Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
4°C
JUTRI
18°C
8°C
Oceni objavo

PREDSTAVITEV IDEJNE ZASNOVE KANIN 2022

Konec avgusta 2018 sta župan Občine Bovec Valter Mlekuž v imenu Občine Bovec in Vincent Tassart,  direktor francoske družbe STEM INTERNATIONAL, ki je bila kot najboljši ponudnik izbrana na podlagi Javnega povabila Občine Bovec k oddaji ponudbe, podpisala pogodbo o izdelavi idejne zasnove za izgradnjo nove krožno-kabinske žičnice Kanin s potrebno pripadajočo infrastrukturo.

Idejni projekt je bil izveden v treh fazah. V prvi fazi je izvajalec postavil temelje za pripravo idejnega projekta in natančno opredelil program izvajanja nalog, pri čemer je pripravil tri različice. Prva faza se je zaključila 22. decembra z razpravo med naročnikom in izvajalcem in izbiro končne idejne zasnove, na kateri je temeljila druga faza, v kateri je izvajalec izdelal vsebinske in finančne študije in predloge za pridobitev subvencij oz. predlog širšega partnerstva potencialnih vlagateljev.Predstavitev je bila 15. januarja 2019 v Val Gardeni, ko si je delegacija Občine Bovec in Sončnega Kanina z županom na čelu ogledala tudi primere dobrih praks in najnovejše žičniške naprave, primerne tudi za Kanin. V tretji fazi je izvajalec izdelal končno idejnozasnovo z oceno izvedljivosti projekta za izgradnjo nove krožno-kabinske žičnice, ki je podlaga tudi za vse nadaljnje aktivnosti. Na podlagi zaveze župana Občine Bovec Valterja Mlekuža bo idejna zasnova predstavljena tudi širši javnosti.

Vabimo vas, da se udeležite javne predstavitve idejne zasnove Kanin 2022, ki bo v četrtek, 7. februarja 2019, ob 19. uri, v Kulturnem domu Bovec.

Smučišče Kanin je edini generator celoletnega turizma, samo celoletni turizem pa pomeni tudi podlago za normalno poslovanje vseh s turizmom neposredno ali posredno povezanih dejavnosti. Pri tem je izjemnega pomena multiplikator, ki ga zagotavljajo smučišča povsod po svetu, saj vsak evro, ki ga gost nameni za smučarsko karto, dokazano pomeni multiplikativni faktor od 4 do 7 krat toliko, v nekaterih bolj mondenih krajih z bogato ponudbo in hoteli višje kategorije pa tudi do 10 kratnik porabe pri ostalih turističnih ponudnikih v dolini. Za Bovško in tudi širšo regijo je žičniška infrastruktura generator predvsem zimskega turizma, v kombinaciji s poletno ponudbo pa zmagovalna karta.

O pomenu in ekonomiki smučišč je za časopis Finance odličen komentar napisal Boštjan Mencinger, ki je bil med letoma 2012 in 2017 predsednik uprave Vogla, d. d., zato vsem zainteresiranim predlagamo prebiranje na TEJ POVEZAVI.

45 let stari sistemi dostavne žičnice Kanin pa ne omogočajo več konkurenčnosti na trgu, zato je nujno načrtovati postavitev nove krožnokabinske žičnice z vso potrebno infrastrukturo- tako za zagotavljanje zimske kot tudi poletne ponudbe. Seveda pa vse pogostejše zime zahtevajo tudi postavitev sistema za zasneževanje, to ima zagotovljeno celo večina ledeniških smučišč, in seveda gradnjo nove restavracije pod Prestreljenikom, ki bo gostom ob odlični hrani nudila vsedrugo udobje. Idejna zasnova predstavlja vse potrebe.

Zimsko poletni center Kanin je seveda na slovenski strani nadvse pomemben za celotno regijo, saj gre za zagotavljanje novih delovnih mest, zadrževanje mladih družin doma in s tem zmanjšanje demografske ogroženosti, hkrati pa tudi za omogočanje celoletnih čezmejnih športnih, kulturno- zgodovinskih aktivnosti. Samo za smučišče Sella Nevea je Dežela FJK v zadnjih letih namenila 40 milijonov evrov, za vsa njihova smučišča pa več kot 200 milijonov evrov. Tudi letos namenjajo za njihove smučarske centre dodatnih 20 milijonov evrov, zato upravičeno pričakujejo, da bomo financiranje investicije na Kaninu zmogli tudi na slovenski strani. Za povezano smučišče Kanin-Sella Nevea oziroma za čezmejni projekt, ki bo na obeh straneh Kaninskega pogorja predvideltudi nekatere druge projekte v dolini, pa je Dežela FJK za projekte na italijanski strani pripravljenavložiti še dodatna sredstva.

Na območju Kaninskega pogorja, kjer je potekala frontna linija med prvo svetovno vojno, po drugi pa železna meja, Občine Bovec, Kluže, Rezija in Trbiž tudi na ta način poskušajo udejanjatiin nadgrajevati osnovno evropsko idejo. Zato pri vsehvlada prepričanje, da bi morali imeti tudi na evropski ravni dovolj posluha za sofinanciranje tako pomembnega projekta.

Zapisal in foto: MILAN ŠTULC

Oglejte si tudi