Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
4°C
JUTRI
18°C
8°C
Oceni objavo

ODLOK O "SOČI" JE BIL SPREJET NA SKUPNI SEJI OBČINSKIH SVETOV POSOŠKIH OBČIN

V torek 2. septembra 2014 je bila v Kobaridu v Domu Andreja Manfrede izvedena skupna seja občinskih svetov občin Bovec, Kobarid in Tolmin, kar se ne dogaja pogosto v praksi naše lokalne samouprave. Razlog za izreden dogodek je bilo odločanje o Odloku o določitvi plovbnega režima na reki Soči in reki Koritnici in Pravilniku o načinu in pogojih vzdrževanja plovbnega območja in upravljanja vstopno izstopnih mest na reki Soči in na reki Koritnici.
Po lanskih tragičnih dogodkih na reki Soči, je ministrstvo za infrastrukturo in prostor naložilo trem posoškim občinam, da v 90 dneh uskladijo svoje odloke z zakonom o plovbi po celinskih vodah in sprejmejo skupen odlok.

Na ravni treh posoških občin je bila junija lansko leto oblikovana delovna skupina, ki jo je vodil bovški župan, sodeloval pa je še Posoški razvojni center in pravnik David Rozman.

V začetku novembra je bil osnutek odloka poslan na ministrstvo, ki ga je dalj časa presojalo in ga z vrsto pripomb praktično zavrnilo. Predlagali smo sestanek, da bi razjasnili velika razhajanja, vendar so pobudo zavrnili. Temeljno nasprotje je bilo v tem, da je ministrstvo zahtevalo, da zagotovimo varno plovbo, kar je napačno zastavljeno v zakonu o celinski plovbi. Varno plovbo ni mogoče zagotoviti, saj je odvisna od dejavnikov kot so usposobljenost upravljalcev plovil, opreme, poznavanja reke, skratka od dejavnikov na katere lokalna skupnost nima vpliva. Naše stališče je bilo, da lahko skrbimo za čim bolj varno plovbno pot, nikakor pa ne moremo zagotoviti varno plovbo in zanjo prevzeti odgovornost. Na ponovno pobudo smo se v začetku februarja sestali na ministrstvu in se po štiriurnem sestanku dogovorili za nadaljevanje priprave odloka.

Po daljšem usklajevanju smo odlok in pravilnik pripravili za prvo branje na občinskih svetih, kjer je bil odlok potrjen v prvem branju v enakem tekstu, pri pravilniku pa je prišlo do določenih sprememb oziroma natančnejših določb v zvezi s pogoji za razpis za pridobitev izvajalca tehničnih nalog.

Dogovorjeno je bilo, da še v tem mandatu odločimo o sprejetju odloka in pravilnika, zato smo sklicali skupno sejo vseh treh občinskih svetov.

Po začetnih proceduralnih zapletih smo opravili razpravo in odlok in pravilnik z določenimi popravki tudi sprejeli.

Upamo lahko, da bo skupen odlok korak naprej v urejanju interesov na naših rekah in vložiti moramo veliko energije v njegovo dosledno izvajanje.

 Prakso skupne seje pa bi veljalo še kdaj ponoviti pri odločanju o skupnih zadevah v Posočju.

 

Oglejte si tudi