Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
4°C
JUTRI
14°C
2°C
Oceni objavo

Dež nas ne ustavi

Borovniški planinci smo se za novembrski pohod sprva namenili na Gorenjsko, k Sv. Jakobu nad Preddvorom. A nam je načrte prekrižalo vreme, prav za soboto je bilo napovedano obilno deževje, tolikšno, da je republiška agencija za okolje opozarjala celo pred možnostjo poplav na nekaterih območjih. Ampak to nas ni ustavilo. Vodji izleta Kristina Suhadolnik in Primož Pečlin sta poiskala nov, na vreme tako rekoč imun cilj – podzemno jamo.

Tako smo se v soboto, 23. novembra, odpravili v jamo v bližini Zavrha oziroma Pokojišča. Na spletni strani borovniške občine je najti podatek, da se imenuje Jamovka pod Zavrhom ter da je dolga 78 in globoka 10 metrov. Vanjo se nas je odpravilo skupaj 13 planincev, vodil nas je Primož. Po kobacanju skozi vhod v jamo smo se znašli v nekoliko večjem prostoru s stojno višino, od tam pa smo se nato odpravili na ogled jame. 

Čeprav je jama majhna, je čisto primerna za prvo spoznavanje jamskega sveta. Ravno dovolj prostorna, da manj vajenim ne vzbudi občutka utesnjenosti, a vseeno z nekaj ozkimi jamskimi prehodi, da človek dobi pravi občutek. Nekateri mlajši udeleženci so bili nad njimi povsem navdušeni, še posebno nad možnostjo plezanja skozi majhne, za odrasle že neprehodne luknje.

Jama postreže tudi z nekaj lepimi kapniki, ki so jih žal obiskovalci v preteklosti pogosto odlamljali, verjetno za spominke. Človeka razžalosti tudi dejstvo, da očitno marsikdo "pozabi" iz jame odnesti svoje smeti. Ob tem velja vsa pohvala udeležencu izleta Damjanu Debevcu, ki jih je sproti pobiral v vrečko in nato odnesel na primerno mesto v dolino.

Po skupinskem fotografiranju, za otroke zabavni minuti brez svetilk in opazovanju spečih netopirjev smo se odpravili nazaj v nadzemni svet in si v krogu zaupali, kaj je bilo komu najbolj všeč. Seveda pa je pogovor zaneslo tudi že na naslednjo pustolovščino – decembra se bomo odpravili na nočni pohod.

 

Več fotografij je na voljo na spletnem naslovu http://arehar.wordpress.com/2013/11/23/dez-nas-ne-ustavi/.

Oglejte si tudi