Logo MojaObčina.si

Borovnica

DANES
15°C
-2°C
JUTRI
15°C
-2°C
Deli
2736

ZA NAMI STA PRAZNIK BOROVNIC IN NOČ BOROVNIC(e) 2017

Letošnji Praznik borovnic 2017 je bil v znamenju 160-obletnice Južne železnice, obiska visokih gostov, številnih in dobro obiskanih stojnic, raznolikih spremljevalnih dogodkov ter živahne Noči Borovnic(e), ki je trajala do ranih nedeljskih jutranjih ur.

Iz Ljubljane je 27. 7. 2017 ob 9.00 na odpeljal muzejski vlak. Potniki in ostali obiskovalci sejma pa so izkušnjo starodobnih potovanj lahko nadaljevali tudi z vožnjo s starodobnim avtobusom do Tehniškega muzeja Slovenije.


Ob 9.30 je iz Dola pri Borovnici krenila Borovničeva povorka. Še preden je prišla do osrednjega prizorišča in sejmišča na območju nekdanje industrijske cone LIKO, sta se tam eden za drugim znašla njegova ekscelenca, veleposlanik ZDA v Sloveniji g. Brent R. Hartley in predsednik Republike g. Borut Pahor. Sprejel in na odru ju je povabil župan Bojan Čebela.  Oba visoka gosta sta nagovorila obiskovalce, se zahvalila za vabilo in obljubila, da to ni njun zadnji obisk v našem koncu. Predsednik Pahor je ob tem poudaril, da živimo ne le v lepi, temveč tudi v vse bolj urejeni domovini, veleposlanik Hartley pa vezi med obema državama, ki so jih spletli Slovenski izseljenci, skupna borba proti naci-fašizmu ter v tem koncu tudi uspešen prenos gojenja borovnic iz njegovega rodnega Oregona na nasade na Ljubljanskem barju.Oba sta tudi obiskala številne stojnice ter se zadržala v krajših razgovorih s pridelovalci borovnic, ekološko pridelanega sadja in zelenjave, medu, prodajalci suhe robe, naravne kozmetike, umetniške in domače robe itd. Na stojnici projekta  projekta DEPO sta se seznanil, kako  odsluženi in zavrženi predmeti vsakdanje rabe preko socialnega podjetništva dobijo svoje novo, včasih zelo drugačno življenje ter si s pomočjo na ta način narejenega smuti kolesa naredila vsak svoj okusen borovničev smuti.


Na sejmu tudi letos ni šlo brez pokušine izvrstnih slaščic in pekovskih izdelkov, pri katerih izdelavi se uporabljajo borovnice in so jih napekle mojstrice iz Društva podeželskih žena "Ajda". Pri odlaganju odpadkov v plastične zabojnike so za to, da so se odpadki pravilno ločevali poskrbele prostovoljke projekta »Zelena straža«, s katerim se JP KPV d. o. o. v občinah Vrhnika, Borovnica in Log-Dragomer tudi na javnih prireditvah trudi doseči čim večjo stopnjo ločenega zbiranja odpadkov in čim manj njihovega odmetavanja po prizorišču.


Precej med okoli 800 – 1000 obiskovalci sejma, si je v OŠ dr. Ivana Korošca ogledalo tudi čudovito in inovativno razstavo čipk “S čipko oživljamo pozabljene stvari” in razstavo starih fotografij nekdaj mogočnega Borovniškega viadukta in njegovega žalostnega konca ter izbranih reprodukcij znamenitih Varonijevih slikarskih upodobitev gradnje Južne železnice med Trstom in Ljubljano,  na monitorju pa tudi dokumentarni film TV Slovenija o gradnji Južne železnice “Nevidni spomeniki”. Na Železniški postaji Borovnica pa je bil razobešen velik transparent “Stara štreka – s kolesom nad Barje”, na katerem so študentje arhitekture prikazali svoje zamisli kako spremeniti opuščeno traso železniške proge med Borovnico in Preserjami v privlačno rekreacijsko pot za kolesarje in pešce.


V nekdanji železniški Čuvajnici 666 ob opuščeni progi nad sedanjo postajo je bila ob vodenem ogledu na voljo tudi predstavitev že omenjene knjige “Pogledi dveh stoletij”.


Za otroke je bila na voljo Borovničeva dežela, v kateri so otroci s pomočjo različnih likovnih tehnik in pripomočkov ustvarili vsak svoj del skupnega kolaža. Tako tu kot popoldan na Pravljični uri v osrednjem šotoru so lahko prisluhnili znanemu pravljičarju Franciju Rogaču.

Pravljično pa so se na Prazniku borovnic 2017 imeli tudi kolesarji. Tisti bolj k športu v naravi naravni in z dobro kondicijo so se udeležili gorsko-kolesarske ture po obronkih Borovniške kotline. Družinam z otroki, starejšim in vsem tistim, ki jim v vročini ni bilo mar za kolesarske podvige, pa je bilo namenjeno družinsko kolesarjenje do vhoda v Sotesko pekelNa velikem odru so se pod vodstvom mojstra mladi člani Karate kluba Natura DO predstavili nekaj osnovnih veščin shotokan karaterja..


Tudi ljubitelji konj so prišli na svoje. Na sejemskem prostoru je otroke ves čas brezplačno okoli prevažala vprega s ponijem, ogledati pa si je bilo mogoče tudi Kraljevo domačijo, ki nudi poleg vrhunske šole jahanja tudi terapije s konji.


Uvod v Noč Borovnic(e) je v zgodnjih večernih urah pripadal kantavtorju Anzhetu. Za njim je Alya s svojim bendom ogrela že tako ali tako pregreto občinstvo do žurerskih temperatur. Zimzeleni Pop dizajn je dokazal, da je še vedno sposoben vzdrževati visoko pop-rokovsko temperaturo, pop-rockovsko zveneči tamburaši Mejaši pa, da nam v globoko v srce sežejo večno zelene melodije iz nekdanje skupne domovine in njenih naslednic. Razvzpiti DJ Djomla KS pa je dal vedeti, da tudi Borovnici v zgodnjih jutranjih urah ne bo prizaneseno z njegovimi udarnimi ritmi.


Na zadovoljstvo organizatorjev, ki so se večkrat zahvalili sponzorjem; Občini Borovnica, Slovenskim železnicam d. o. o.,  Turizmu Ljubljana, L.ask d.o.o., Birosistemi d. o. o., Urh d.o.o., Kržič transport d..o o., Hit šped d. o. o, Avtodelta d,o.o in Pivovarni union ter glavnemu pokrovitelju::Fenolitu d.d, katerih logotipi so se ves čas “rolali” tudi na velikem displeju, se je vse srečno izteklo . Tudi obisk je dosegel svoja pričakovanja. Pričakujemo lahko torej, da bo Praznik borovnic 2018 še boljši, še bolj obiskan in še bolj odmeven.

Podrobnejše poročilo si lahko preberete na spletni strani Občine Borovnica www.borovnica.si, v rubriki Novice, v rubriki Fotoreporateže pa si lahko ogledate tudi fotografije s posameznih dogodkov v okviru Praznika borovnici in noči Borovnic(e) 2017. 

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Število glasov: 0

Oglejte si tudi

Komentarji

Za komentiranje se morate prijaviti.
Na ta prispevek še ni komentarjev. Bodi prvi!