Logo MojaObčina.si
JUTRI
17°C
3°C
NED.
22°C
4°C
Oceni objavo

Evropski teden mobilnosti: Živi zdravo. Potuj trajnostno.

V občini Bohinj smo se v mesecu septembru pridružili Evropskem tednu mobilnosti, katerega namen je predvsem spodbujanje k uvedbi in promociji trajnostnih prometnih ukrepov, in ser letos odvija pod sloganom Živi zdravo. Potuj trajnostno. Evropski teden mobilnosti je potekal med 16. – 22. septembrom. Evropski teden mobilnosti se je v Bohinju izvajal v okviru projekta LIFE IP CARE4CLIMATE (LIFE17 IPC/SI/000007), ki je financiran s strani Ministrstva za okolje in prostor v okviru sredstev Sklada za podnebne spremembe.

V tem tednu smo izvedli promocijo trajnostnih oblik mobilnosti za najmlajše. Za učence osnovne šole dr. Janeza Mencingerja Bohinjska Bistrica in podružnice Srednja vas smo izvedli aktivnost, imenovano Pešbus. Spodbujanje prihoda v šolo peš, s kolesom, skirojem ali podobno je velika prednost, predvsem iz vidika vsakodnevne fizične aktivnosti, spodbujanja osebnega in socialnega razvoja otrok ter krepi občutek odgovornosti in zavest o lastnih zmožnostih. Otroci s premagovanjem krajših razdalj v okolju, ki ga poznajo, postopoma osvajajo prometne predpise in pravila vedenja ter postajajo suvereni udeleženci v prometu. Če otroci v šolo pešačijo, se zmanjša število poti, opravljenih z avtomobilom, in posledično tudi količina škodljivih izpustov v okolje.

Akcija Pešbus je potekala v sodelovanju z Osnovno šolo dr. Janeza Mencingerja ter podružnico v Srednji vasi,  udeleženkami skupine Šola Zdravja v Bohinjski Bistrici ter starši in drugimi prostovoljci, ki so v času Pešbusa otroke spremljali v šolo. Vsem spremljevalcem se za njihovo pomoč iskreno zahvaljujemo!

Park(irni) dan predstavlja promocijske aktivnosti, s katerim se poleg spodbujanja trajnostne mobilnosti prikazuje tudi pomen javnih površin, trgov in zelenic v središčih naselij. Zato smo v sklopu projekta zaprli del parkirišča pod Skalco in na njem v času tedna mobilnosti vzpostavili javno površino za druženje. Na parkirišču smo v tednu mobilnosti izvedli nekaj aktivnosti. Aktivnosti so se nanašale predvsem na umestitev različnih dogodkov na parkirišče in pokazati, kako drugačno bi bilo središče naselja, če bi parkirišče zamenjali za vaški trg. Skupaj s Kulturnim društvom ProstoRož smo preuredili parkirišče z uporabo stojal in rdeče strehce, pod katero smo umestili več pisanih miz in stolov za posedanje in druženje. V sodelovanju s Kajak kanu klubom Bohinj smo izvedli kajakaški tečaj za otroke. Otroci so se spoznali z uporabo kajaka in v nekaj uricah uživali v športnih aktivnostih na jezeru. V tednu ETM smo izvedli tudi posvet Plovba in urejanje pristanišča pod Skalco. Ugotovili smo, da je na tem področju še nekaj prostora za napredek, predvsem pa, da je koristno razpravljati z vsemi deležniki po zaključku poletne sezone.

Dot del tedna mobilnosti je celo leto potekala promocijska kampanja uporabe javnega prevoza. Fokus v poletni sezoni je predvsem na uporabo brezplačnih organiziranih prevozov, ki iz več parkirišč in postajališč zagotavljajo brezplačne prevoze do številnih točk po Bohinju.

Po nekaterih pločnikih in sprehajalnih potek po Bohinjski Bistrici in Srednji vasi smo v sklopu projekta postavili tudi več Peš Kažipotov. Le-ti so pobarvani na pohodno površino in pešce spodbujajo k premagovanju krajših razdalij s hojo, ki je precej bolj trajnostna, zdrava in ponekod tudi hitrejša alternativa kot uporaba osebnega vozila. Peš kažipoti prikazujejo čas hoje od točke do večjih ustanov v naselju.

Za izvedbo vseh dogodkov se zahvaljujemo osnovni šoli, udeleženkam skupine Šola zdravja, Režijskemu obratu za pomoč pri pripravi ureditev parkirišča ter vsem ostalim sodelujočim, ki ste pripomogli k uspešni izvedbi dogodkov.

info@care4climate.si
www.care4climate.si

LIFE IP CARE4CLIMATE (LIFE17 IPC/SI/000007) je integralni projekt, sofinanciran s sredstvi evropskega programa LIFE, sredstev Sklada za podnebne spremembe in sredstvi partnerjev projekta.

Oglejte si tudi