Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
7°C
JUTRI
17°C
1°C
Oceni objavo

Prva javna polnilnica v občini za električna vozila

V sklopu Evropskega tedna mobilnosti  sta 21. septembra župan občine Borovnica Bojan Čebela in predsednik uprave Elektra Ljubljana mag. Andrej Ribič odprla prvo polnilnico za električna vozila v občini Borovnica. Družba Elektro Ljubljana že od leta 2010 uresničuje svojo družbeno odgovorno vlogo z vzpostavljanjem in upravljanjem polnilne infrastrukture za električna vozila, zato je z veseljem sprejela predlog občine Borovnica za postavitev polnilnice na Molkovem trgu. Občina je v ta namen zagotovila in  ustrezno označila dve parkirni mesti, služnostne pravice na javni infrastrukturi in poskrbela za potrebna zemeljska dela za priključitev postaje, podjetje Elektro Ljubljana pa je postavilo in na omrežje priključilo polnilno postajo, ki omogoča hkratno polnjenje dveh vozil, se obvezala, da bo z njo upravljala in jo vzdrževala ter dve leti ne bo obračunavala porabljene električne energije za polnjenje akumulatorskih baterij električnih in hibridnih vozil.

Čast priklopa prvega vozila na polnilnico je pripadla domačinu Alojziju Petrovčiču, ki že peto leto vozi električni Citroen Zero in je v tem času prevozil že več kot 200.000 »električnih kilometrov«. Povedal je, da avtomobil v družini v glavnem uporabljajo za prevoze do Ljubljane in nazaj, da se je ob upoštevanju subvencije Eko sklada investicija obrestovala v dobrih dveh letih, da z avtom do sedaj ni imel nobenih težav in so tudi stroški vzdrževanja nižji kot pri primerljivih običajnih avtomobilih. Iz najnovejših podatkov je razvidno, da se e-mobilnost tudi v Sloveniji krepi. Na polnilnicah Gremo na elektriko je bilo letos že v prvih osmih mesecih za več kot dvakrat več polnjenj električnih vozil kot lani v celotnem letu. Po podatkih raziskave, ki jo je Elektro Ljubljana poleti opravil na vzorcu 850 anketirancev, 8,4 % anketiranih namerava kupiti električni avto v bližnji prihodnosti,  62 % tistih, ki bi se odločili za nakup, pa bi tako ravnalo zaradi cenovne privlačnosti prevoza z električnimi avtomobili.

Odprtju, ki so ga popestrili člani Društva za električna vozila Slovenije, je sledila predstavitev električnih vozil članov društva, prve in najnovejše generacije ter zastavonoše med hibridnimi vozili – Toyotinega modela Prius in BMW i3, ob katerem je podjetje Avantcar predstavilo tudi prakso deljene uporabe električnih vozil Avant2go. Obiskovalci so se s predstavljenimi električnimi in hibridnimi vozili lahko podali tudi na krajše preizkusne vožnje. (AK)

Oglejte si tudi