Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
2°C
JUTRI
13°C
4°C
Oceni objavo

Pojasnila v zvezi z NUSZ

V začetku oktobra so občani Borovnice, lastniki zazidanih in/ali nezazidanih stavbnih zemljišč, prejeli informativne izračune za NUSZ za leto 2016. Ker je skladno z zakonodajo izračun narejen na podlagi posodobljenih evidenc o nepremičninah in komunalni opremi in ker se je Občina Borovnica odločila, da bo kot instrument skladnega prostorskega razvoja in optimalnega načrtovanja in vzdrževanja komunalne opreme odločila, da bo tudi pri NUSZ za nepozidana stavbna zemljišča upoštevala komunalno opremljenost, so bili številni zavezanci neprijetno presenečeni zaradi višine informativnega izračuna.

Občina Borovnica je oktobra organizirala 30-dnevno javno razgrnitev evidence NUSZ. V tem času je prejela preko 280 pripomb zavezancev. Splošno gledano prejete pripombe zadevajo določitev območij, komunalne opremljenosti glede na posamezno vrsto komunalne opreme, velikosti površine za odmero, višine odmere, lastništva ter nezazidanih stavbnih zemljišč (NSZ). Ker je prevladalo spoznanje, da brez ustrezne predhodne obravnave ne kaže vpeljati naenkrat preveč sprememb, ki bi se v žepih zavezancev z več nepozidanimi stavbnimi zemljišči občutno poznale, NUSZ za nepozidana stavbna zemljišča za leto 2016 še ne bo vseboval faktorja komunalne opremljenosti zemljišča. Se mu pa občina v dobro skladnega prostorskega razvoja in optimalnega razvoja komunalne opreme ne namerava odreči. Pripravljene so spremembe odloka, ki bodo to breme ustrezno zmanjšale, pri čemer bo imel zadnjo besedo občinski svet. Ob tem so predvidene tudi druge spremembe. Najpomembnejša je ta, da bodo naslednje leto dobila obračun NUSZ vsa naselja, ki imajo značilnosti strnjenega stanovanjskega naselja, pa so bila do sedaj izvzeta, ker niso priključena na medobčinski vodovod.

Po kuloarjih v občini potekajo vroče razprave glede NUSZ. Da bi bilo ugibanj čim manj in bi razprave o spremembah občinskega odloka v čim večji meri temeljile na dejstvih, ne pa na pripisovanju (slabih) namenov ter neresnicah, si lahko V SPODAJ pripetem članku Pojasnila v zvezi z obračunom NUSZ za leto 2016 preberete osnovna dejstva o NUSZ, veljavnem občinskem odloku, višini NUSZ v primerjavi z nekaterim primerljivimi občinami ter spremembah, ki so botrovale spremembam izračuna NUSZ za leto 2016. (ou)

Oglejte si tudi