Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
4°C
JUTRI
14°C
0°C
Oceni objavo

11. seja sveta TNP

Na 11. redni seji Sveta Javnega zavoda Triglavski narodni park (JZ TNP), ki je bila v sredo, 1. aprila, so člani sveta obravnavali osnutek poročila o delu JZ TNP ter osnutek poslovnega in računovodskega poročila za leto 2014, izhodišča za vsebinski program dela in finančni načrt za leto 2015, informacijo o pripravi Načrta upravljanja TNP in vlogo Sveta JZ TNP v prihodnje.

V letu 2014 med vsebinskimi nalogami izstopajo: predlog Načrta upravljanja, strokovno gradivo za vključevanje Načrta upravljanja za območja Natura 2000, protokoli za spremljanje stanja naravnih vrednot in kulturne dediščine, sistem spremljanja stanja in ukrepov za kvalifikacijske vrste in habitatne tipe območij Natura 2000 v TNP, prehod na elektronsko vodenje evidenc na področju upravljanja lovišča, vzpostavitev delovanja Infocentra Triglavska roža Bled ter Hiše trentarskih vodnikov in prenovljene kotlovnice v Trenti.

 

Sicer pa je bila za leto 2014 značilna konsolidacija poslovanja, tudi načrtovanje in izvajanje programa dela je bilo podrejeno sanacijskemu načrtu. Poudarek dela je bil na zagotavljanju kakovostnega izvajanja javnih nalog in postopkov, ki izhajajo iz pooblastil (nadzor, svetovanje, soglasja, mnenja, dovoljenja, upravljanje lovišča idr.). Naloge JZ TNP so bile financirane iz treh virov: sredstva iz državnega proračuna za leto 2014 za dejavnosti javne službe ohranjanja narave in druge programe javne službe, sredstva, ki so bila pridobljena s prodajo blaga in storitev na trgu, ter sredstva, ki so bila pridobljena v okviru projektov oziroma programov.

 

Realizacija celotnih prihodkov JZ TNP v letu 2014 je 1.827.237 evrov, kar je 97 odstotkov načrtovane vrednosti in 91 odstotkov v primerjavi z letom 2013. Vrednost celotnih odhodkov je 1.821.545 evrov in je v primerjavi z odhodki leta 2013 nižja za 13 odstotkov, v primerjavi z načrtovanimi pa za dva odstotka. Poslovni izid leta je presežek prihodkov nad odhodki v višini 5.693 evrov.

 

Svet TNP se je seznanil z izhodišči za vsebinski program dela in finančni načrt JZ TNP ter ugotovil, da programa 2015 ni možno izvesti z danimi finančnimi izhodišči, ki so za 7,5 odstotka manjši kot v letu 2014, zato je pozval Ministrstvo za okolje in prostor, da zagotovi sredstva za popolno delovanje JZ TNP.

 

Vsebine Načrta upravljanja TNP se na podlagi pripomb, ki so jih posredovali člani sveta in lokalne skupnosti skladno s sklepom 10. seje sveta, dopolnjujejo. Svet TNP je sprejel sklep, da pred obravnavo Načrta upravljanja na naslednji seji Ministrstvo za okolje in prostor v sodelovanju z JZ TNP organizira razpravo z lokalnimi skupnostmi.

 

Člani sveta so kot dodatno točko obravnavali imenovanje dr. Bogomila Breznika za vršilca dolžnosti direktorja JZ TNP, ki ga je Vlada RS imenovala z 2. aprilom 2015. Izpostavili so vlogo in smiselnost Sveta JZ TNP, saj je vlada imenovala dr. Breznika za vršilca dolžnosti direktorja, kljub temu da člani sveta z enim glasom za in 13 proti na svoji januarski seji kandidata dr. Breznika niso podprli.

Oglejte si tudi