Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
8°C
JUTRI
24°C
7°C
Oceni objavo

Borovničani znova med najboljšimi v državi

Borovniške ekipe so na letošnjem Slovenskem planinskem orientacijskem tekmovanju (SPOT) podobno kot lani posegle po najvišjih mestih. V kategoriji C, v kateri tekmujejo mladi od 1. letnika srednje šole do vključno 18. leta, je ekipa Planinskega društva Borovnica osvojila prvo mesto, v družinski kategoriji F pa je osvojila 3. mesto.
Borovniško planinsko društvo je na državnem finalu v planinski orientaciji, ki je letos potekal 17. in 18. maja na območju Prebolda oziroma v organizaciji savinjske območne planinske orientacijske lige, sodelovalo še z nekaj ekipami.  

Ekipa v kategoriji B (učenci od 7. do vključno 9. razreda osnovne šole), v kateri je bila po številu uvrščenih ekip najostrejša konkurenca, je zasedla 4. mesto, ekipa v kategoriji Č (od 19. leta do vključno 26. leta) je bila 5., ekipa v kategoriji E (člani nad 40 let) je bila 9., ekipa v kategoriji A pa je kljub najdenim vsem točkam zaradi preseženega dovoljenega časa žal ostala brez uvrstitve.

Tekmovanje je potekalo na območju Prebolda, Liboj in Griž, na savinjskih vršacih pod Mrzlico (1.122 m). Za najzahtevnejše kategorije je tekmovanje tako kot običajno potekalo dva dni, pomerile so se na dveh dnevnih in eni nočni tekmi, za preostale kategorije pa en dan. Skupno je na tekmovanju sodelovalo okrog 80 ekip s tremi do petimi člani iz sedmih področnih planinskih orientacijskih lig iz vse Slovenije.

Na vsakem državnem tekmovanju se po navadi preverja tudi znanje iz vnaprej določenih tem iz okolja, v katerem poteka tekmovanje. Letos se je tako poleg znanja iz planinske teorije, prve pomoči, orientacije, rastlinstva in živalstva preverjalo tudi znanje o hmeljarstvu ter rudarstvu v Zabukovici in Libojah.

Organizatorji SPOT 2014, to so bila planinska društva iz savinjske lige v sodelovanju z Mladinsko komisijo pri Planinski zvezi Slovenije, so svoje delo opravili odlično, ponagajalo je le vreme na prvi dan. Pri tem velja omeniti, da bo prihodnje leto organizacija državnega tekmovanja pripadla gorenjsko-dolenjski območni ligi, v kateri med najbolj orientacijsko aktivna društva spada tudi PD Borovnica.

Zaključnega dela državnega tekmovanja se je sicer udeležil tudi aktualni predsednik Planinske zveze Slovenije, Bojan Rotovnik, ki je spomnil, da bodo planinska orientacijska tekmovanja v Sloveniji prav v prihodnjem letu beležila 60-letnico obstoja.

Poleg tega je povedal, da že potekajo resni pogovori, da bi se v prihodnjem letu organiziralo tudi balkansko planinsko orientacijsko prvenstvo, edino tovrstno na vsem svetu. Nanj bi se glede na doslej izraženi interes uvrstile najboljše ekipe iz Slovenije, Srbije, Hrvaške, BiH in Črne gore, potekalo pa naj bi v jesenskem času.

 

Povezave

wp.me/p2B5aw-dU

Oglejte si tudi