Logo MojaObčina.si
JUTRI
17°C
6°C
SOB.
22°C
5°C
Oceni objavo

Zeleno tudi poleti

Občina Bohinj in Javni zavod za pospeševanje turizma Turizem Bohinj si že vrsto let prizadevata urediti pritisk motornega prometa predvsem na jezersko obalo, zato tudi letos nadaljujeta z aktivnostmi na področju umirjanja prometa.

S spodbujanjem mehke mobilnosti želita doseči za obiskovalce in goste, pa tudi domačine kakovostnejše doživljanje bohinjskih naravnih in kulturnih danosti in znamenitosti.

 

Umirjanje prometa se osredotoča predvsem na zmanjševanje števila individualnih motornih vozil tekom visoke poletne sezone na območju Bohinjskega jezera, kamor se predvsem ob koncih tedna vozijo kolone osvežitve željnih enodnevnih in stacionarnih gostov. Zmanjšanje skušajo doseči s krepitvijo obsega in kakovostjo javnega prometa in organiziranega turističnega prevoza.

 

Letošnje aktivnosti, ki pripomorejo k umirjanju motornega prometa v okolici jezera, so bile kar številčne. Za kolesarje je pomembna izgradnja Bohinjske kolesarske poti in novega povezovalnega mosta čez Savo Bohinjko pri kampu Danica, ki nudi varno vključevanje na kolesarsko pot. Vsem gostom, ki nimajo svojih koles in  si jih želijo izposoditi, je na voljo tudi deset električnih, katera čakajo pri TIC Bohinjska Bistrica, TIC Stara Fužina in v kampu Danica.

 

Na poti med parkiriščem nasproti Hotela Kristal in Bohinjskim jezerom na Ribčevem Lazu je dogovorjen organiziran brezplačni prevoz, ki je začel delovati s petkom, 19. julija, in bo deloval ob prometnih konicah, ko bo zaradi navala avtomobilov odprto tudi omenjeno parkirišče. Cena dnevnega parkiranja znaša tri evre in vsebuje tudi omenjeni prevoz do jezera in nazaj. Avtobus vozi na 20 minut.

 

Velika novost letošnjega poletja je Poletni avtobus, ki povezuje železniško postajo Bohinjska Bistrica preko Zgornje Bohinjske doline s Slapom Savica. Relacija bo delovala ves julij in avgust. Vozni red avtobusa pa je vezan na prihode in odhode vlakov.

 

Kartica Gost Bohinja je tudi letos dobila nadgradnjo, in sicer skladno s strategijo umirjanja prometa in strateškimi usmeritvami razvoja in trženja trajnostnega, tako imenovanega zelenega, turizma letos Turizem Bohinj lastnikom električnih vozil omogoča nakup kartice po polovični ceni. Posebno ponudbo popustov do 50 odstotkov, ki jih pridobijo kupci kartice Gost Bohinja, pa so namenili uporabi javnih prevoznih sredstev, kot so vlak, avtobus, električna turistična ladjica, in ogledu naravnih znamenitosti, kot na primer Korita Mostnice in Slap Savica, ter izposoji električnih koles.

 

H Kartici Gost Bohinja je letos pristopilo še devet novih ponudnikov iz Bohinja, tako da je letos s kartico možno uveljavljati popuste kar pri 40 bohinjskih ponudnikih. Omogoča pa tudi popuste pri 17 ponudnikih z Gorenjske, iz Posočja in Ljubljane. Javni prevoz je s kartico cenejši pri Alpetourjevih avtobusih in na avtovlaku Slovenskih železnic.

 

»Poleg spodbujanja stacionarnega turizma je naš cilj tudi, da Kartica Gost Bohinja postane najboljša turistična kartica v Sloveniji. Gostom bi želeli ponuditi brezplačno uporabo javnih prevoznih sredstev, kot so: vlak, avtobus, ladja, kolesa, nihalka, in brezplačno obiskovanje kulturnih in naravnih zanimivosti itd. Seveda pa bodo za to potrebna finančna sredstva, s katerimi bomo lahko sofinancirali takšno ponudbo. Ta sredstva bo morala dati del država, del lokalna skupnost, del pa tudi turistično gospodarstvo. Brez tega sodelovanja ne bo šlo, vsaj tako kažejo primeri dobrih praks v tujini. Na primer Schladmingova Sommer Card, tam jo sofinancirajo vsi trije našteti viri. Turistično gospodarstvo daje 4,90 evra od nočitve za Schladming Sommer Card,« je povedal direktor Turizma Bohinj Klemen Langus. Tako so se letos odločili in bodo del ustvarjenega prihodka namenili za sofinanciranje voženj z avtobusnim prevoznikom Alpetour. Dogovorili so se za popust 30 %, od tega Alpetour krije deset, Turizem Bohinj pa 20 odstotkov popusta.

Oglejte si tudi