Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
-2°C
JUTRI
12°C
1°C
Oceni objavo

PROMOCIJSKI DAN UMIRJANJA PROMETA UKANC / BOHINJ 2019, 6. JULIJ 2019 / V PRIMERU DEŽJA 13. JULIJ 2019

Občina Bohinj, Javni zavod Triglavski narodni park, Turizem Bohinj, KS Stara Fužina – Studor v soboto 6. julija 2019 (v primeru dežja 13. julija 2019) v enem izmed najlepših delov Bohinja – v Ukancu, organiziramo Promocijski dan umirjanja prometa in spodbujanja trajnostne mobilnosti v Ukancu. Za en dan od 8:00 do 18:00 bomo zaprli prometni dostop v Ukanc in omogočili obisk Ukanca in naprej slapa Savice z organiziranimi brezplačnimi prevozi in pohodniškimi izleti.

Prometna problematika alpskih dolin in prelazov ni pereča samo v Julijskih Alpah, pač pa v širšem alpskem prostoru. Hrup, prah, onesnaženost z delci in presežena nosilna zmogljivost okolja imajo negativen vpliv na naravo.  Občina Bohinj in Turizem Bohinj že več let uspešno nadgrajujeta zgodbo trajnostne ureditve prometa v Bohinju.  Interes domačinov, turističnih delavcev, naravovarstvenikov in drugih deležnikov je, da se v Bohinju pritisk motornega prometa omili. Določeni predeli v Alpah so v tovrstni politiki obiskovanja primer odlične prakse, ki je običajno kljub začetnim nasprotovanjem in izzivom izredno dobro sprejeta, predvsem pa nujna.

Promocijski dan umirjanja prometa v Ukancu bo potekal hkrati s promocijskim dnevom umirjanja prometa na Mangrtski cesti. V letu 2018 je bil organiziran promocijski dan umirjanja prometa v dolini Vrata. Cilj tovrstnih akcij je spodbuditi obiskovalce k prepoznavanju prednosti tovrstnih prometnih režimov in hkrati upravljavcem podati izredno pomembno izkušnjo pri vzpostavljanju trajnega okolju prijaznega režima na izredno obremenjenih območjih Triglavskega narodnega parka.

Za ta dan bomo pripravili tudi natančen program in navodila za vse, ki se boste ta dan namenili obiskati Ukanc preko posebne publikacije, ki bo pred dogodkom na voljo domačinom in obiskovalcem Bohinja. Potrudili se bomo, da zapora ne bo ovira za obiskovalce Ukanca ampak bo namesto stresa ob prometnih konicah ponudila prijazno alternativo in pristno doživetje tega izjemnega območja v osrčju Triglavskega narodnega parka.

 

Vabilo k sodelovanju

V času omenjene akcije 6. julija bomo za potrebe informiranja, parkiranja na parkiriščih ter urejanja prometa ob zapori potrebovali večje število prostovoljcev. Zato vas društva, organizacije in posameznike prosimo za pomoč pri izvedbi promocijskega dneva, s prostovoljci za informiranje, usmerjanje in parkiranje na parkiriščih, pred zaporami ter na avtobusnih postajališčih po Bohinju.

Vljudno vas vabimo k sodelovanju in pomoči pri izvedbi Promocijskega dneva. Več informacij je v priloženem dopisu.

Oglejte si tudi