Logo MojaObčina.si
JUTRI
10°C
2°C
NED.
13°C
-1°C
Oceni objavo

60. obletnica PGD Studor

Praznovanje 60. obletnice društva se je začelo že v soboto, 16. avgusta, z meddruštveno vajo, na kateri so sodelovala tudi sosednja društva (PGD Stara Fužina, PGD Srednja vas in PGD Bohinjska Češnjica) in osrednje društvo PGD Bohinjska Bistrica.
Slavje se je nadaljevalo v četrtek, 21. avgusta, ko smo imeli slavnostno sejo. Glavno dogajanje je bilo v soboto, 23. avgusta, ko je žal zaradi slabega vremena odpadla slavnostna parada, zato pa je bila ta dan glavna proslava, ki se je začela s predsednikovo kratko predstavitvijo kronike društva od ustanovitve do današnjih dni, zaključila pa se je s podelitvijo plaket in priznanj še živečim ustanovnim članom, častnemu članu, veteranom, aktivnim članom, sosednjim društvom in vsem, ki so v času delovanja društva pomagali.

 

Vas Studor ni bila do leta 1954 brez gasilcev. Že v letih od 1901 do 1954 so bili vaščani vključeni v gasilsko društvo Srednja vas. Po velikem požaru v Srednji vasi leta 1949 so vaščani Studora sklenili, da je vas, kjer je večina streh na hišah in hlevih krita z deskami, brez gasilskega društva slabo zaščitena pred požari. V tistih letih je bila širitev gasilstva v polnem teku in tudi vas Studor ni zaostajala.

 

8. marca 1954 so nekdanji člani GD Srednja vas in drugi vaščani ustanovili svoje društvo. Društvo je ob ustanovitvi štelo 21 članov. Na tem praznovanju smo lahko pozdravili še štiri živeče ustanovitelje, to so: Stanislav Odar, Lovro Odar, Anton Pekovec in Jože Žvan.

 

V letu 2004 smo ob praznovanju 50. obletnice razvili nov prapor, kateremu boter je bil Gregor Resman – Žvanov.

 

V zadnjih letih se je v društvu zaradi pomanjkanja moških operativnih članov izoblikovala ženska desetina. Poleg sodelovanja v operativnih vrstah se udeležujejo tudi tekmovanj, izletov itd.

 

V zadnjih letih člani skrbimo za zamenjavo dotrajane ali nakup nove opreme glede na finančne zmožnosti. Društvo je bilo za uspešno delo tudi odlikovano.

 

Gasilsko društvo stremi k izobraževanju vseh gasilcev in gasilk, predvsem pa gasilske mladine. Le ta je v zadnjem letu opravila osnovne – društvene teste in čakajo, da se še v letošnjem letu ali v začetku prihodnjega leta vpišejo na nadaljevalni tečaj.

 

Da bi lahko gasilsko mladino in vse operativne člane čim manjkrat varno vozili na intervencije, čim večkrat pa na razna gasilska tekmovanja, izobraževanja in srečanja, smo si zaradi dotrajanosti vozila, ki v letošnjem letu stopa v 36. leto, zadali nalogo, da poskusimo z zbiranjem naših in vaših prispevkov zamenjati vozilo z novim ali vsaj mlajšim gasilskim vozilom.

 

Na koncu bi se še enkrat radi zahvalili vsem gasilcem in vaščanom, ki so v 60 letih z voljo in prostovoljnim delom pripomogli, da imamo sicer majhno, a vzorno gasilsko društvo.

 

Gasilke in gasilci PGD Studor se ob tej priložnosti najlepše zahvaljujemo Občini Bohinj ter županu Francu Kramarju za sponzoriranje prireditve. Predvsem pa najlepša hvala Martinu Cvetku za dovoljenje organizacije proslave in veselice na njegovem prostoru. Ne moremo tudi mimo zahvale za pomoč Režijskega obrata ob postavljanju šotora. Za notranjo ureditev šotora se zahvaljujemo še TD Bohinj, ŠD Srednja vas in PGD Koprivnik. Posebna zahvala gre PGD Stara Fužina za redarstvo, požarno varnost ter pomoč v kuhinji in strežbi. Zahvaljujemo se vsem lastnikom zemljišč, ki so nam jih odstopili za parkirna mesta. Še enkrat hvala tudi vsem neimenovanim, ki so prispevali k uspešni prireditvi.

 

Hvala tudi gospe Luciji Grm za vodenje in povezovanje uvodnega programa ter skupini Žgančki iz KUD Triglav iz Srednje vasi za popestritev slavnostne seje in programa ob proslavi, pa tudi Ansamblu Saša Avsenika za prijetno vzdušje ob izvedbi glasbenega programa.

 

Za uspešno izveden srečelov se zahvaljujemo vsem darovalcem dobitkov. Zahvala gre še vsem, ki ste nas podprli s finančnimi sredstvi.

 

 

PGD Studor

Oglejte si tudi