Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
3°C
JUTRI
16°C
1°C
Oceni objavo

ODPRTJE RAZSTAVE BIVANJE Z LESOM

Bovec, 

V mali dvorani Kulturnega doma Bovec so danes odprli razstavo Bivanje z lesom, ki nazorno prikazuje nekatere predloge, kje in kako lahko uporabimo les. Razstavo je v sodelovanju z Občino Bovec pripravil SLOWOODLIFE.

Razstava prispeva k prepoznavanju lesa kot gradbenega in dizajnerskega materiala, ki daje priložnost za izdelavo tako hiš iz lesa kot estetsko dovršenega pohištva oziroma opreme za delo in bivanje. Razstava po eni strani spodbuja pozitivni odnos do lesa in popularizira kulturo gradnje in rabe lesa, po drugi pa omogoča kakovostnim proizvajalcem, arhitektom, ponudnikom, oblikovalcem in projektantom, da predstavijo svoje reference širši javnosti.

Vseslovenski road-show dogodek predstavlja izbor kakovostnih lesenih produktov in objektov, postavljenih v različnih geografskih in ekonomskih okoljih; poleg arhitekturne in vsebinske zasnove stanovanjskih, javnih, poslovnih in turističnih objektov, namenja prostor in dialog dizajnerski leseni opremi prostorov, pohištvu in projektom v lesu.

V uvodu je zbrane nagovoril soustanovitelj SLOWOODLIFE Dušan Waldhütter, ki je uporabnost lesa predstavil skozi njegovo ljubezen do lesa in lesenih izdelkov od malih nog:

»Naše poslanstvo je ljubezen do ljudi in do bivalnega okolja, ki je zapisana v lesu. Jaz menim, da je ta razstava čudovit odraz tega, kar počnemo, odraz tega, da želimo povzdigniti to našo lesno zgodbo v Sloveniji na tisto mesto, ki mu v Sloveniji dejansko pripada. Želimo, da od tega enostavno pridobimo vsi; država, družba, lokalne skupnosti in nenazadnje, da imamo tudi posamezniki zaradi tega zagotovljeno neko zeleno prihodnost. V Bovcu se strašno prijetno počutimo, zgodba s to razstavo pa se odvija že šesto leto in se stalno dopolnjuje. Ta v Bovcu niti slučajno ni zadnja, sam pa se zelo veselim novih odzivov ljudi, ki spoznavajo, kaj vse se da narediti z lesom,« je med drugim poudaril Waldhütter, za njim pa je zbrane nagovorila tudi soustanoviteljica SLOWOODLIFE Liljana Vogrinec.

Zbrane je pozdravil in nagovoril tudi župan Občine Bovec Valter Mlekuž, ki je takoj z veseljem sprejel ponudbo za postavitev te razstave:

»Pred leti smo imeli v Bovcu močno lesno industrijo oziroma tovarno, ki je danes žal ni več. Danes me boli srce, ko vidim številne tovornjake, ki odvažajo les drugam, po dolini, predvsem v Italijo in Avstrijo. Močno si želim, da bi se v tej dolini našel kdo, ki bi iz našega lesa naredil marsikaj. Vesel in ponosen sem, da so se pri SLOWOODLIFE odločili za postavitev razstave v Bovcu in verjamem, da bo razstava dobro obiskana. Upam, da se bo ob ogledu razstave obiskovalcem utrnila marsikakšna dobra zamisel. Res si zelo želim, da bi se morda našla skupina ljudi, ki se ukvarja z lesarstvom, in bi iz našega lesa izdelovali polizdelke in izdelke, ki bi pomenili veliko dodano vrednost.«

Odprtja razstave sta se udeležila tudi Zoran Bricman in Alenka Dolinar z Direktorata za lesarstvo Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo. Zoran Bricman je med drugim poudaril, da tudi MGRT želi s to razstavo približati les širši javnosti in dokazati, da gre za okolju in ljudem prijazen material, dogodke za promocijo predelave lesa pa želimo predstaviti v vseh regijah Slovenije. Razstava Bivanje z lesom, ki je nastala tudi s podporo MGRT, lepo prikazuje širino in kreativnost, ki jo imajo slovenski proizvajalci in oblikovalci pohištva ter drugih izdelkov iz lesa. Naj izpostavim tudi misel ministra Zdravka Počivalška, ki pravi, da bi s predelavo treh in ne zgolj dveh milijonov kubičnih metrov lesa v izdelke z višjo dodano vrednostjo, družbeni proizvod do leta 2030 povečali za 6%. Če povzamem še izjavo državnega sekretarja Andreja Čuša, pa ta pravi, da vse prevečkrat še danes, ko gremo na teren, mnogi obravnavajo les kot material in surovino za gretje ter sežigalnice. Veseli pa dejstvo, da iz razstave v razstavo to gospodarsko panogo vedno več poslovnih subjektov, podjetnikov, državljank in državljanov, prepoznava skozi potenciale investicijske in strateške projekte.«

Za popestritev odprtja sta s kulturnim programom s kitarama, mimogrede, tudi to je instrument iz lesa, poskrbela učenca Glasbene šole Tolmin Neja Mlekuž in Andrej Bizjak.

Razstava bo odprta do 11. novembra 2021.

Zapisal in foto: MILAN ŠTULC

Oglejte si tudi