Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
7°C
JUTRI
13°C
7°C
Oceni objavo

ZAKLJUČNA PRIREDITEV PRIMORSKA POJE 2019

Revija, za katero na slovenski strani skrbita Zveza pevskih zborov Primorske in Javni sklad za kulturne dejavnosti, na Tržaškem Zveza slovenskih kulturnih društev in Zveza cerkvenih pevskih zborov Trst, na Goriškem pa poteka pod okriljem Zveze slovenske katoliške prosvete, je z zaključno prireditvijo letošnje jubilejne 50 izvedbe v Trenti zaokrožila ciklus nastopov doma in v zamejstvu.

Na prvi reviji leta 1970 je nastopilo 49 zborov, na deseti obletnici se je predstavil že 101 zbor, ob 50. Obletnici pa kar 213 zborov, na 34 koncertih pa je nastopilo skupaj  4500 pevcev. Letošnja revija je potekala pod častnim pokroviteljstvom predsednika republike Boruta Pahorja.

V Trenti so zapeli Mešani pevski zbor Društva upokojencev Idrija, z zborovodkinjo Polono Bončina, Mešani pevski zbor Napev – Batuje, z zborovodjo Lukom Vetrihom, Moška vokalna skupina Lipa, Bazovica – Trst, z zborovodkinjo Anastasio Purič in Ženski pevski zbor MenSeLuštaPet, Idrija, z zborovodkinjo Polono Bončina. Prisotna sta bila tudi minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Peter J. Česnik in župan Občine Bovec Valter Mlekuž, posebej pa je moderatorka pozdravila tudi bovško legendo zborovskega petja in častnega občana Občine Bovec Danila Durjavo.

Po uvodnih besedah je besedo ta predala županu Občine Bovec Valterju Mlekužu:

»Danes smo se zopet zbrali v tej naši čudoviti dolini pod vznožjem Triglava, da zopet prisluhnemo zborovskemu petju. 50 let že traja in ponosni smo, da pridete z zaključno prireditvijo vedno znova v Trento. Rad sem med vami, ker imam rad zborovsko petje. Pesem me spremlja vse življenje in danes bom skupaj z vami nadvse užival. Zagotovo bomo iz te dvorane odšli polni čustev, saj nas bo pesem popeljala v jutrišnji dan in nam obogatila praznične prvomajske dneve. Uživajmo torej v najlepši dolini Slovenije, v dolini Trente!«

Zbrane je nato pozdravil tudi minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Peter J. Česnik:

»Pesem nas je vedno združevala. Tudi včasih, ko je tod vihrala prva svetovna vojna in nato druga. Trentarji se dobro spomnite teh časov, ko so bili vaši pradedje izseljeni iz celotne doline in dobro pomnite, kaj se je dogajalo pod fašizmom. In pesem je bila vedno z nami. Naj tako ostane.«

Anton Baloh, zborovodja več zborov in predsednik Zveze pevskih zborov Primorske je v svojem nagovoru dejal, da tisti, ki so pred petdesetimi leti začeli s Primorsko poje, niso niti slučajno mislili, kaj vse se bo iz njihovih začetkov razvilo do danes.

»Morda so si želeli, a nikoli pričakovali, da bo tako zakoreninjena v nas Primorcih, da bo tako klena v svojem sporočilu in da bo imela vsa ta leta iste vrednote. Danes je na Primorski poje nekaj takih, ki so vseh 50 let z nami. Takih zborov je osem in v njih so nekateri, ki nastopajo vseh petdesetkrat. 11 zborov je letos prvič na tej reviji, kar pomeni, da Primorska poje raste in vsako leto pridobiva nove potenciale, tako v zborih kot z zborovodji, ki so vsako leto tudi bolj izobraženi. To nam daje navdih, da bo ta revija tudi v prihodnosti skrbela ne samo za množičnost in združevalnost, ampak tudi za kakovost,« je poudaril Baloh.

Zahvalil se je vsem, ki so vsa ta leta skrbeli za izvedbe revije, tudi medijem za širjenje novic o reviji, zahvalil pa se je tudi vsem prisotnim, ki ostajajo zvesti poslušalci zborovskega petja. Zahvalil se je tudi vsem območnim izpostavam JSKD RS, med njimi tolminski, za kar je v imenu Zveze pevskih zborov Primorske vodji tolminske območne izpostave Silvi Seljak predal zahvalo in priznanje. Ministru Petru Česniku je predal slavnostno publikacijo in dve zgoščenki s posnetki z revij skozi 50 let.

 Posebej se je zahvalil bovškemu županu Valterju Mlekužu:

»Tudi letos smo bili deležni zelo spodbudnih besed županov in podžupanov, ki so nas osebno nagovorili, pa tudi znatnega sodelovanja pri organizaciji in sofinanciranju Občin. In če bi lahko osebno dal oceno od 1 do 10 županu, ki je danes z nami, Valterju Mlekužu, bi dal 11. Že ves čas izkazuje, kaj mu pomeni jo kultura, doslednost in vrednote, za katere smo lani skupaj z vami navijali. Hvala gospod župan, da podpirate tudi revijo Primorska poje in slovenska kulturna društva. Kot smo imeli priložnost videti, ne samo naša, temveč tudi tuja. Ostanite še naprej tako goreč zagovornik kulture.«

Tudi županu Mlekužu se je zahvalil s slavnostno publikacijo in dvema zgoščenkama s posnetki z revij skozi ob 50 let. Ob koncu se je vsem še enkrat zahvalil, da je imel priložnost 10 let voditi Zvezo pevskih zborov Primorske, ter napovedal, da je bil ta koncert zadnji, na katerem je bil kot predsednik Zveze, saj se s te funkcije poslavlja.

Večer so vsi zbori s skupnim nastopom zaključili s primorsko himno Vstala Primorska.

Zapisal in foto: MILAN ŠTULC

Oglejte si tudi