Izberi drugo občino
Nazadnje izbrane občine

Poišči občino

Registracija
Napoved za sreda, 18.10.2017

pretežno jasno
Ponoči bo pretežno jasno, marsikje bo po nižinah nastala megla. Tudi ob morju bo lahko megleno, proti jutru se bo zgostila nizka oblačnost, ki se bo razširila tudi proti Notranjski. Najnižje jutranje temperature bodo od 3 do 9, ob morju okoli 12 stopinj C.
4°C | 23°C
četrtek, 19.10.2017
2°C | 21°C
petek, 20.10.2017
4°C | 22°C
sobota, 21.10.2017
7°C | 21°C
nedelja, 22.10.2017
7°C | 18°C
Opozorila
Torek, 17.10.2017 ob 19h
Dodatnega opozorila ni.
4°C
23°C
pretežno jasno
Nahajaš se tukaj: Novice Občinske

26. redna seja Občinskega sveta


OBČINSKE

| |
07.07.2013      18:30
A A

26. redna seja Občinskega sveta


26. redna seja Občinskega sveta je potekala v sejni sobi občinske stavbe prvi četrtek v juliju. Dnevni red je obsegal devet točk, a je bila seja vseeno zaključena v eni uri, kar je rekorden čas za naš občinski svet.


foto: Petra Lotrič Ogrin
foto: Petra Lotrič Ogrin
Deli:

O turistični signalizaciji, reklamnih objektih in neprometnih oznakah

 

Ministrstvo infrastrukturo in prostor je Občino Bohinj opozorilo, da so nekatera določila Odloka o postavljanju turistične signalizacije, reklamnih objektov in nameščanju neprometnih oznak v neskladju z Zakonom o cestah.

 

Sporna so določila, ki omogočajo postavitev in odstranitev turistične signalizacije in pridobitev dovoljenja za postavitev v območju državne ceste.

Do sedaj je ta dela opravljal Režijski obrat Občine Bohinj, v prihodnje pa bo ta dela opravljal pooblaščeni izvajalec rednega vzdrževanja državnih cest (Gorenjska gradbena družba d.d.)

 

Občinski svet je Odlok o spremembah in dopolnitvah odloka o postavljanju turistične signalizacije, reklamnih objektov in nameščanj neprometnih znakov sprejel brez razprave.

 

Sprememba pravilnika o plačah in nagradah

 

S predlaganimi spremembami se Pravilnik o plačah občinskih funkcionarjev in nagradah članov delovnih teles občinskega sveta, nazornega odbora in članov drugih občinskih odborov, komisij in drugih delovnih teles ter o povračilu stroškov usklajuje z Zakonom o uravnoteženju javnih financ.

 

Ta v 128. členu določa, da se spremeni 34.a člen Zakona o lokalni samoupravi, in sicer: »Članu Občinskega sveta, razen podžupanu, pripada sejnina za udeležbo na seji občinskega sveta ali seji delovnega telesa občinskega sveta. Letni znesek sejnin, vključno s sejninami za seje delovnih teles občinskega sveta, ki se izplača posameznemu članu občinskega sveta ne sme presegati 7,5 % plače župana. Pri tem se ne upošteva dodatek za delovno dobo«.

 

Pred spremembo je 34. člen Zakona o lokalni samoupravi določal, da letni znesek, ki ga prejme član občinskega sveta ne sme presegati 15 % plače župana.

Občinski svet je spremembo pravilnika sprejel brez razprave.

 

Obvezna razlaga

 

Obvezna razlaga Odloka o prostorskih ureditvenih pogojih za plansko celoto Bohinj se je nanašala na urejanje posegov v območjih strnjene pozidave, vaških jeder. Z njo so pojasnili zapisana določila v odloku in ne pomeni širitve ali spremembe določil odloka.

 

Šlo je za gospodarski objekt ob mostu v Srednji vasi, ki ga je popolnoma odnesla zadnja poplava, sedaj pa je lastnik zgradil nadomestno gradnjo. Za nadomestno gradnjo je pridobil vsa soglasja in objekt se v celoti vklaplja v okolje. Med soglasji je moral lastnik pridobiti tudi soglasje Zavoda za varstvo kulturne dediščine, ker gre za območje kulturne dediščine.

 

Z obvezno razlago se je omogočilo upoštevanje specifičnih pogojev na posameznih lokacijah v sklopu obstoječih naselij, s čimer se ne ruši skladnosti obstoječe podobe naselja, njegovih stavbnih mas in vedut ter tako ne poslabšujejo razmer znotraj obstoječe pozidave.

 

Občinski svet je obvezno razlago sprejel skoraj brez razprave.

 

Sistematizacija, normativ in cene vrtca

 

Na podlagi vpisa otrok v vrtec, ki je bil v aprilu za šolsko leto 2013/2014, bo v vrtec prihodnje šolsko leto vpisanih 189 otrok, kar je bila osnova za oblikovanje desetih oddelkov. Občinski svet je zato na majski redni seji potrdil zvišanje normativa za dva otroka v osmih oddelkih vrtca.

 

Z 20. majem je prišlo do spremembe stanja v enem (devetem) oddelku za prihodnje šolsko leto. V maju je vrtec po rednem vpisu na prosto mesto vključil novega otroka, kar vpliva na oblikovanje oddelkov za prihodnje šolsko leto. Gre za otroka, ki predvidoma ostaja v vrtcu tudi v prihodnjem šolskem letu.

 

Za enega od že vključenih otrok pa je bil vložen predlog za usmeritev otroka. Iz dokumenta, ki je bil izdan v ugotovitvenem postopku je razvidno, da bo otroku odobrena dodatna strokovna pomoč in znižan normativ v oddelku, v katerega je otrok vključen. Za vključitev vseh vpisanih otrok bi zato potrebovali dejansko 190 mest.

