Logo MojaObčina.si
JUTRI
18°C
6°C
NED.
23°C
8°C
Oceni objavo

Mednarodno nagrajena borovniška žganica

Borovniški podjetniki žanjejo nove uspehe, tokrat tudi mednarodne. Na ocenjevanju žganih pijač v Londonu je srebrno medaljo prejelo podjetje Jele Kitt iz Borovnice. A verjetno boste presenečeni, ne za borovničke, pač pa za viljamovko s krhlji.
»London Spirits Competition« je ocenjevanje, na katerem poleg kakovosti pijače kot kriterije upoštevajo tudi druge vidika izdelka, predvsem je to privlačnost embalaže in razmerje vrednosti in cene izdelka. Jele Kitt je tako na Otok poslal svojo viljamovko, ki so jo skuhali z novim modernim kotlom za žganjekuho. Ob njej ni treba stati zraven in nalagati na ogenj, kot se to počne še na dobri stari način, pač pa je voden preko računalniškega programa. Najprej je bil seveda namenjen destilaciji ameriških borovnic, potem pa so se odločili, da bi poskusili tudi z viljamovko. Ker je treba dan danes stopiti iz povprečja, so klasično žganico nadgradili še z narezanimi krhlji.
In kaj narediti z odlično viljamovko v času polletnega zaprtja barov in gostiln? Pošlješ jo na različna mednarodna tekmovanja. »Letos smo na televizijski oddaji videli, da je kar nekaj tekmovanj na tem področju in smo se odločili, da tudi mi poskusimo z našimi vzorci, kajti pohvalil jo je vsak, ki jo je poskusil,«
je povedal Tine Palčič. In to so s podelitvijo srebrne medalje potrdili tudi londonski strokovnjaki. Kot da bi s tem dali tudi obliž na rano vsem, ki se že nestrpno veselijo dneva odprtih gostilniških vrat. Čestitke nagrajencu in na zdravje, ki si ga vsi tako močno že želimo.

Rok Mihevc


Oglejte si tudi