Logo MojaObčina.si

Bovec

DANES
32°C
20°C
JUTRI
32°C
19°C
2336

OSEM ŽUPANOV OB ODPRTJU MEJE

Potem, ko se je v soboto sprostil promet v Slovenijo čez mejne prehode za prebivalce Furlanije Julijske krajine in nato 15. 6. 2020 še za vse ostale prebivalce Italije in obratno, se je 16. 6. 2020 sprostil tudi prehod med Avstrijo in Italijo ter obratno.

Za Bovško je seveda izjemnega pomena tudi ta zadnja novost, saj lahko zdaj tako prebivalci vseh treh omenjenih držav kot tudi prebivalci vseh drugih evropskih držav nemoteno prehajajo meje.

Včeraj zvečer se je tako na mejnem prehodu Kokau srečalo osem županov sosednjih Občin iz Italije, Avstrije in Slovenije. Med njimi tudi župan Občine Bovec Valter Mlekuž, ki se je z veseljem odzval povabilu trbiškega kolega Renza Zanetteja, pobudnika srečanja. Bovškega župan so spremljali poveljnik OŠ CZ Edi Melinc, predsednik GZ Boris Zorko in Milan Štulc.

Prisotni so bili župani Občin Bovec Valter Mlekuž, Podklošter Erich Kessler, Bistrice ob Zili Dieter Mörtl, Malošče Christian Poglitsch, Kranjska Gora Jani Hrovat, Jesenice Blaž Račič in podžupanja Beljaka Gerda Sandriesser in seveda gostitelj Renzo Zanette.

Čustven nagovor župan Občine Trbiž Renza Zanetteja na ozemlju brez meja, kot se je sam izrazil, so ob tej nepozabni priložnosti podkrepili s prigrizkom in posebno zdravico.

»Velike skupnosti, kot je naša, ni mogoče razdeliti z ovirami, ki nenadoma postanejo neprehodne. Vsem nam je zelo manjkal stik in sodelovanje ter prijateljstvo med našimi prebivalci.Trgovinske izmenjave in turistični tokovi so zelo pomembni, tega se zavedamo, vendar so človeški odnosi, ki nas vežejo, nekaj neopisljivega.Prepričan sem, da je naša skupna potreba biti skupaj, medsebojno sodelovati, ker smo združeni velika sila in ker soprebivalcinaših krajev in Občin ljudje, ki se čutijo enotne, združene.Od polnoči se je vse vrnilo tako, kot je bilo pred 3 meseci. Zame je to zelo čustven trenutek, ker lahko zdaj, ko smo premagali izredno stanje, to veselje delim z mojimi prijatelji župani. Hvala vsem strukturam v zdravstvu, Civilni zaščiti, Policiji, gasilcem in vsem prostovoljcem, skratka vsem, ki ste nam te težke čase pomagali prebroditi z odgovornostjo in razumom,« je meddrugiM dejal župan Občine Trbiž Renzo Zanette.

Župan Občine Bovec Valter Mlekuž se je za sodelovanje med županoma in Občinama iskreno zahvalil Zanetteju, predvsem pa komandantu lokalne policije Angelu Sarbasiniju, ki je veliko prispeval k temu, da smo lahko sistem dovolilnic za prehod meje med Slovenijo in Italijo pripeljali na ustrezno raven, da so organi na obeh straneh meje razumeli potrebe lokalnega prebivalstva Občne Bovec.

»Na ta način se prijateljstvo in pristno sodelovanje kažeta na konkreten način in ne zgolj z besedami. Dokazali smo, da skupaj lahko presežemo tudi tako zapletene ovire in skupaj lahko kljubujemo tudi v izrednih razmerah, ki so nas vse doletele tako nepričakovano,« je poudaril Mlekuž.

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Oglejte si tudi