Logo MojaObčina.si
DANES
25°C
2°C
JUTRI
24°C
8°C
Oceni objavo

Vodenje po razstavi Vezenine Bled

V Domu krajanov na Bohinjski Beli je na ogled razstava Vezenine Bled. Vsak petek v septembru si razstavo ob vodenju gospe Brede Stojan lahko ogledate od 17. do 18. ure. 

 

Razstavo so v sodelovanju z Gorenjskim muzejem odprli v okviru evropskega projekta »Naša industrijska dediščina, naš ponos«. 

 

Avtorica razstave je Monika Rogelj iz Gorenjskega muzeja Kranj, kjer hranijo precej dokumentarnega gradiva in izdelkov Vezenin. »Bled je v preteklih letih močno zaznamovala tradicija veziljstva in čipkarstva, ki sega najmanj v leto 1924, verjetno pa še dlje nazaj«, je povedala. »Zaposleni so bili večinoma z Bleda in okoliških krajev, podjetje pa je bilo svoje čase zelo uspešno in to ne samo v Sloveniji pač pa tudi na območju cele bivše države in v tujini«, še pravi avtorica razstave. 

 

Gorenjski muzej hrani obsežno zbirko, del katere je zdaj na ogled na Bohinjski Beli, nato pa se bo razstava preselila v skoraj 5 milijonov evrov vreden Medgeneracijski center Vezenine Bled. Gradnja že poteka, zgrajen pa bo do konca prihodnjega leta. Zunanja lesena konstrukcija bo spominjala na čipko.

Oglejte si tudi