Logo MojaObčina.si

Borovnica

DANES
1°C
-3°C
JUTRI
0°C
-5°C
Deli
3995

Ave, Pokojišče!

Dobrih tristo let po Kristusovem rojstvu se je osrednji del Rimskega imperija skril za mogočnimi utrdbami, ki pa so po invaziji germanskih narodov utonile v pozabo. A pretekli konec tedna se je na del velikega alpskega zapornega zidu nad Borovnico vrnila legionarska posadka, mladim kadetom in drugim popotnikom oznanjat veličino starodavnega Rima.

Veliki rimski zaporni zid, bolj znan pod imenom Claustra Alpium Iuliarum, so zgradili v 3. in 4. stoletju, po vpadu nekaterih barbarskih narodov v samo osrčje imperija. Potekal je vse od Trsata nad Reko do Zarakovca v Baški grapi pri Tolminu in naj bi z obrambnimi napravami, utrdbami in stalnimi posadkami odvrnil nadaljnje grožnje provinci Italiji. V naši neposredni bližini so dokaj ohranjeni odseki zidu nad Rakitno, pri Pokojišču ter nad Vrhniko. Ob propadu rimskega imperija v 5. stoletju je zid bolj ali manj utonil v pozabo, domačini so neobičajne groblje poimenovali Stare šance, Festunge ali kar ajdovski zid. Pred desetletji so nekaj delov obnovili (Hrušica, Lanišče, Turnovše nad Vrhniko), večstometrski odsek nad Borovnico, ki domala razmejuje borovniško in vrhniško občino, pa se je iz dolgega sna pričel prebujati pretekli konec tedna s t. i. Dnevom Rimljanov na Pokojišču.

Pri cerkvi nad vasjo so se utaborili polno opremljeni rimski legionarji, ki so mlade kadete poučevali o obrambi imperija ter jim pomagali izdelati lastne ščite in čelade, naokrog pa so se sprehajala v toge ovita rimska dekleta, ki so na bogato obloženih mizah razstavljala vsakodnevne pripomočke vsakega omikanega državljana: fibule, kipce, nakit, priročna orodja, šolske pripomočke, zemljevide imperija … Plemenito poslanstvo, da ljudem predstavijo, kako že v starem Rimu niso vedeli in znali nič manj kot danes (le računalnikov niso imeli), so si zadali člani Kulturnega društva Vespesjan. Menda se je njihovo ime zgolj slučajno pokrilo s slovitim devetim rimskim cesarjem, ki je začel graditi Kolosej, njegovi nasprotniki pa so po njem zlobno poimenovali javna stranišča. Izvor je treba bojda poiskati v neki priobalni naselbini latinskega imena, kjer da bivajo pravcati »pesjani« – Dekani (De'Cani). Na dogodku, ki je potekal v sklopu dnevov evropske kulturne dediščine in je pritegnil do 150 ljudi, večinoma otrok, so bili omenjeni morda res najbolj opazni, ne pa edini. Z zavodom za varstvo kulturne dediščine so moči združili še Občina Borovnica, Osnovna šola dr. Ivana Korošca, center za ohranjanje naravne in kulturne dediščine, zavod Ivana Cankarja ter HUD Karel Barjanski, katerega člani so poskrbeli za okusen pasulj.

Poleg številne literature so si obiskovalci lahko ogledali še kratek predstavitveni film o rimskem zidu ter se pod strokovnim vodstvom arheologinje in pristojne konservatorke ZVKDS za območje občin od Logatca do Žirov Mije Topličanec podali na ogled še vedno dobro vidnih ostankov rimskega zidu. Po njenih besedah je prvenstveni cilj dogodka »ozaveščanje lokalnega prebivalstva, Borovnice in Pokojišča, naj ne uničujejo zidu, ki jim je morda tujek v naravi ali jih morebiti celo moti pri izdelavi gozdnih vlak oz. pri drugih urejanjih prostora«. V Ljubljani se namreč že vzpostavlja »kulturno-naravni center«, ki bo »izhodiščna točka za popotovanja po Barju, do Borovnice, kjer bi bila predstavljena železničarska kulturna dediščina in rimska doba. Na Vrhniki imamo že doživljajsko razstavišče, pripravlja se tudi pešpot, ki bi povezovala naravno in kulturno dediščino, na Igu pa se načrtuje postavitev koliščarske vasi z interpretativnim centrom«. Ureditev ostankov obzidja ter spremljajoče učne pešpoti na Pokojišču bi se odlično vklopila v to celoto, kar bi preko turizma dolgoročno lahko imelo tudi pozitivne finančne učinke za lokalno prebivalstvo. Sosednji občinski upravi naj bi bili precej naklonjeni tej ideji, malce bolj zadržan naj bi bil le borovniški občinski svet. Morebiti pa jih tovrstni odmevni dogodki vendarle prepričajo.

 

Damjan Debevec, foto: DD

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Število glasov: 0

Oglejte si tudi

Komentarji

Za komentiranje se morate prijaviti.
Na ta prispevek še ni komentarjev. Bodi prvi!
Digitalni marketing v Slovenij