V sklopu projekta Obrtno-podjetniški center in v sodelovanju s Turizmom Bohinj ter Društvom kmečkih žena in deklet smo 26. novembra 2024 uspešno izvedli delavnico »Vključi se v Bohinjski zajtrk«. Dogodek je privabil številne ponudnike nastanitev v Bohinju ter prebivalce, ki so iskali navdih za obdarovanje ali razvajanje domačih s pristnimi lokalnimi dobrotami.
Na delavnici smo se sprehodili skozi štiri tematike in na koncu imeli priložnost degustirati izdelke in razpravljati o vključitvi v projekt, ki spodbuja trajnostni turizem in hkrati ohranja bogato kulturno dediščino.
Obdelane tematike:
1. Obrtno podjetniški center Bohinj in možnosti svetovanj
2. Certifikat Bohinjsko
3. Projekt Bohinjski zajtrk
4. Okusi Bohinja na krožniku: od naročila do gosta
1. Projekt Obrtno-podjetniški center in možnosti brezplačnih svetovanj, je predstavila ga. Eldina Čosatović, mag. posl. ved (RAGOR). Prebivalci Bohinja imajo na voljo različne možnosti svetovanja, ki jim lahko pomagajo pri razvoju in rasti njihovih dejavnosti. Svetujemo, kako učinkovito promovirati izdelke ali storitve prek marketinških strategij ter kako izkoristiti spletne portale za večjo prepoznavnost in prodajo. V okviru mreže Enterprise Europe Network (EEN) lahko posamezniki pridobijo podporo pri povezovanju z evropskimi partnerji in širjenju poslovanja na tuje trge. Poleg tega nudimo podporo pri prijavi na razpise za gospodarstvo Bohinj, s katerim je mogoče pridobiti finančna sredstva za različne projekte. Pomagamo tudi pri razumevanju pravnih okvirjev, registraciji podjetij in usklajevanju dejavnosti z zakonodajnimi zahtevami. Za tiste, ki šele začenjajo svojo podjetniško pot, je na voljo svetovanje za start-upe, vključno s pripravo poslovnih načrtov in prvimi koraki na trgu. Posebno pozornost namenjamo tudi trajnostni rasti podjetij, kar vključuje načrtovanje širitve poslovanja, iskanje novih tržnih priložnosti in podporo pri internacionalizaciji. Svetovanje tako zajema prilagajanje ponudbe za tuje trge, iskanje partnerjev ter širjenje dosega izdelkov ali storitev. Prebivalci Bohinja lahko na ta način izkoristijo celostno podporo za razvoj, povezovanje z lokalnimi in mednarodnimi partnerji ter krepitev svojih poslovnih dejavnosti.
2. Na delavnici je bila posebna pozornost namenjena tudi predstavitvi možnosti vključitve v certificiranje Bohinjsko in pojasnitvi, kaj ta certifikat predstavlja. Udeležencem je bilo razloženo, da je certifikat Bohinjsko znak kakovosti, ki potrjuje, da so izdelki ali storitve povezani z Bohinjem, tako po izvoru kot po svoji pristnosti in kakovosti. Predstavljeni so bili koraki za vključitev v postopek certificiranja, ki vključuje prijavo, pregled ustreznosti izdelka ali storitve glede na standarde certifikata ter končno odobritev. Certifikat Bohinjsko prinaša številne prednosti, saj povečuje prepoznavnost ponudnikov in gradi zaupanje med obiskovalci, ki iščejo pristne lokalne izdelke. Udeleženci so izvedeli, da se s pridobitvijo certifikata povezujejo v širšo zgodbo trajnostnega turizma in ohranjanja lokalne tradicije. Na delavnici so bili predstavljeni tudi primeri uspešnih praks lokalnih proizvajalcev, ki so že vključeni v sistem certificiranja, kar je ponudilo dodatno motivacijo za udeležence, da se vključijo v ta pomemben projekt. Možnosti certificiranja izdelkov in pridobitve kolektivne blagovne znamke Bohinjsko je predstavila ga. Barbara Rozman (Turizem Bohinj).
3. Bohinjski zajtrk, katerega cilj je promocija domačih okusov Bohinja in ustvarjanje pristne izkušnje lokalne kulinarike, je prav tako predstavila ga. Barbara Rozman. Možnost vključitve za ponudnike namestitev in potek »od naročila do krožnika« je navdušila naše udeležence. Želimo spodbuditi ponudnike namestitev v Bohinju, da možnost Bohinjskega zajtrka vkomponirajo na svoj rezervacijski portal, kjer bo gost lahko ponudbo izbral že ob rezervaciji. Primer dobre prakse v Bohinju je vsekakor ALPIK Chalets, ki s svojo aktivnostjo povečuje prepoznavnost lokalnih pridelovalcev, utrjuje tradicijo in bogastvo domače ponudbe.
Namen Bohinjskega zajtrka je vsekakor spodbuditi tako goste kot domačine, da posežejo po zajtrkih, pripravljenih iz svežih, lokalnih sestavin, ki jih ponuja bohinjska dolina. Izbirajo lahko med mesnim, ribjim ali vegetarijanskim zajtrkom. Poleg tega pa gostje lahko naročijo tudi prima pasje piškotke z bohinjskim sirom.
4. Postopek od naročila do gosta ter vsebino različnih bohinjskih zajtrkov je predstavila ga. Katica Mikelj iz Društva kmečkih žena in deklet. Pridne roke kmečkih žena in deklet vsako jutro pripravijo svež zajtrk iz domačih sestavin.
Na mesnem krožniku se tako najdejo: bohinjski pršut, suha klobasa, zaseka, sir iz Bohinja, dimljen sir, jogurt, marmelada, domače maslo, sezonsko sadje, čokoladni mignon, sadni napitek in kruh ali krušno pecivo.
Ribji paket vsebuje: dimljena postrv, namaz hladno dimljene postrvi, dimljen sir, hren s smetano, med, domača marmelada, domače maslo, čokoladni mignon, sezonsko sadje, sadni napitek, jogurt in kruh ali krušno pecivo.
Vegetarijanski Bohinjski zajtrk vsebuje: dimljen sir, kozji namaz, suho sadje, sveža in marinirana zelenjava, med, domača marmelada, domače maslo, sezonsko sadje, sadni napitek, jogurt, čokoladni mignon in kruh ali krušno pecivo.
Ob zajtrku pa lahko dodate tudi naročilo za Prima pasje piškote in z njimi posladkate svoje pasje ljubljenčke.
Možnost vključitve, naročila zajtrka in dodatne informacije pa lahko najdete tu: https://www.bohinj.si/izdelek/vsi-bohinjski-zajtrki-na-enem-mestu/
Zahvaljujemo se vsem, ki ste se dogodka udeležili in prispevali k uspehu delavnice. Skupaj gradimo zgodbo, ki povezuje lokalne okuse, gostoljubnost in naravne lepote Bohinja.
Naj bo v bodoče Bohinjski zajtrk del nepozabnega doživetja za vaše goste!
Razvojna agencija Zgornje Gorenjske
Turizem Bohinj
Društvo kmečkih žena in deklet Bohinj




