Logo MojaObčina.si

Borovnica

DANES
21°C
15°C
JUTRI
25°C
14°C
Deli

Na slavnostni akademiji podelili občinska priznanja

Na predvečer občinskega praznika 26. julija je v večnamenskem prostoru OŠ dr. Ivana Korošca Borovnica potekala slavnostna akademija, ki so jo z mimohodom odprli praporščaki več društev. V uvodnem govoru je župan Bojan Čebela pohvalil dosedanje delo nagrajencev in predstavil projekte, ki se izvajajo na območju občine. Izpostavil je načrtovan projekt izgradnje prizidka k osnovni šoli in obvozne poti nad samostanom Bistra. V bogatem kulturnem programu, ki ga je pripravila in vodila Jožica Rupar, so občinstvo razvneli svetovno znan oktet Deseti brat iz Ljubljane, mlada sopranistka Talita Sofia Komelj  in kitarski orkester Kodeljčanke, ki nam je postregel s francosko, italijansko, rusko in balkansko glasbo. Tudi tokrat so bili v ospredju dobitniki priznanj, ki jih predstavljamo v nadaljevanju.

 

Nikolaj Bogdan Stražišar je dobil zlato plaketo Občine Borovnica za dolgoletno aktivno delo na številnih področjih družbenega in političnega življenja v Občini Borovnica.

Nikolaj Bogdan Stražišar, roj. 1940, je eden tistih Borovničanov, ki so v zadnjih desetletjih s svojim delom veliko prispevali k razvoju kraja na vseh področjih. Na področju športa se je že v osnovni šoli poleg redne šolske športne vzgoje ukvarjal z mnogimi športi, bil je dober atlet, orodni telovadec, alpski smučar, smučarski skakalec in leta 1953 eden izmed prvih mladcev, ki so v Borovnici začeli igrati košarko. Športnih aktivnosti ni nikoli opustil. V času gradnje zunanjega igrišča ob osnovni šoli v obdobju od 1960–64 je opravil veliko prostovoljnega dela. Prav tako je bil med najbolj aktivnimi pri postavitvi smučarske vlečnice v Zabočevu. Udeleževal se je tudi drugih prostovoljnih akcij v okviru krajevne skupnosti. V kritičnem obdobju delovanja TVD Partizan je prevzel njegovo vodenje in ga uspešno vodil en mandat. Za delo na športnem področju mu je matično društvo ob praznovanju 100-letnice leta 2011 podelilo posebno priznanje za nesebično pomoč pri obnovi doma. Poleg delovanja na športnem področju pa je bil vsestranski družbeno-politični delavec. Tako je bil predsednik krajevne konference SZDL Borovnica in kasneje predsednik sveta Krajevne skupnosti Borovnica. Zelo je bil aktiven pri pripravi referendumskega programa v Borovnici I. in II. faza vodooskrbe v občini Vrhnika v obdobju 1982–85.  Bil je pobudnik ustanovitve občinskega odbora stranke DeSUS v Borovnici in njen predsednik do leta 2015. Na listi te stranke je bil štirikrat izvoljen za občinskega svetnika občine Borovnica. Bil je tudi aktivni udeleženec vojne za Slovenijo leta 1991, član kriznega štaba KS Borovnica. Je aktivni član zveze veteranov vojne za Slovenijo in podpredsednik Območnega združenja vojnih veteranov Vrhnika - Borovnica, dva mandata pa je bil tudi predsednik nadzornega  odbora. Poznamo ga že vrsto let kot prizadevnega, poštenega sodelavca, ki je pripravljen vsakomur pomagati tudi v najtežjih trenutkih. Predlog je podprlo tudi Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Vrhnika - Borovnica.

 

Damjan Debevc je prejemnik zlate plakete Občine Borovnica za dolgoletno prostovoljno delo na področju vzdrževanja turistične in planinske infrastrukture, kulturne dediščine in čiščenja jam v borovniški okolici.

