Oceni objavo

Otroški parlament o naravi in tradiciji

Med osrednje naloge Javnega zavoda Triglavski narodni park sodijo varovanje narave in kulturne krajine ter vzgoja in izobraževanje.

S projekti, ki jih sofinancira Evropska skupnost, skušamo naloge javne službe nadgraditi in jih obogatiti z dodano vrednostjo, vedno v vzajemnem sodelovanju z lokalno skupnostjo.

 

Mnenja smo, da si posebno pozornost na teh področjih zasluži mladi rod. Projekt Otroški parlament o naravi in tradiciji LEADER LIN 2011 na poseben način sooča znanje prednikov in radovednost naših otrok. V sodelovanju med Triglavski narodnim parkom in osnovnimi šolami v Bohinju, na Bledu - Ribno, Gorjah, Mojstrani, Lescah in Radovljici, so učenci v svojem kraju iskali ljudi, ki so ohranili določeno tradicionalno znanje. Upoštevali smo rezultate otroških anket in organizirali tečaje tradicionalnega znanja na šolah in v Info središču TNP na Bledu. Za širšo javnost so bili v okviru projekta pripravljeni tečaji različnih tradicionalnih znanj in strokovna predavanja.

 

Vrhunec dogajanja je Otroški parlament o naravi in tradiciji – soočenje mladih, nadebudnih raziskovalcev z vseh sodelujočih šol ter predstavitev njihovih ugotovitev in mnenj strokovnjakom in odgovornim s tega področja. Vabljeni, da se dogodka udeležite in s tem izkažete podporo mladim, ki so veliko svoje radovednosti in energije vložili v raziskovanje in predstavitev starega znanja. Ugotovili so, da lahko obogati tudi njihov vsakdan, predvsem pa pripomore k sodelovanju med mlajšo in starejšo generacijo.

 

Otroški parlament o naravi in tradiciji bo potekal v torek, 22. oktobra, ob 10. uri v Kulturnem domu Joža Ažmana na Bohinjski Bistrici.

 

Hkrati pa najavljamo še zadnjega od dogodkov v okviru omenjenega projekta. Rezervirajte si večer v petek, 8. novembra, saj smo povabili etnologa dr. Janeza Bogataja, da pride v Bohinj predstavit svoj strokoven pogled na ohranjanje tradicije. Natančna ura in kraj predavanja bosta znana naknadno in objavljena na www.tnp.si.

 

 

Triglavski narodni park

Oglejte si tudi