Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
8°C
JUTRI
19°C
7°C
Oceni objavo

Člani društva ZB za vrednote NOB smo bili dejavni

Prvomajski prazniki se začenjajo s 27. aprilom, slovenskim državnim praznikom, ki nosi ime dan upora proti okupatorju. Varčevanje je v teh kriznih časih ukinilo državno proslavo. Zveza borcev se je odločila, da na ta, za nas pomemben dan Tržaškemu partizanskemu pevskemu zboru Pinko Tomažič pomaga organizirati koncert. Pobudi smo se odzvali tudi člani borovniškega društva. Iz Borovnice smo se z avtobusom, ki smo ga povsem napolnili, odpeljali v prepolne Stožice.

Tam nismo prisostvovali le koncertu, ampak celemu festivalu. Združeni pevski zbori so nas s pomočjo glasbenih gostov, s pesmijo in recitacijo popeljali skozi partizanske čase, pa ne samo slovenske, ampak od vseh narodov, ki so sodelovali v zmagoviti vojni proti nacizmu in fašizmu. Prav ta koncert je dokazal, da partizanska pesem ni nekaj, kar bi sodilo v preteklost, ampak je še kako živa. Dokazal je, da pesmi upora nastajajo še danes, kajti prav v teh časih, ko so socialne razlike večje kot kdajkoli prej, pesmi upora potrebujemo zaradi tolažbe in zaradi upanja.

V nedeljo, 28. aprila, smo s krajšo komemoracijo počastili spomin na pravnika in pesnika dr. Ivana Korošca. Zbrali smo se pred spomenikom na Lazah. Njegovo življenjsko pot je orisala Milka Mihevec, recitatorja pa sta nas z njegovo pesmijo še enkrat opomnila na veliko človečnost, ki jo je dr. Korošec nosil v sebi. Po proslavi smo se pred dežjem umaknili do bližnje hiše našega člana, kjer smo se prijetno družili. Četrtega maja, to je dan, ki si ga je naše društvo izbralo za svoj praznik, smo se kot vsako leto dobili na Srebotniku, pri spomeniku, ki obeležuje ustanovitev Faškarske čete. Tudi tam smo pripravili krajši kulturni program. Imeli smo čast, da smo našemu prvemu predsedniku Andreju Ocepku v imenu Zveze društev borcev za vrednote NOB Slovenije izročili srebrno plaketo, visoko priznanje, ki mu ga je glavni odbor dodelil za dosedanje delo v društvu in širši okolici. Tudi to srečanje smo končali s prijetnim druženjem.

Naše društvo se modernizira; vsi, ki uporabljate spletno družabno omrežje Facebook, nas lahko najdete na naši uradni strani Društvo ZB za vrednote NOB Borovnica.

                                                                                             

Matjaž Ocepek

     

Oglejte si tudi