Damjan Debevec že vrsto let prostovoljno deluje na področju vzdrževanja turistične in planinske infrastrukture, kulturne dediščine ter tudi na drugih področjih delovanja občine. Skoraj ves svoj prosti čas vloži v vzdrževanje planinskih poti v Občini Borovnica, še posebej zahtevne planinske poti preko soteske Pekel, ki je brez zadržkov največja borovniška turistična znamenitost in jo obišče tudi največ turistov. V zadnjih letih je z nadčloveškimi napori poskrbel, da so mostovi in brvi zgledno urejeni, poti očiščene in označene. V sotesko je nosil železniške pragove, ki so nadomestili razpadajoče brvi. Poskrbel je za namestitev kažipotov in informativne omarice, kjer so vedno posodobljene informacije o prehodnosti poti. Poskrbel je za obnovo mlina, mlinskega kolesa, dovodnega korita in prikaz ostankov mlina nad slapovi. Sotesko Pekel stalno čisti in pobira smeti za nevestnimi obiskovalci. Obnavlja markacije in namešča kažipote. Nemogoče je našteti vse delovne akcije in aktivnosti, ki jih je porabil za vzdrževanje poti. Tudi po žledolomu l. 2014 in po kasnejših vetrolomih je bil prvi pri obnovi in čiščenju. Če ne bi bilo njega, bi bila soteska Pekel že dolgo zaprta. Vse to se izvaja z minimalnimi finančnimi sredstvi, ki jih za pokritje materialnih sredstev v proračunu zagotovi Občina Borovnica. Poskrbel je tudi za namestitev turistične infrastrukture ob ostalih planinskih poteh: od Zabočevega proti Rakitni, v okolici Železnika in v vasi Borovnica. Sodeloval je pri vrisu planinskih poti na območju občine v kataster Planinske zveze Slovenije. Poleg tega se ukvarja s turističnim vodenjem po borovniških znamenitostih. Bil je pobudnik obnove 3D-reliefa širšega območja Borovnice, avtorja Franceta Lebna, ki je dolgo časa visel na železniški postaji in se nato skoraj izgubil. V okviru vzdrževanja in promocije kulturne dediščine je aktivno sodeloval pri obnovi čuvajnice 666, sodeluje pri njenem vsakoletnem čiščenju in popravilih. Aktivno je sodeloval pri čiščenju in pobudi za obnovo Borovniškega stebra in pomagal spodbuditi občino, da je vendarle naročila in pridobila gradbeno dovoljenje. Sodeloval je pri pobudi in izvedbi obnovitve vaških vodnjakov v občini. Pomagal je ohraniti artefakte, ki so bili najdeni pri delih na kanalizacijskem omrežju na Stari postaji. Dolga leta si je prizadeval in končno tudi uspel s projektom čiščenja Krimske jame, za prekop posmrtnih ostankov, ležečih v jami, in za pietetno ureditev grobišča. Vztrajal je pri vseh dogovorih, birokratskih zapletih v občini in na državnem nivoju. Vsekakor je najbolj zaslužen, da se je po nekajletnih zapletih novembra 2015 projekt prekopa posmrtnih ostankov iz Krimske jame tudi začel in dokončal leta 2016. Mirno lahko rečemo, da je bil vzor prizadevnosti celotni ekipi, ki je izvajala projekt.

 

Ivan Škulj je dobil priznanje župana Občine Borovnica.

Ni naš občan od rojstva. V našo dolino ga je pripeljala ljubezen, z življenjsko sopotnico si je v »Kotih« ustvaril družino. S 14 leti se je vpisal v kadetsko šolo in se, takoj ko jo je zaključil, zaposlil v PP Vrhnika, najprej kot policist, kasneje je postal njen komandir. Celo življenje se je ukvarjal z varnostjo, od prvega delovnega dne pa vse do zaključka poklicne kariere na različnih delovnih mestih. 25 let je služboval na vodstvenih delovnih mestih. Tudi sedaj je še vedno aktiven. Je pogodbeni sodelavec MNZ,  zadolžen za obvladovanje migrantske problematike. Je tudi vodja aktiva upokojenih delavcev Vrhnika - Logatec in podpredsednik PVD Sever Ljubljana že tretji mandat. Ker se je v času svojega službovanja ukvarjal z nalogami, ki so povezane s CZ, zdaj aktivno sodeluje v občinski CZ. S svojim strokovnim znanjem je veliko pripomogel pri administrativni ureditvi področja CZ v občini, veseli ga sodelovanje s štabi  CZ v drugih občinah. Kot področni strokovnjak je redno vabljen tudi na vaje CZ v sosednjih občinah kot obiskovalec in ocenjevalec.

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Oglejte si tudi