Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
-2°C
JUTRI
12°C
1°C
Oceni objavo

Tekači so srčni, iznajdljivi ljudje

Letošnji začetek avgusta bodo Bohinjsko jezero zasedli tekači, ki se bodo udeležili že 19. teka štirih srčnih mož. Uradni začetek bo 6. 8. 2016 ob 10. uri na prireditvenem prostoru Pod Skalco, zvečer pa je napovedana Kresna noč z ognjemetom.
Približno dve desetletji pred prvimi vzponi na Grossglockner in Mont Blanc so se štirje Bohinjci prvič povzpeli na najvišji vrh Slovenije. Kot pri vzponu na najvišjo avstrijsko goro je imel tudi tu nekaj prstov vmes botanik Hacquet, predvsem pa je za uspešno odpravo zaslužen Žiga Zois, ki je prvopristopnikom ponudil denarno nagrado.

»Osnovno izhodišče vzpona so bila Willomitzerjeva raziskovanja bohinjskih hribov, ki jih je opravljal za Žiga Zoisa, da bi našel železovo rudo, ki jo je takrat primanjkovalo. Tradicija železarstva v Bohinju je bila precej močna,« je povedal član organizacijskega odbora ŠD Avgust Gašperin Miro Sodja.

Tek okoli Bohinjskega jezera so po tem izjemnem dosežku poimenovali že njegovi predhodniki. Letošnji tek bo njegov peti po vrsti, a štafetno palico počasi predaja mlajšim, da še izboljšajo doživetje tekačev. »Mislim, da smo v teh petih letih napredovali. Nadgradili smo sistem prijav, ki v celoti potekajo prek spleta, omogočamo pa tudi prijavo na dogodku. Ko sem prevzel vodenje organizacije, smo še ročno preračunavali rezultate teka. Merjenje je bilo počasno, tekači so se pritoževali, zato smo se naslednje leto odločili, da bomo vse tekmovalce opremili s čipi, ki meritve samodejno prenašajo v računalnik,« je novim idejam naklonjen Sodja.

Lani se je teka udeležilo okrog petsto tekačev, kar pomeni, da velike gneče ob jezeru ne bo, organizatorji pa si je niti ne želijo, saj je glavni namen teka predvsem užitek tekačev v prelepi bohinjski naravi. »Ne obremenjujemo se preveč s favoriti. Je pa res, da je zadnji dve leti med moškimi zmagoval Peter Kastelic. Najhitrejši časi so od 38 minut naprej, veliko pa je odvisno od vremena. Lahko rečem, da je bilo doslej avgusta zelo lepo vreme, lani tudi zelo vroče, to pa pomeni, da so končni rezultati nekoliko boljši,« nam je rekreativnim tekačem namenjen dogodek opisal Sodja in dodal: »Dobrodošli so vsi tekači, sploh pa tisti, ki radi tečejo v naravi in uživajo na razgibanem terenu. Tek štirih srčnih mož poteka po asfaltu, makadamu, deloma pa tudi skozi gozd, zato se od tekačev pričakuje, da so obenem pazljivi in iznajdljivi, kar pa so bile tudi odločilne lastnosti naših prvopristopnikov na Triglav.«

Vsi tekmovalci bodo za svojo srčnost nagrajeni s kosilom in praktičnimi nagradami, omogočeno bo brezplačno parkiranje. Na tek sprejemajo prijave tekačev od 12. let naprej (mladoletni z dovoljenjem staršev). Za najmlajše bosta organizirana kratek netekmovalni tek ter likovna delavnica, kjer si bodo izdelali prikupne spominčke na prelep dan v Bohinju. Dodatne informacije so na voljo na www.tek4src.si.

Povezave

www.tek4src.si

Oglejte si tudi