Logo MojaObčina.si
JUTRI
10°C
2°C
NED.
13°C
-1°C
Oceni objavo

28. redna seja Občinskega sveta

Novembrska redna seja Občinskega sveta Občine Bohinj je imela kar deset točk dnevnega reda:
1) predlog Odloka o plovbnem režimu v Občini Bohinj, druga obravnava;

2) predlog Odloka o proračunu Občine Bohinj za leto 2014, prva obravnava – splošna razprava;

3) predlog Odloka o ustanovitvi skupnega medobčinskega inšpektorata in redarstva Občin Bled, Bohinj in Železniki (MIR-1), prva obravnava;

4) sklep o priznanju solastninskega deleža na podlagi preteklih vlaganj pri nepremičninah parc. št. 944/4 in 944/8 obe k.o. Studor – nadaljevanje točke iz 27. redne seje Občinskega sveta;

5) predlog sklepa o zavezujočem postopku v zvezi z gospodarjenjem z nepremičninami v lasti ali delni lasti Občine Bohinj;

6) javni razpis najema zemljišča in gostinskega lokala na parcelni št. 944/4 in 944/8, obe k.o. Studor, ki so v lasti Občine Bohinj;

7) dokument identifikacije investicijskega programa za daljinsko ogrevanje na lesno biomaso v Bohinjski Bistrici;

8) predstavitev Lesnopredelovalnega centra Bohinj;

9) soglasje k imenovanju direktorja Razvojne agencije Zgornje Gorenjske;

10) vprašanja, pobude in informacije.

 

Sprejet plovbni režim


Občinski svet je sprejel Odlok o plovbnem režimu v Občini Bohinj z obema podanima amandmajema. Besedilo odloka si lahko preberete v Uradnem vestniku decembrske številke Bohinjskih novic.

 

Prva obravnava Proračuna 2014


Občinski svet je sprejel predlog Odloka o proračunu Občine Bohinj za leto 2014. Podane so bile nekatere pripombe in predlogi, do katerih se bo občinska uprava do decembrske redne seje Občinskega sveta opredelila in jih v predlog proračuna 2014 vnesla ali zavrnila.

 

Pridružitev Železnikov k MIR Bled in Bohinj


Medobčinski inšpektorat in redarstvo Občin Bled in Bohinj je bil ustanovljen leta 2009 kot organ skupne občinske uprave. Deluje na delovnem področju občinskega inšpekcijskega nadzorstva in občinskega redarstva. Na podlagi Zakona o financiranju občin polovico stroškov, povezanih z delovanjem organa, občinama ustanoviteljicama povrne Republika Slovenija.

 

S predlogom novega odloka bi se Občinama Bled in Bohinj v skupnem MIR pridružila tudi Občina Železniki. Razlog za vključitev Železnikov je racionalizacija delovanja in optimizacija delovnih procesov v trenutnem organu. Občina Bohinj bi z vključitvijo Železnikov pridobila svetovalca za zaščito in reševanje, hkrati pa vključitev še ene občine ne pomeni povečanja števila zaposlenih. S pridružitvijo Železnikov se širi območje delovanja, znižajo pa se stroški sofinanciranja Medobčinskega inšpektorata in redarstva. Stroški sofinanciranja Občine Bohinj naj bi se predvidoma znižali s sedanjih 140.000 evrov na 128.000 evrov letno ob enakem kadrovskem obsegu. Obseg nalog v Občini Bohinj naj se ne bi bistveno spremenil.

Občinski svet je predlog Odloka v prvi obravnavi sprejel.

 

Priznali solastniški delež


Občina Bohinj je zemljiškoknjižna lastnica nepremičnin 944/4 in 944/8, obe k.o. 2198 Studor. Nepremičnini oz. poslovni prostori, ki stojijo na njih, so bili predmet najema po najemni pogodbi iz leta 1989. Občina Bohinj je v juniju letos prejela vlogo najemnice za priznanje solastniške pravice na obeh nepremičninah na podlagi preteklih vlaganj, s čimer sta se jima povečali vrednosti. Na podlagi vsebine najemne pogodbe in aneksov k njej imata najemodajalka in najemnica možnost, da povečanje vrednosti nepremičnine namesto povračila uredita s priznanjem solastninskega deleža.

 

Iz cenitvenega poročila cenilca Danila Klinarja je razvidno, da je nepremičnina v sedanjem stanju vredna 229.248 evrov. V kolikor vlaganj najemnika ne bi bilo, bi bila vrednost nepremičnine le 108.989 evrov. Povečanje vrednosti torej znaša 120.259 evrov, kar predstavlja 52,5 odstotkov.

