Logo MojaObčina.si
DANES
8°C
4°C
JUTRI
15°C
-2°C
Oceni objavo

Začenja se Festival Bled

 

Festival Bled je pred 27. leti ugledal luč sveta na pobudo slovenskega violinista mag. Jerneja Brenceta, ki ga z ljubeznijo in entuziazmom vodi in oblikuje. Sprva je bil strogo klasično usmerjen, že kmalu pa se je začel širiti in dobivati današnjo obliko. Zastavili smo mu nekaj vprašanj na temo letošnjega festivala.

Kakšno je ravnotežje med koncerti klasične glasbe in med ostalimi zvrstmi na letošnjem festivalu?

Vodilo pri sestavi programa je kakovost izvajalcev, ne pa nujno tudi zvrst glasbe, tako, da se ga je prijel sloves »butičnega« festivala.

Letos bo na sporedu sedem klasičnih koncertov: Mak Muni Mihevc, Opera Pannonica, solisti Opere Osijek, Berlin - Tokyo Kvartet, Orkester 32 harmonik priznanega belgijskega mojstra svojega inštrumenta Ludo Mariena, Violinomanijo in Cello Attacca! z Zvezdano Novaković.

Vsako leto izpostavljate mlade perspektivne glasbenike in jih preko festivala uspešno promovirate – katere bi izpostavili tokrat?

Festival Bled se trudi promovirati mlade izvajalce, ki jih prepoznava na njihovi razvojni poti kot izjemne talente. Tokrat bo naš gost virtuoz klavirske igre, Mak Muni, dobitnik nagrad na mednarodnih tekmovanjih in eden redkih Slovencev, ki je imel recital v sloviti Carnegy Hall.

Morda bi za primer navedli Cello Attaca!, ki je imela prvi nastop pri nas, danes pa je kultni ansambel, enako velja za Balkan Boys, ki medtem polnijo tudi velike odre in številne violinske soliste širom po svetu (Mario Hossen, Paricija Kopačinskaja, Xiang Chen, Sandor Javorkai, ki bo letos ponovno v gosteh).

Festival se tradicionalno odvija že 27. leto. Ali ga letos zaznamujejo kakšne posebnosti, novosti?

Če me sprašujete po novostih, nam je uspelo združiti etno ansambel Balkan Boys z orkestrom Slovenske vojske v projektu Gypsyland in prvič v zgodovini festivala gostimo glasbeno komedijo igralca in odličnega pevca Klemena Slakonjo ob spremljavi Small Banda.

Pohvalimo se lahko, da, nam je uspelo združiti etno ansambel Balkan Boys z orkestrom Slovenske vojske v projektu Gypsyland in prvič v zgodovini festivala gostimo glasbeno komedijo igralca in odličnega pevca Klemena Slakonje ob spremljavi Small Banda.
Pri izbiri programa se priklanjamo tudi legendam, ki so pustile velik pečat v slovenski glasbeni kulturi: Zoran Predin in Lačni Franz, Iztok Mlakar in Laibach. 


Skratka, prisrčno vabljeni na letošnji festival, katerega program ponuja zagotovo za vsak okus nekaj - prijetne poletne večere polne čarobnih doživetij.

Zavod za kulturo Bled

Oglejte si tudi