Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
2°C
JUTRI
17°C
3°C
Oceni objavo

Vitezi na Madžarskem

 

Vitezi in dame iz Kulturnega Društva Igralska skupina Viteza Gašperja Lambergarja smo od 8. do 10. julija gostovali pri prijateljih Vitezih svetega Jurija na Madžarskem v Višegradu.

Višegrad je zgodovinsko mesto kakih 40 kilometrov oddaljeno od Budimpešte navzgor ob Donavi.

Je rodno mesto Madžarskega kralja Karla I., ki ga je leta 1325 razglasil za prestolnico Madžarske. Leta 1335 je v Višegradu Karel I. dva meseca gostil in imel kongres s češkim kraljem Ivanom Luksemburškim ter poljskim kraljem Kazimirjem III.

V spomin na ta pomemben zgodovinski dogodek vsako leto drugi vikend v julija pripravijo Dvorske igre. Prvič že leta 1985 in od takrat vsako leto razen 2020.

Je največji srednjeveški festival na Madžarskem. Na njem sodeluje na stotine vitezov, glasbenikov, plesalcev, žonglerjev, komikov iz Madžarske, Češke, Slovaške, Poljske ter Italije, Nemčije, Romunije, Srbije, Slovenije in Avstrije.

Seveda ne smemo pozabiti domače skupine Vitezov Svetega Jurija. Brez njih bi si organizacijo in izvedbo takega dogodka težko predstavljali.

Spektakularni turnirji pehote in vitezov konjenikov potekajo na prvotnem turnirskem polju v kraljevi palači skupaj s plesnimi predstavami, predstavami z metanjem zastav, srednjeveškimi igrami, razburljivimi tekmovanji in ne manjka tudi Sokolar.

Z vitezi Svetega Jurija smo se srečali leta 2006 na srednjeveških dneh pri vitezih Srbskega Viteškega Bojevanja pod Kalimegdanom v Beogradu. Od takrat vsako leto izmenjujemo obiske.

K nam pridejo na srednjeveške dneve na Blejskem gradu prvi vikend v juniju.

Lojze Ropret

Oglejte si tudi