Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
4°C
JUTRI
10°C
4°C
Oceni objavo

130 pohodnikov po Oblakovi poti

Po Oblakovi poti skozi sotesko Pekel se je odpravilo rekordnih 130 pohodnikov, ki so pot sklenili na srečanju planinskih društev Notranjske v Ohonici.
Lanskoletni žledolom je dodobra premešal štrene domačemu planinskemu društvu, ki se je vse do konca lanskega septembra v sodelovanju s turističnim društvom postopoma prebijalo skozi Pekel. Komajda pa so bile poti odprte, jih je zdelalo še novembrsko neurje. Sanacijska dela so se na zadnjih odsekih nad Pristavo in pod Pokojiščem pravzaprav zaključila šele maja letos. Ravno pravi čas, saj je borovniške planince letos doletela odgovornost za organizacijo srečanja notranjskih planinskih društev, kar pa je svojevrsten organizacijski zalogaj. Zatorej so znova združili moči s turističnim, obenem pa še s Konjeniškim društvom Borovnica in v Ohonici pri Bizjaku pripravili vse potrebno za sprejem planincev. Padla je tudi odločitev, da se z dogodkom združi junijski pohod po poti dr. J. C. Oblaka, tistega, ki je daljnega leta 1904 poskrbel za ureditev poti skozi Pekel. Trud organizatorjev je bil poplačan 17. maja zjutraj, ko se je pod vodstvom domačega predsednika dr. Bogomirja Celarca iz Borovnice in po stezicah skozi sotesko Pekel odpravilo okrog 130 pohodnikov z območja od Blok do Polhovega Gradca. Zahtevnemu, a osvežujočemu vzponu mimo slapov v skorajda neprekinjeni koloni je sledil bolj sproščen spust po gozdnih poteh čez Pristavo. V Ohonici sta lačne in žejne pohodnike že čakala ohlajena kapljica in slasten pasulj s klobaso, ki ga je izjemno ugodno zagotovila Gostilna Godec. Za prehojene kilometre so vsi prejeli spominske razglednice in spominski žig, zbrane pa so nato nagovorili predsednik m
eddruštvenega odbora planinskih društev Notranjske Miro Mlinar ter predsedniki ostalih društev. Druženje se je ob domačih vižah zavleklo globoko v popoldanski čas sončne nedelje.

 

Damjan Debevec, foto: DD, BC

Oglejte si tudi