Logo MojaObčina.si
JUTRI
12°C
-2°C
PON.
11°C
0°C
Oceni objavo

PRVI SESTANEK ŽUPANOV OBČIN ZGORNJE GORENJSKE USMERJEN NA PODROČJE KULTURE

V četrtek, 10. januarja 2019 je v Kranjski Gori potekal 1. sestanek županov občin Zgornje Gorenjske v mandatu 2018 – 2022.

Župani občin Zgornje Gorenjske imajo redna mesečna srečanja že več kot 15 let. Stremijo k skupnemu nastopu in skupnemu reševanju problematik, izzivov in načrtov za posamezna področja, ki so pomembna za razvoj vseh občin in posameznih občin v odvisnosti na druge. Pogovori so bili usmerjeni v usklajevanje infrastrukturnih prioritet občin, promocijo turizma ter splošno izboljšanje kakovosti življenja občanov. Kot nov član koordinacije županov je nastopil g. Blaž Račič, kateremu so župani v znak sprejema podelili kaligrafski prepis verzov Zdravljice z ilustracijami. Osnovi namen in moto članov koordinacije županov pa je »Odlično sodelovanje in skupno nastopanje«.

Na prvem sestanku v letu 2019 so župani gostili državnega sekretarja Ministrstva za kulturo mag. Vojka Stoparja in v.d. generalno direktorico Direktorata za kulturno dediščino ga. Majo Bahar Didović.

 

Pogovor je tekel v smeri obnov kulturnih domov, knjižnic, muzejev, spomenikov in obnov kulturnih objektov pod varstvom kulturne dediščine v lasti fizičnih oseb. S strani županov je bil predstavljen izziv in želja po vlaganjih v kulturi. Po drugi strani pa težava občin, kot nosilcev razvoja lokalnih skupnostih zaradi predpisov v skladu z Zakonom o varstvu kulturne dediščine.

S strani ministrstva so bile predstavljene trenutne možnosti za sofinanciranje prenove objektov kulturne dediščine in dokumenti, ki so v postopku usklajevanja (Nacionalni program za kulturo). V nadaljevanju je bil predstavljen tudi Zakon o zagotavljanju sredstev za nekatere nujne programe RS v kulturi, ki je trenutno v javni obravnavi.

Rdeča nit naslednjega sestanka bo posvečena kmetijstvu. Gostili pa bodo ministrico za kmetijstvo dr. Aleksandro Pivec.  

 

Za koordinacijo županov zapisala:

Eldina Čosatović, RAGOR

Oglejte si tudi