Logo MojaObčina.si
JUTRI
14°C
4°C
ČET.
11°C
4°C
Oceni objavo

Kaj ne sodi v kanalizacijski sistem?

Skrb za ohranjanje in zaščito vodnih virov je ena pomembnejših nalog današnje družbe, ki se začne z ustreznim odvajanjem ter čiščenjem odpadnih voda. Zato je bilo v zadnjem času na območju, ki ga s svojo dejavnostjo pokriva JP KPV, d. o. o., zgrajenega preko 15 kilometrov novega sanitarnega kanalizacijskega omrežja.
V Občini Borovnica so bila s kanalizacijskim omrežjem opremljena naselja Dol, Laze, Breg in Pako, pa tudi del Borovnice (del Ceste pod Goro in Miklavičeva cesta), ustrezno nadgrajena in povečana je bila tudi obstoječa čistilna naprava. Ker se na novozgrajeno omrežje priključuje veliko število novih uporabnikov, podajamo nekaj koristnih nasvetov glede uporabe kanalizacijskega omrežja.
V kanalizacijskem omrežju se pogosto znajdejo stvari, ki vanj ne sodijo, vplivajo pa na slabše delovanje sistema, ovirajo ali celo onemogočajo pretok odpadne vode, škodujejo materialom, iz katerih so kanalizacijske cevi ,ali napravam na kanalizacijskem sistemu. V najslabšem primeru lahko spremenijo sestavo odpadne vode do take mere, da se upočasni ali povsem zavre biološka stopnja čiščenja na čistilni napravi. V izogib neučinkovitemu delovanju kanalizacijskega sistema vam predstavljamo stvari, ki vanj ne sodijo:
  • ostanki pripomočkov za osebno higieno in zaščito (npr. palčke za ušesa, higienski vložki, tamponi, britvice, robčki za nego dojenčka …);
  • maščobe iz gospodinjstev, odpadna mineralna in jedilna olja;
  • organski odpadki (npr. gospodinjski odpadki, ostanki hrane, zelenjave ali rastlin, plevel …);
  • barve, laki, topila, zdravila in dezinfekcijska sredstva;
  • trdni odpadki (npr. papir, embalaža, steklo, kosi tekstila …);
  • gradbeni odpadki (npr. ostanki malte, cementa, les …);
  • vsebine septičnih jam.

V sistem sanitarnega kanalizacijskega omrežja je strogo prepovedano tudi odvajanje meteornih voda s streh in ostalih površin.
Zaradi neprimernega ravnanja uporabnikov lahko pride do zamašitve odtokov, kanalov in mehanskih poškodb črpališč ter posledično do razlitja umazane in onesnažene vode v okolje. Prekomerna količina odpadne vode, ki jo lahko povzroči odvajanje meteornih voda v sistem, pa lahko pripelje do neučinkovitega delovanja celotnega kanalizacijskega sistema in čistilne naprave.

V podjetju JP KPV, d. o. o., ugotavljamo, da je vzrok za okvare in neustrezno delovanje kanalizacijskih sistemov nemalokrat prav neodgovorno oz. neustrezno ravnanje nekaterih uporabnikov. Prav je, da z odpadnimi vodami, ki jih proizvedemo, in infrastrukturo, ki jo uporabljamo, vsi uporabniki ravnamo odgovorno in s tem pripomoremo k učinkovitemu delovanju celotnega kanalizacijskega sistema ter tako skrbimo za čistejše okolje.


KPV

 

Oglejte si tudi