 

Najemno razmerje je bilo z zadnjim aneksom podaljšano do zaključka nepravdnega (denacionalizacija) postopka N 69/1993, ki se je zaključil s sklenitvijo poravnave, h kateri je soglasje podal Občinski svet. Občina Bohinj za sklenitev dogovora o priznanju solastninske pravice postavlja pogoj, da najemnica nosi sorazmerni del te odškodnine.

 

Zaradi točnosti izida glasovanja so občinski svetniki in svetnice glasovali poimensko. Izid je bil osem ZA, pet PROTI in trije vzdržani (niso glasovali). S tem izidom je bil najemnici nepremičnin na Veglju priznan solastniški delež v višini 52,5 odstotka s prej omenjenim pogojem.

 

Neobravnavani peta in šesta točka


Predlagatelji pete in šeste točke dnevnega reda, v katerih je šlo za problematiko pristojnosti glede upravljanja z nepremičninskim premoženjem Občine Bohinj (ali ta pripada Občinski upravi ali Občinskemu svetu), so izrazili željo, da bi radi pridobili pravno mnenje, tako kot je Občinska uprava pridobila pravno mnenje v zvezi s temo prejšnje točke dnevnega reda.

 

Na koncu pete točke je Občinski svet sklenil, da naj predlagateljica točke svetnica Matilda Arh pripravi nove sklepe, ki jih bo Občinska uprava poslala pristojnemu ministrstvu ter prosila za mnenje in stališča.

Tudi na koncu šeste točke je Občinski svet sklenil, naj predlagatelji Matilda Arh, Anton Urh, Janez Čufer, Marija Ogrin in Lojze Mencinger pripravijo vprašanja na to temo in jih posredujejo Občinski upravi, ki jih bo poslala pristojnemu ministrstvu.

 

Daljinsko ogrevanje na lesno biomaso


Skladno z energetskim zakonom je bil v letu 2011 na Občinskem svetu sprejet Lokalni energetski koncept (LEK) za Občino Bohinj. Med aktivnostmi v akcijskem načrtu so bili postavljeni cilji, ki predvidevajo prehod ogrevanja na obnovljive vire energije (OVE) ter spodbujanje skupnega ogrevanja na biomaso. V LEK-u je opredeljen Akcijski načrt, ki predvideva izdelavo Dokumenta identifikacije investicijskega programa – Daljinsko ogrevanje na lesno biomaso Bohinjska Bistrica. Dokument je za Občino Bohinj pripravilo podjetje Goriška lokalna energetska agencija GOLEA, katerega direktor Rajko Leban je na seji vsebino dokumenta predstavil svetnicam in svetnikom.

 

Občinski svet je dokument potrdil. Več o njegovi vsebini si lahko preberete v samostojnem članku, ki smo ga že objavili tudi na tem portalu.

 

Predstavitev novega projekta LIP Bled v Bohinju


Občinskemu svetu je direktor LIP Bled Alojz Burja predstavil projekt Lesnopredelovalnega centra Bohinj, ki ga nameravajo urediti na območju sedanjega obrata LIP Bohinj. Investicija naj bi bila predvidoma zaključena v letu 2015.

 

Občinski svet se je s predstavitvijo projekta seznanil. Več o njem si lahko preberete v samostojnem članku, ki smo ga že objavili tudi na tem portalu.

 

Soglasje k imenovanju direktorja RAGOR


V skladu z 19. členom Odloka o ustanovitvi Razvojne agencije Zgornje Gorenjske je moral tudi Občinski svet Občine Bohinj podati soglasje k imenovanju novega direktorja RAGOR. Sedanjemu direktorju Stevu Ščavničarju s koncem letošnjega leta poteče štiriletni mandat.

 

Svet zavoda je prejel šest kandidatur, od katerih so bili štirje kandidati izglasovani za povabilo na razgovor. To so bili Vojko Mencinger, Matjaž Šarabon, Stevo Ščavničar in Marko Vihar.

 

Na 39. Seji sveta Zavoda RAGOR so potekali razgovori s kandidati, nato pa so člani sveta glasovali in soglasno podprli še en mandat Stevu Ščavničarju. Tudi Občinski svet Občine Bohinj je z vsemi glasovi ZA podal soglasje k imenovanju Steva Ščavničarja za direktorja RAGOR.

Oglejte si tudi