Logo MojaObčina.si
DANES
34°C
19°C
JUTRI
34°C
20°C
Oceni objavo

Otvoritve Glasbene fabrke v maskah

Festival Glasbena fabrka je s prvim dogodkom v Borovnici vstopil v tretjo sezono.

Da gre za poseben dogodek, so pričale tudi maske, ki so se odzvale vabilu organizatorja, da je “vstop na ta nepozabni pustni koncert mogoč le s pustno masko ali v družbi maškare”. Uvodoma je organizator in vodja festivala Tadej Kenig, napravljen v baročnega gospoda, pozdravil vse prisotne, se zahvalil sponzorjem in predstavil “glasbene bisere” letošnje sezone.  

Prvi večji nastop bo izvedel orkester Alma Mahler iz Celovca, ki bo popeljal v čaroben svet klasične glasbe. Sledil bo nastop dua Lorenz-Brizani, predstavili se bodo tudi trije nadarjeni glasbeniki iz Japonske in Koreje trio Suave, eden od vrhuncev bo gotovo tudi koncert letošnje nagrajenke Prešernovega sklada Nuške Drašček, ki bo skupaj z Jako Puciharjem pela šansone. Zanimiva bo tudi koprodukcija s Španskimi borci “Gimnastika nesmisla III” skladatelja Mateja Bonina v industrijski coni Struge.  

Sezono na pustno soboto pa je otvoril Kvintet Busina, ustanovljen v okviru Društva hrvaških trobentačev in tubistov Busina in sestavljen iz hrvaških in slovenskih glasbenikov. Daniel Majbaum in Marko Mumlek na trobenti, Frano Igor Barović na rogu, Ivan Bošnjak na trombonu in Željko Kertez na tubi, nastopajo po Hrvaški in tujini, izvajajo raznolik program, vključno z izvirnimi deli za pihala, jazzom, glasbo 20. stoletja in filmsko glasbo. Posebej pomembno je pet gostovanj na Japonskem, med katerimi so koncertirali v več mestih in poučevali več kot tisoč japonskih učencev v različnih komornih zasedbah. Ansambel pogosto sodeluje tudi s Simfoničnim pihalnim orkestrom Hrvaške vojske, izvajajoč izvirne skladbe za trobilni kvintet in orkester. 

Rok Mihevc 

Oglejte si tudi