Logo MojaObčina.si
DANES
21°C
12°C
JUTRI
20°C
13°C
Oceni objavo

Tamburaši spomnili na Avsenika, vojno v Ukrajini in njihovo ustanoviteljico

Tamburaši Borovnica so v soboto, 17. junija, pripravili že 5. letni koncert, v goste pa povabili tudi pevke združenih folklornih skupin Klas Horjul in Šumnik Borovnica – Folklorne cvetke.
»Večer s tamburaši«, kot so poimenovali tokratni dogodek, so repertoarno gledano razdelili na dva dela. V prvem delu so med drugim spomnili tudi na aktualno dogajanje v Ukrajini, saj si, kot je povedala napovedovalka Anamarija Košir, ne želijo zatiskati oči pred krutimi dejstvi. S kratkim recitalom, ki ga je pripravil umetniški vodja skupine Jože Zver, so se spomnili trpečih na obeh straneh. »Sporočamo dejavno spoštovanje sočloveka in s tem upanje in ljubezen. Vsak izmed nas lahko nekaj stori in doda en mali drobec, da bo svet boljši in lepši,« je bilo slišati. Oda radosti je tako zaokrožila sklop »Hrepenenje po miru«.

Sledilo je bolj prešerno vzdušje, ko so na oder stopila dekleta združenih folklornih skupin Klas Horjul in Šumnik Borovnica. Zapisale so, da pravega imena nimajo, ker so pevke iz folklore, a bi lahko bile kar Folklorne cvetke. V veselje jim je prepevati domače pesmi in ohranjati bogato zakladnico slovenskega izročila.  

S pesmijo »Tam, kjer murke cveto«, ki sta jo ob spremljavi tamburašev zapeli sestri Tinkara in Tereza Burjek, pa se je koncert prevesil v drugi del, ki so ga ob 70. obletnici posvetili Avsenikovi glasbi, ki se je vpisala v slovensko glasbeno zgodovino. Delovanje Ansambla bratov Avsenik z njihovim edinstvenim zvokom se je pričelo leta 1953, v letih svojega delovanja pa je postal svetovno poznana in priljubljena glasbena znamka. In to je bilo ob ploskanju občinstva in želji po »bisu« čutiti tudi v osnovnošolski dvorani. Iz bogatega programa Avsenikovih živahnih polk in melanholičnih valčkov so izbrali nekaj biserov, seveda pa ni šlo brez Golice.

So se pa tamburaši s šopkom cvetja, priznanjem in zahvalo poklonili tudi ključni osebi, da v Borovnici sploh delujejo. To je nekdanja učiteljica Marija Zorc, ki je v 70. letih službovala v domači osnovni šoli. Učila je glasbeni pouk, vodila pevske zbore in tudi tamburaški orkester. Kot so zapisali tamburaši, je vedno poudarjala odnos do vaje in skrbnost do instrumentov. Ker je vedela, da na mladih svet stoji, se je ves čas trudila delati z otroki. In čeprav se je včasih zdelo, da gre veliko »v veter«, je vztrajno delo zagotovilo, da se je nekaj tudi ohranilo in vzklilo v novem času. Priznanje za dolgoletno vzgajanje mladih tamburašev in vodenje šolskega tamburaškega orkestra sta ji izročila Jože Zver in predsednik Kulturnega društva Borovnica Karel Nikolavčič.

Rok Mihevc

Oglejte si tudi