Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
4°C
JUTRI
18°C
6°C
Oceni objavo

Znameniti kamniti Janezov most na Ribčevem Lazu naj bi bil saniran še pred poletno turistični sezono

Kamniti Janezov most na Ribčevem Lazu, kjer so že vidne razpoke se pod težo turistov poleti ne bo podrl. Na Direkciji RS za infrastrukturo so Občini Bohinj zagotovili, da sama statika mostu ni problematična. Zato, kot je poudaril Sodja, ne držijo navedbe, ki se v zadnjem času pojavljajo v javnosti, da bi se most lahko poleti, ko je na njem veliko turistov, porušil. Kot so pojasnili na Direkciji RS za infrastrukturo že pripravljajo projektno rešitev za sanacijo poškodb na mostu. To je med obiskom pred lokalnimi volitvami v Bohinju pojasnila tudi ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek. Most naj bi bil saniran še pred poletno turistično sezono.

Bohinjska Občina je že pred dvema letoma opozorila koncesionarja - Gorenjsko gradbeno družbo na poškodbe na kamnitem mostu v Ribčevem Lazu ob cerkvi svetega Janeza. Koncesionar si je most ogledal in ga poslikal ter podatke posredoval Direkciji RS za infrastrukturo, ki skrbi za vzdrževanje mostov, je pojasnil bohinjski župan Jože Sodja. Problem je dejansko v pokončni ograji, ki je odstopila od mostu in kjer so vidne odprtine med ograjo in lokom. "To bo treba čim prej sanirati, saj bi ograja lahko padla. Problem bi lahko predstavljali večji pritiski, kot na primer pluženje in na to bomo izvajalce službe tudi opozorili,« je še izpostavil Sodja.

Kot je pojasnil, se na Direkciji RS za infrastrukturo pripravljajo na to, da bodo sanirali most, na katerem se ponekod že vidi armatura, vendar pa se bodo najprej lotili reševanja odmika ograje, kjer so vidne globoke razpoke. »Trenutno se pripravlja projektna rešitev za sanacijo poškodb na objektu, ki pa jo je potrebno uskladiti tudi z Zavodom za varstvo kulturne dediščine, saj gre za lokalno oziroma državno znamenitost. Takoj po uskladitvi (pridobitvi njihovega mnenja - soglasja) se bo pristopilo k izboru izvajalca del ter sami izvedbi. Predvidoma bodo poškodbe na objektu sanirane še pred poletno turistično sezono,« so zapisali na Direkciji RS za infrastrukturo.

Po sanaciji poškodb bo sledila rekonstrukcija objekta, so še zapisali na direkciji: »Glede na starost objekta pa se pripravlja projekta dokumentacija za rekonstrukcijo objekta, ki bo predvidoma izdelana do jeseni prihodnje leto. Termin izvedbe rekonstrukcije mostu bomo uskladili z Občino Bohinj, tako kot je usklajena izvedba del skozi Češnjico, skozi Staro Fužino, tako kot usklajujemo ureditev ceste in pločnikov v Ribčevem Lazu, pločnikov v Stari Fužini in kot smo uskladili rekonstrukcijo mostu čez Suho v Ribčevem Lazu

Oglejte si tudi