Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
4°C
JUTRI
14°C
2°C
Oceni objavo

70 let od požiga Zabočeva

Te dni mineva natanko 70 let, kar je Tomšičeva brigada požgala vas Zabočevo. Do požiga je prišlo v noči s 15. na 16. avgust 1943 v povračilo za neuspešen napad na tamkajšnjo postojanko vaške straže noč pred tem.

1. slovenska narodnoosvobodilna udarna brigada »Tone Tomšič«, ki je delovala v sklopu 14. divizije NOVJ, je namreč od divizijskega komandanta Mirka Bračiča sredi avgusta dobila ukaz »naj likvidira Sabočevo in razbija nemške vlake na progi.« V noči s 14. na 15. avgust je tako Tomšičeva brigada pod poveljstvom Stanka Semiča – Dakija napadla odseke železniške proge med Borovnico in Verdom ter postojanke vaških straž v borovniški dolini – v Ohonici, Dražici, Niževcu, Brezovici in Zabočevem, ne pa ograjene Borovnice z močno italijansko posadko. Prvi in četrti bataljon sta pri km 582 pri Goričici s sabotažno akcijo uspešno prekinila železniški promet za več kot šest ur, drugi bataljon pa je medtem zasedel in oplenil Dražico, Niževec, Ohonico, zgornjo Brezovico in Kopitov grič. Večina vaških stražarjev se je pravočasno umaknila v utrjeno postojanko »pri Ivanu« v spodnji Brezovici, posadka zgornje Brezovice se je vdala, na svojem položaju v Zabočevem pa je vztrajala posadka 16-ih stražarjev z družinami, ki je kljub neprestanim napadom, tudi s protitankovskim topom, vzdržala do jutra, ko so se partizani umaknili nazaj proti Notranjski. Na partizanski strani je padel komandant bataljona, vaška straža pa je imela enega mrtvega in šest ranjenih. Posadka se je nato umaknila v postojanko v Brezovici, Tomšičeva brigada pa se je v Zabočevo vrnila 15. avgusta zvečer, ga oplenila, za nameček pa še do tal požgala devet hiš in tri gospodarska poslopja. Borovniška italijanska vojaška posadka ni posredovala v nobenem od obeh primerov.

V tem času je Tomšičeva brigada izvedla še eno odmevno akcijo, in sicer je 24. avgusta pri km 583 pri Goričici iztirila transportni vlak tehničnega oddelka XXIV. nemške oklepne divizije, ki je že bila v Italiji, pri čemer so uničili dve lokomotivi in petnajst vagonov s transportnimi avtomobili. V boju je padel en nemški vojak, šest so jih ranili, sedem pa zajeli. Slednje so malo zatem prav tako likvidirali. Ta napad so Nemci izrabili kot glavni povod za zasedbo t.i. Ljubljanske pokrajine. Dva dni pozneje je močna nemška enota, 246 mož, že vkorakala v Borovnico.

 

Damjan Debevec

Oglejte si tudi