Logo MojaObčina.si

Borovnica

JUTRI
1°C
-2°C
TOR.
3°C
-4°C
Deli

V objemu dobrote

Župnijska karitas Borovnica letos obeležuje četrt stoletja neprekinjenega delovanja. Jubilej so proslavili z velikim dobrodelnim koncertom številnih glasbenikov, ansamblov in pevskih zborov. Vrhunec dogodka je bil poklon humanitarnim delavkam, ki so z dolgimi leti neumornega dela organizacijo trdno umestile v borovniški prostor.

Triumf dobrote

»Objem in dobroto vsak dan lahko delimo vsi, ne stane veliko, a obogati vsakogar. Z dobroto je namreč tako kot z ljubeznijo. Več je razdeliš, več je imaš,« je na prvem dobrodelnem koncertu borovniške župnijske karitas za uvod povedala povezovalka Slavi Košir. Neizmerna dobrota je v daljnem letu 1991 spodbudila nastanek humanitarne organizacije, ki jo je tedaj pokonci držala ekipa zgolj štirih sodelavk, a se je z leti močno okrepila, na triindvajset, kot jih šteje danes. Karitas ima svoje prostore na Paplerjevi ulici, nasproti občine, in praviloma uraduje vsak prvi torek v mesecu, ko se tam lahko zglasijo vsi občani, ki potrebujejo materialno pomoč. A dela imajo sodelavke tudi izven uradnega časa toliko, da bi težko prešteli vse njihove v dobrobit krajanov podarjene ure. Naj spregovorijo gola dejstva. V letu 2015 je karitas razdelila 570 kg ozimnice, ki je bila zbrana v akciji zbiranja ozimnice in poljskih pridelkov, pa 5500 kg hrane in higienskih pripomočkov, veliko količino oblačil, obutve, posteljnine, gospodinjskih pripomočkov in igrač. Med drugim sodelujejo z osnovno šolo, kjer učenci in otroci zbirajo higienske potrebščine in dobrote za svoje sovrstnike, ki jim jih karitas nato razdeli. V postnem in adventnem času sodelavke obiskujejo starejše v domovih in domovih za starejše po vsej Sloveniji ter jih skromno obdarujejo. Karitas ne le zbira in razdeljuje obleko, veliko obsežnejše je področje dela med ljudmi, ki materialne pomoči ne potrebujejo. »Potrebni so pozornosti, obiska, tolažbe, razumevanja,« je povedal predsednik Župnijske karitas Borovnica župnik Janez Šilar in dodal, »včasih ne veš, kdo je imel od tega korist. Starejši, ki so bili veseli obiska in še bolj pozornosti, ali mi, ki smo odhajali domov veseli, da smo nekaj lepega naredili za naše župljane.« Starejših se spomnijo s čestitkami dvakrat letno, na največje cerkvene praznike, za binkošti pa je v župnišču tudi srečanje. Sodelavci karitas delajo zastonj, a za svoje delo ne dobijo le pohval, prepogosto so deležni celo kritik in nehvaležnosti. A po besedah g. Šilarja bo na koncu Bog vprašal zgolj, koliko ljubezni si imel: »Božja beseda nas spodbuja, da zavihamo rokave in ne ostanemo pasivni pred trpljenjem množic. Nam, ki sledimo Jezusu, in vsem, ki sledijo, sledite notranjemu vzgibu ljubezni in dobrote, je jasno, da smo znamenje Božje prisotnosti in znamenje plemenitosti in dobrote, bližine vsakemu človeku, ki ga srečamo. Čutiti v svoji notranjosti usmiljenje, spremeni vse. Svet postaja manj mrzel in bolj pravičen. Ljubezen odkrije ljubečemu skrb zanje, rane se celijo hitreje, upanje postaja nova možnost. Naj tudi naša župnijska karitas nadaljuje delo, da bi bila v svetu vsaj kapljica manj pomanjkanja in osamljenosti in vsaj kapljica več dobrote in milosti.« 

 

