Logo MojaObčina.si
DANES
29°C
14°C
JUTRI
30°C
15°C
Oceni objavo

Naj se zgodi pravica, tudi če propade svet

»Fiat iustitia, pereat mundus«  naj se zgodi pravica, tudi če propade svet, pravi starorimski pregovor. V našem primeru dotična oseba sicer ni dosegla svoje pravice in je občina lahko v javno korist posegla na zemljišče, katerega solastnik je bila, a je občino to, da je dosegla svojo pravico, drago stalo. Če bi vsi (so) lastniki ravnali tako, kot je v spodaj opisanem primeru, potem bi občine v prizadevanjih za izboljšanje javne občinske infrastrukture bankrotirale.

Za kaj pravzaprav gre?
Ob izgradnji kolesarske povezave med P+R pri železniški postaji Borovnica in odcepom za gasilski dom na Bregu smo urejali tudi vodovod, obenem smo načrtovali urediti tudi del trase proti vodohranu Breg, za katerega smo pridobivali gradbeno dovoljenje, zato smo morali dostaviti ustrezna dokazila o pravici do gradnje. Trasa obstoječega je potekala tudi po zemljišču v solasti 4 solastnikov. Eden od solastnikov pogodbe o ustanovitvi služnosti ni hotel podpisati, zato smo morali iti v postopek razlastitve.
Postopek se je začel v letu 2021 in bil zaključen pred kratkim. Solastnik zemljišča je na osnovo ocene sodno zapriseženega cenilca prejel odškodnino v višini 32,13 EUR. Občina pa je imela zaradi njega dodatne stroške v višini čez 3.000,00 EUR, in sicer stroški odvetnika 1.200,00 EUR, sprememba projekta 1.830,00 EUR in notarski stroški 100,00 EUR.
Še dobro, da je do tega zapleta prišlo pri gradnji trase vodovoda, ki smo je iz obnove naknadno izločili. Kajti če bi se to zgodilo pri gradnji kolesarske povezave, kjer je občina morala pred podpisom pogodbe o sofinanciranju iz evropskih sredstev dokazati, da ima pravico graditi na vseh parcelah, na katerih bo izveden projekt, bi se še danes vozili po neprenovljeni Brežanki brez ločenih površin za kolesarje in pešce. In to zgolj zaradi prepričanja nekoga, da je njegov solastniški delež na nekaj m2 vreden več od boljše varnosti in pretočnosti prometa na prometno najbolj obremenjeni cesti v občini.
Občina je v imenu javne koristi za izgradnjo vodovoda torej dosegla svojo pravico, a kot rečeno za ceno, ki je mnogokratno presegla vrednost zemljišča.

Občinska uprava

Oglejte si tudi