 

V šolskem letu 2013/14 pravica do dodatne strokovne pomoči v vrtcu pripada dvema otrokoma, in sicer vsakemu v obsegu treh ur na teden. Na podlagi opisanih dejstev je bili pripravljeni predlagani sistematizacija in dodatna sistematizacija delovnih mest v Vrtcu Bohinj. Potrditev predlagane sistemizacije ne bo imela vpliva na dvig planiranih sredstev v proračunu za leto 2013.

 

Prav tako so opisana dejstva razlog za predlog ponovnega zvišanja normativa, in sicer za 2 otroka v devetem oddelku vrtca.

 

Na podlagi 190 vpisanih otrok je za šolsko leto 2013/14 oblikovanih 10 oddelkov: tri v prvem starostnem obdobju (47 otrok), šest v drugem starostnem obdobju (124 otrok) in en kombiniran oddelek (19 otrok). Poleg oblikovanja novih oddelkov so podlaga za oblikovanje nove cene vrtca tudi: število vpisanih otrok, zvišan normativ v devetih oddelkih, znižanje plač in drugih stroškov dela in potrjena sistemizacija delovnih mest.

 

Občinski svet je vse tri predloge: sistematizacijo delovnih mest, zvišanje normativa v devetem oddelku in spremembo cen programov v Vrtcu Bohinj brez razprave potrdil.

 

Priznanja Občine Bohinj 2013

 

V Bohinjskih novicah je bil v maju objavljen javni razpis za podelitev priznanj Občine Bohinj v leto 2013. Prispeli so naslednji predlogi: podelitev naziva častni občan Občine Bohinj Majdi Kromar, predlagatelj Zavod sv. Martina Srednja vas; podelitev zlate plakete Občine Bohinj Valentinu Štendlerju iz Srednje vasi, predlagatelj Jože Žvan; podelitev bronaste plakete Občine Bohinj Andreji Jensterle in sodelavkam Vrtca Bohinj, predlagatelj župan Občine Bohinj Franc Kramar.

 

Občinski svet je vse tri predloge potrdil brez razprave

 

Imenovanje predstavnika občine v knjižničnem svetu

 

Občina Bohinj ima kot soustanovitelj Knjižnice Antona Tomaža Linharta Radovljica v knjižničnem svetu enega predstavnika. Občinski svet Občine Bohinj je 11. maja 2011 za članico Knjižničnega sveta imenoval Teo Sodja.

 

V letošnjem aprilu je Knjižnični svet občino obvestil, da se imenovana predstavnica Občine Bohinj od dneva njenega imenovanja, ko se je Knjižnični svet sestal štirikrat, ni udeležila nobene seje sveta, niti ni opravičila oziroma najavila svoje odsotnosti, kljub pisno posredovanim vabilom. Prav tako na poziv ni posredovala svojih kontaktnih podatkov.

 

Iz navedenega so v Knjižničnem svetu A.T. Linharta Radovljica sklepali, da predstavnica Občine Bohinj ne namerava sodelovati pri delu Knjižničnega sveta in zato predlagali, da se prične s postopkom njene zamenjave.

 

Po pozivu Komisije za mandatna vprašanja, volitve in imenovanje je pravočasno prispela ena vloga. Slovenska demokratska stranka je predlagala, da se v knjižnični svet imenuje Romano Ravnik, ki jo je občinski svet na seji imenoval za predstavnivo občine v Knjižničnem svetu Knjižnice Antona Tomaža Linharta Radovljica.

 

Informacija

 

Pri zadnji točki dnevnega reda je predsednik Krajevne skupnosti Stara Fužina – Studor in predstavnik občine Bohinj v svetu Javnega zavoda Triglavskega narodnega parka Pavel Zalokar podal informacijo , da je konec junija svet TNP na ministrstvo za finance poslal pripombe glede davka na nepremičnine.

 

Pobudo za seznanitev ministrstva s pripombami je svetu TNP dal Zalokar, pri tem pa so ga podprli vsi ostali svetniki. Predsednik svet TNP dr. Darij Krajčič je nato dal nalogo upravi TNP, da pripravi vlogo, s katero zahtevajo oziroma predlagajo, da se nepremičnine v TNP oprostijo plačila davka na nepremičnine.

 

»Dal sem sicer predlog tudi za katastrski dohodek, da bi se tudi tega oprostilo,« je povedal Zalokar, »saj je bil katastrski dohodek na Gorenjskem zvišan kar osemkratno.« Vendar je za ta del na svetu TNP dobil le obljubo, da bo v prihodnje pristojnemu ministrstvu dana tudi ta pripomba.
0 (Bodi prvi!)
Oceni članek

Povezani članki
NE ZAMUDI VEČ NOBENE POMEMBNE NOVICE ALI DOGODKA IZ TVOJEGA KRAJA! x
Naroči se na brezplačno tedensko e-izdajo in bodi na tekočem o dogajanju v tvoji občini Bohinj!

100 % skrbno bomo varovali vašo zasebnost in odjavili se boste lahko kadarkoli!
Komentiraj novico

Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!
Komentarji 0 komentarjev
Za ta prispevek še ni dodanih komentarjev. Bodi prvi!


Koledar dogodkov Preglej vse
Oktober 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27
18.10.2017 | Kultura
Knjižnica v gozdu
25.10.2017 | Kultura
A veš, koliko te imam rad?
18.10.2017 | Kultura
Knjižnica v gozdu
21.10.201 | Turizem
Domača tržnica na Bohinjski Bistrici
25.10.2017 | Kultura
A veš, koliko te imam rad?

Bodite prvi pri oddaji mnenja.