Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
2°C
JUTRI
13°C
4°C
Oceni objavo

Prvi šolski dan

Prvi dan šolskega leta 2022/2023  je minil skladno s pričakovanji in ob dobrem upoštevanju priporočil glede dovoza otrok v šolo ter prometne varnosti v okolici šole. Želimo si, da bi bilo  temu tako tudi naprej, tudi kadar je vreme slabo.

V letošnjem šolskem letu beležimo rekorden vpis učencev. Vpisanih je 533, kar je do sedaj največje število v 146 letni zgodovini javnega šolstva v Borovnici. Da bi pouk in obšolske dejavnosti  lahko potekal nemoteno sta morali vodstvo šole in vodstvo občine pripraviti in uskladiti prostorsko-organizacijske ukrepe in s precej napora je stvar urejena.
Povečati je bilo potrebno tudi število prevozov s šolskim avtobusom in da bi bilo to mogoče v danih časovnih okvirjih šolski avtobus ponovno dovaža in odvaža otroke s parkirišča pred osnovno šolo na Paplerjevi ulici. Prvi šolski dan je minil v veselem živ-žavu popočitniških srečanj vrstnikov, radovednosti glede novosti, ki jih prinaša prehod v višji razred ter snidenju z že znanimi in novimi učiteljicami in učitelji.
Kot vsako leto je bil ta dan še posebej slovesen za tiste, ki so prvič prestopili prag prvega hrama učenosti. Njih in njihove starše sta uvodoma pozdravila ravnatelj Daniel Horvat in podžupan, ki začasno opravlja funkcijo župana, Peter Črnilogar.
Prvi jim je prijazno razložil, da bodo v šoli spoznali veliko novega in zanimivega in da večina tega ne bo prezahtevna, bo pa velikokrat tudi zabavna.  Bo pa potrebno pokazati tudi voljo in vztrajnost pri stvareh, ki ne bodo šle povsem gladko od rok, pri čemer jim bodo pomagali tako učitelji kot starši. Staršem je položil na srce, da naj ob vsej nujni podpori in pomoči otrokom to zastavijo tako, da s tem otrokom ne bodo dajali potuhe, temveč jih bodo pomagali vzgojiti v samostojne in odgovorne osebe, ki spoštujejo sebe in druge, kar je tudi glavni vzgojni namen šole.
Drugi pa je po tem, ko je otrokom in staršem v imenu občine in svojem imenu izrazil prisrčno dobrodošlico ter njim, staršem, vodstvu in kolektivu OŠ zaželel vse dobro in veliko uspeha,  izrazil tudi upanje, da smo se naučili živeti z virusom tako, da šole ne bo treba več zapirati, ker je to predvsem v korist otrok in izvajanju šolskega programa.
Mali nadobudneži so ob sprejemu v šolo s strani občine prejeli tudi manjša darila. Najbolj pa jih je seveda navdušila zabavna gledališka predstava Bibi in Gušti,  v izvedbi Janje in Natalije oz. 
Društva zabave Babaloo, po kateri so se v spremstvu svojih učiteljic prvič podal v svoje učilnice, da jih spoznajo in da se seznanijo z vrstniki in svojo učiteljico.
Zares jim želimo, da bodo vseh 9. let z veseljem prihajali v šolo ter se tam poleg znanj  in veščin uporabe pridobljenih znanj, naučili tudi soočati z izzivi, ki jih prinaša odraščanje, medsebojnega spoštovanja in spoštovanja drugih ter veselega medvrstniškega druženja.
Veseli nas tudi dejstvo, da veliko otrok v šolo prihaja peš, kar nekaj pa tudi s kolesi in da se večina staršev drži priporočenega prometnega režima v okolici šole in otrok  v šolo ne dovaža tako, da se zaustavlja na avtobusnem parkirišču pred šolo.

 Občina Borovnica

Oglejte si tudi