Logo MojaObčina.si
JUTRI
24°C
3°C
TOR.
25°C
7°C
Oceni objavo

Čas je za čist Svet!

Pred štirimi leti je 15 ljudi verjelo, da je to mogoče. Pred enim letom je kar 280.000 prostovoljcev že drugič sodelovalo v vseslovenski čistilni akciji Očistimo Slovenijo v enem dnevu in tako dokazalo, da zmorejo in da skupaj lahko veliko spremenijo.

»Čeprav letos nismo podirali rekordov z vseslovensko čistilno akcijo, smo negovali prizadevanja za čistejšo in lepšo Slovenijo,« pravijo v društvu Ekologi brez meja.

 

Tako se je pred dvema letoma rodila tudi ideja, da se lahko z rabljenimi oblačili še kaj naredi. »V letu 2013 smo s Tekstilnico rešili 13 ton odpadnega tekstila in ga namesto na odlagališča oddali socialnemu podjetju, kjer je tudi na račun naše akcije zaposlenih 5 ljudi,« so ponosni v društvu. V Tekstilnici je vsak mesec potekala tudi izmenjava oblačil in igrač, tako je lastnika zamenjalo še nekaj dodatnih ton tekstila.

 

»Vsako leto zavržemo 1,3 milijarde ton hrane, medtem ko je lačnih vedno več ljudi. Tudi z našim raziskovanjem in delom se več hrane razdeli med tiste, ki so je veseli. Na svetu vsako leto porabimo 260 milijonov ton plastike, a je preko 30 odstotkov odvržemo še preden mine leto. V oceanih je je že šestkrat več kot zooplanktona,« so ozaveščeni v društvu. Zato so želeli s slovensko premiero dokumentarnega filma Smeti s problemom globalne razsežnosti brezglave potrošnje seznaniti tudi slovensko občinstvo. Hkrati se je društvo Ekologi brez meja tako tudi aktivno vključilo v evropsko iniciativo Zero Waste.

 

»Mi verjamemo v svet brez odpadkov, a za nadaljnje spremembe potrebujemo podporo enakomislečih sodržavljanov,« pravijo in hkrati želijo prav njim sporočiti, da lahko z donacijo 10 evrov omogočijo prevoz rabljenih oblačil na izmenjavo, z donacijo 25 evrov eno delavnico o ekologiji za osnovnošolce, s 50 evri prevoz zbranega tekstila ene zbiralne akcije do socialnega podjetja, z 200 evri pa celo ozaveščevalno akcijo z ogledom filma Smeti za eno srednjo šolo. Zato vabijo vse davkoplačevalce, ki želite pripomoči k čistejšemu okolju in večji skrbi zanj, da si z denarno pomočjo društvu Ekologi brez meja do 0,3 odstotka znižate obdavčljivi dobiček vašega podjetja.

 

Za konec pravijo še: »Hvala, ker verjamete tudi vi.«

Oglejte si tudi