Klicu so se odzvali mnogi

Večer dobrote in zahvale za 25-letno preteklo delo borovniškega karitasa je imel v prvi vrsti noto dobrodelnosti, zbirali so se prostovoljni prispevki za pomoči potrebne, ki jih v naši občini ne manjka. Klicu k sodelovanju so se odzvali številni glasbeniki, pevci in plesalci: operni pevec Jože Oblak, pianist Robert Brezovar, glasbeni trio Nekaj sladkega, ansambli Krimski lisjaki, Livada, Namig z Urško Lužar, Slavčki iz Kužnice, Ženski pevski zbor Tonja, Moški pevski zbor Štinglc ter Folklorna skupina Šumnik. Večera dobre glasbe in dobrodelnosti se je udeležil tudi generalni tajnik Slovenske karitas Jože Kern, ki se je zahvalil borovniškim prostovoljkam: »8. decembra letos bomo zaključili v cerkvi leto usmiljenja. To, kar dela karitas, je, da deli usmiljenje. Usmiljenje, to človeško, naše usmiljenje, sočutje, pomoč, poslušanje, to je naše delo. Mislim, da je majhen čudež, da večina naših župnij premore prostovoljsko skupino, ki vse to dela. Tako kot tudi v vaši župniji. In naši ljudje so, kot tudi mi na karitas, večinoma nagnjeni k temu, da bi radi več pomagali, kot lahko, vendar nas sredstva omejujejo. Zato delimo pomoč v tistih zneskih, ki so mogoči, ki se nam izidejo, in iz dneva v dan prosimo našo javnost, da več prispeva. Je pa to veliko in pomembno delo, čeprav ne tako veliko, kot bi si želeli, predvsem ne tako veliko, kot bi ljudje potrebovali, je pa to pričevanje za božje usmiljenje. To lahko naredimo na tem svetu in v tem življenju. In s tem pričujemo za Boga, ki bo vsem tem ljudem in tudi vsem drugim in vsem nam v večnem življenju povrnil z velikimi darovi in takrat bo pa vsak lahko dosegel tisto srečo, ki jo potrebuje, ki jo živi in več kot to.« S pohvalami ni skoparil niti prisotni župan Bojan Čebela: »Občina Borovnica namenja 5 % vseh svojih prihodkov za socialno pomoč. To je v slovenskem prostoru unikum. Ampak niti za en evro nam ni žal. Sploh pa za tisti evro, ki gre župnijski karitas. Verjamem, da je ta denar porabljen racionalno, sicer skromno, ampak da pride v prave roke ob pravem času.« Vrhunec večera je bila seveda javna zahvala dolgoletnim sodelavkam Župnijske karitas Borovnica: Slavki Kržič, Milki Pečlin, Ivanki Pelko, Zofki Kikelj, Dragi Žarn, Jožici Kanc, Tonci Grmek, Mariji Zorc, Rozaliji Lušina, Ivanki Švigelj, Marici Štrumelj, Frančiški Modrijan, Edini Pošeta, Silvi Pirman, Mariji Gerdina, Anki Gantar, Metki Zalar in Mileni Zupančič. Priznanja sta ob gromkih ovacijah prisotne množice obiskovalcev podelila g. župnik in tajnica karitas Damjana Košir.

 

Damjan Debevec, foto: DD, Rok Mihevc

Zahvala

ŽK Borovnica se ob 1. dobrodelnem koncertu zahvaljuje vsem nastopajočim, ki  so sodelovali na koncertu in so svoj honorar namenili v dobrodelni namen, to so: Slavčki iz Kužnce, Jože Oblak – operni pevec, folklorna skupina Šumnik, MPZ Štinglci, Trio dolce, ŽPZ Tonja, ansambel Krimski lisjaki, ansambel Livada, ansambel Namig, Urška Lužar in cerkveni mešani pevski zbor. Hvala govornikom g. župniku Janezu Šilarju, generalnemu tajniku ŠK Ljubljana g. Jožetu Kernu, županu občine Borovnica g. Bojanu Čebeli. Zahvala je namenjena tudi povezovalki programa Slavici Košir, Anji Pirc za grafično pripravo plakata in programa, Janezu Strnadu za tisk, OŠ dr. Ivana Korošca, trgovini TUŠ market Jurček, Občini Borovnica za finančno pomoč in vsem donatorjem (Romana Urh, AD-linija Andrej Drašler, Jure Grimšič, s. p., Marko Hrovatin) ter vsem darovalcem, ki ste svoj dar prispevali v nabiralnik karitasa, ki je v cerkvi pod korom.

Še enkrat H V A L A.

 

Damjana KOŠIR

 

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Število glasov: 0

Oglejte si tudi

Komentarji

Za komentiranje se morate prijaviti.
Na ta prispevek še ni komentarjev. Bodi prvi!
Digitalni marketing v Slovenij