  • vgradnja NN.

Izgradnja športne in družbene infrastrukture v Soči 

V obstoječi stavbi OŠ Bovec, Podružnična šola Soča in njeni pripadajoči okolici, se je zgradilo večnamensko športno igrišče, otroško igrišče, plezalna stena in pomožni objekt za sanitarije, garderobe, pisarno KS Soča - Trenta, TD Soča-Lepena in druga društva ter vgradilo čistilno napravo.

 

V javnem razpisu za izbiro izvajalca je bil projekt razdeljen na dva sklopa – 1. sklop: Izgradnja prizidka ter ureditev okolja k Podružnični šoli Soča in 2. sklop: Obnova trga Na Logu v Trenti. Za izvajanje del v 1. sklopu je bil kot najugodnejši ponudnik izbran Srečko Skubic, Gradbena hiša Skubic iz Ljubljane, za 2. sklop pa je bilo najugodnejše Cestno podjetje Nova Gorica. V skladu z razpisno dokumentacijo naj bi bila dela zaključena do 30.6.2014, vendar je bil zaradi zapletov med gradnjo in slabega vremena obema izvajalcema podaljšan rok dokončanja del. V tem času je tudi že pridobljeno uporabno dovoljenje  oz. uporabni dovoljenji za 1. in 2. fazo izgradnje v Soči.

 

Finančno operacije še niso zaključene. Pogodbene vrednosti pa so bile  za investicijo v Trenti 140.446,70 EUR z DDV ter v Soči 278.549,84 EUR z DDV. Skupaj z vsemi ostalimi investicijskimi stroški (oprema, nadzor, …) naj bi bil projekt vreden približno 470.000,00 EUR. Evropski kmetijski sklad za razvoj podeželja (EKSRP) in Republika Slovenija bosta projekt sofinancirala v višini 332.132,08 EUR.

 

Podružnična šola Soča, kjer je trenutno vključenih 10 otrok v prve štiri razrede, ter 8 otrok v vrtec, je pridobila izjemen potencial za izvajanje svoje dejavnosti,. Hkrati pa imata oba sklopa projekta, v Trenti in v Soči velik pomen za lokalno skupnost in prebivalce obeh vasi. Urejene površine in sodobna športna infrastruktura so doprinos k pestrejši in kvalitetnejši turistični ponudbi kraja.

V Trenti se je že poleti odvijala Ekološka tržnica, ki je popestrila turistični utrip trga Na Logu.

Mladi, obiskovalci vasi ter športniki pa so v Soči po mnogih letih dobili sodobno športno in drugo infrastrukturo.

 

Pripravila:
Jožica Kavs

 

Oglejte si tudi