Logo MojaObčina.si
JUTRI
12°C
1°C
NED.
12°C
-2°C
Oceni objavo

KUD TRIGLAV v Bolgariji

V maju je MFS KUD TRIGLAV Srednja vas v Bohinju predstavljala del slovenske kulturne dediščine širšemu občinstvu v bolgarskem mestu Sliven.
V sredini maja se je v Bolgarskem mestu Sliven odvijal otroški mednarodni folklorni festival pod naslovom Prijateljstvo brez meja (Friendship without borders). Na festival je bila, poleg skupin iz Bolgarije, Rusije, Ukrajine, Latvije, Gruzije, Madžarske, Kosova, Indije, Moldavije, Turčije in Poljske, povabljena tudi mladinska folklorna skupina KUD TRIGLAV Srednja vas v Bohinju iz Slovenije. Povabilu smo se z veseljem odzvali. Tako smo med 21. in 26. majem širši bolgarski publiki ter udeležencem iz drugih držav predstavili del slovenske kulturne dediščine.

 

Na pot smo se z avtobusom odpravili 20. maja ob 10.30, na cilj pa smo prišli naslednji dan ob 6.10. Vožnja ni bila preveč naporna, saj smo si čas krajšali z raznimi igrami (tarok, remi) ali pa smo zaigrali na harmoniko. Pogledali pa smo si tudi kakšen film.

 

Prvi dan smo se seznanili z organizatorji ter s potekom festivala. Naslednji dan pa se je začelo zares. Najprej sprejem pri županu in nato pozicijska vaja. Obisk pri folklorni skupini Bulgarche, ki smo jih zmotili sredi vaj. Srečanje je bilo kar uspešno, kar se je izkazalo šele v naslednjih dneh. Obisku je sledila povorka po mestu do glavnega trga, dvig zastave in otvoritev festivala. Po otvoritvi so imele vse skupine kratek nastop na glavnem odru. Večer je bil prost.

 

Naslednji dan je bil namenjen druženju z ostalimi sodelujočimi skupinami. Srečanje je bilo organizirano v neki lokalni šoli. Na srečanju smo se naučili nekaj korakov plesov iz sodelujočih držav, njih pa smo naučili nekaj naših. Na tem srečanju si je mladina že veselo izmenjala svoje facebook naslove. Večer je bil namenjen nastopom po okoliških vaseh, kjer se je morala vsaka skupina predstaviti z vsaj 40 minutami programa.

 

Tretji dan festivala je sovpadal z njihovim državnim praznikom slovanske pismenosti. Zato smo se najprej udeležili in sodelovali na šolski proslavi, nastop na glavnem odru pa nam je zaradi slabega vremena odpadel. Se je pa dogajanje preselilo v njihovo narodno gledališče, kjer so nastopile zgolj domače folklorne skupine. Po njihovem nastopu je sledilo druženje ob bazenu, kjer je bilo kopanje zaradi velikega števila otrok, žal prepovedano.

 

Zadnji dan smo imeli dopoldan najprej pozicijsko in tonsko vajo v narodnem gledališču, zvečer pa krajši nastop ob zaključku festivala. Naslednje jutro pa smo se po zajtrku, polni pozitivnih občutkov in lepih spominov, odpravili proti domu.

Povezave

KUD TRIGLAV

Oglejte si tudi