Logo MojaObčina.si
JUTRI
18°C
6°C
SOB.
22°C
4°C
Oceni objavo

ZAKLJUČNA SLOVESNOST MESECA BOHINJSKE KULTURE

V sredo 1. maja ob 13. uri vabljeni pred Kulturni dom Joža Ažmana na zaključno slovesnost ob 40-letnica Kulturnega doma Joža Ažmana in Muzeja Tomaža Godca, ki bo hkrati zaključek Meseca Bohinjske kulture.

Prav na ta dan pred 40 leti smo bili v Bohinju namreč priča dogodku, ki je pustil neizbrisen pečat na podobo in kulturno življenje v Bohinju. S samoprispevki smo v Bohinju dobili Kulturni dom Joža Ažmana in Muzej Tomaža Godca.

Pisalo je se leto 1979, ko smo v Bohinju po uspešnem referendumu, ki ga je podprlo 86,9 odstotka krajanov, in samoprispevkih krajanov dobili Muzej Tomaža Godca, danes osrednji prostor zgodovine Bohinja in Kulturni dom Joža Ažmana, nepogrešljiv prostor ustvarjanja bohinjskih društev poimenovan po Jožu Ažmanu iz Nomenja, človeku, ki je nekoč predstavljal gibalo vsega naprednega gibanja, organizatorju Komunistične stranke v Bohinju in ljubitelju ter poznavalcu napredne literature.

5 let so krajani krajevnih skupnosti Bohinja (razen Stare Fužine, ki je svoj prispevek namenila Kulturnemu domu v Stari Fužini) plačevali delež svojih dohodkov za izgradnjo kulturnega doma.

Kako resnično smo si želeli in potrebovali kulturni dom, priča tudi podatek, kako hitro je zaživel:

»V skoraj dveh letih je bilo v dvorani Doma Joža Ažmana 6 koncertov pevskih zborov, 7 proslav ob državnih in kulturnih praznikih, 7 slikarskih ali foto razstav, 15 gledaliških predstav domačih in zunanjih skupin, niz prireditev v okviru 'Naše besede', 12 gledaliških in kino predstav za šolsko mladino, poleg tega tečejo redno trikrat tedensko kino predstave. Povemo naj, da krajani in delovni ljudje radi zahajajo v naš dom in da so vse predstave zelo dobro – številčno obiskane,« so zapisali v poročilu Krajevne skupnosti, 12. maja 1980.

Za tako hitro in obsežno akcijo, ki je Bohinju prinesla Kulturni dom in muzej, je bilo pravzaprav krivo jubilejno zasedanje ob 40 letnici konstituiranja Centralnega komiteja Komunistične partije Jugoslavije z obiskom maršala Tita v Bohinju, oziroma Bohinjke in Bohinjci, ki so v pravem trenutku zagrabili priložnost.

Z mesecem bohinjske kulture in zaključno slovesnostjo smo želeli počastiti, predvsem za kulturno življenje pomembni pridobitvi. Kako živo je kulturno življenje v Bohinju je v tem mesecu dokazalo 27 sodelujočih društev in drugih organizacij, ki so skupno pripravili 56 prireditev. Vsem se za sodelovanje najlepše zahvaljujemo.

 Foto: arhiv KD Joža Ažmana

Oglejte si tudi