Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
8°C
JUTRI
24°C
7°C
Oceni objavo

Vse za konec vojnega nesmisla v Ukrajini

Morda se kdo vpraša, ali je to sploh mogoče po vsej tej zgodovini, ki naj bi nas nekaj naučila? Vprašanja na 'zakaj' imajo običajno odgovore, ki so namenjeni samim sebi in očitno ne zaležejo kot učna ura.

Ustvarjalci Muce Copatarice, ki so predvsem otroci, so v začetku junija pod pokroviteljstvom kulturnega društva Borovnica odšli na še eno pot, pot miru za vse. Naš obisk je bil namenjen otrokom iz Ukrajinske sirotišnice, ki so svoje zavetje našli v Slavini pri Postojni. Bilo je toplo nedeljsko popoldne in naše želje so bile: "Da bi otroci za hip pozabili na vojne grozote in vso bedo tega sveta, da bi lahko bili samo to, kar so – otroci."

To je bil naš tretji obisk, ki smo se ga resnično veselili, mislim, da ni bilo dekleta med nami, da ne bi reklo ob prvem pogledu na vse te sirote: "Vzemimo jih s sabo, naj gredo z nami." Na igrišču pri gasilskem domu v Slavini so nas pričakali z domovinsko pesmijo, ki govori o Ukrajini, vsem po vrsti so se ulile solze sočutja. Pokazali smo jim našo Muco Copatarico v Ukrajinščini in za piko na i zaplesali sklop folklornih plesov in razveselili vse, tudi krajane Slavine. Za konec je Muca Copatarica obdarila otroke z različnimi darovi. Krajani so nam v zahvalo pripravili piknik, mi pa smo se še vse popoldne igrali z malimi otroci, da smo za hip razbremenili njihove negovalke.

Čas ne pozna človeških nesmislov in dejstvo je, da otroci rastejo hitro, vojni v Ukrajini pa še ni videti konca. Marsikaj se dogaja za vrati negotovosti, nemirov in neznane prihodnosti. Nihče od nas ni popoln, tudi negovalke, ki so prišle skupaj z Ukrajinskimi sirotami. Utrujenost je velika in še veliko sodelovanja z različnimi socialnimi ustanovami bo potrebnega. Naš namen je bil in ostaja enak, otrokom pokazati lepši del tega sveta in našega kratkega življenja. Politika je stvar odraslih, ampak vsaka napačna odločitev med odraslimi lahko prizadane tudi otroke. Zato je pomembno, da vsak naredi nekaj za mir okrog sebe.

V časih, ko ne veš, ali družina kot vrednota še ima kaj vloge? V prav tistem trenutku, ko se bo človek spotaknil nekega dne ob svoj prav, prav tam bo spoznal, kako otrok potrebuje tako očetovo moč kot materino nežnost. Otroci, ki smo jih srečali, so res sirote, ampak vsi imajo samo eno željo: "Varnost in sprejetost, da so nekaj vredni v svojem bivanju." To je sicer osnova za bivanje človeka, če tega ni, ta izgubi vso človeškost in dostojanstvo bivanja. Zato je pomembno, da imamo na poti skozi življenje ljudje posluh za sočloveka, da smo vodniki in skrbniki.

Iskrena zahvala vsem otrokom, ki so pomagali, da je naša Muca Copatarica našla pot do ukrajinskih otrok, ki so nastanjeni pri nas. Prav vsi, tako igralci kot folklorna skupina Coklarčki, ste tem otrokom pokazali lepšo plat tega sveta. (MD)


Oglejte si tudi