Logo MojaObčina.si
DANES
6°C
4°C
JUTRI
8°C
4°C
Oceni objavo

Več kot 60 potapljačev se je spopadlo s školjkami

Bled - V Blejskem jezeru je bila včeraj že 20. tradicionalna podvodna čistilna akcija, ki je bila letos usmerjena predvsem v odstranjevanje tujerodne in invazivne školjke, potujoče trikotničarke.

 

V globine Blejskega jezera se je v organizaciji društva za podvodne dejavnosti Bled podalo več kot 60 potapljačev. Kot je povedal tehnični potapljač in koordinator aktivnosti, povezanih s problematično tujerodno školjko, Rok Lesjak, so imeli srečo, da so školjko odkrili v dokaj zgodnjem stadiju razvoja: "Nikjer na svetu se niso lotili reševanja tega problema tako kot pri nas, z ročnim odstranjevanjem in preprečevanjem širjenja. Soočili so se namreč s številnimi težavami, najsi bo to prevelika površina, pregloboka voda ali zasebna zemljišča, tako da školjke odstranjujejo le iz območij za kopanje in to z vodnimi topovi." Kot še dodaja Lesjak, se zavedajo, da bo školjka verjetno za vedno ostala v jezeru: "Ravno z velikim odzivom in delom društva za podvodne dejavnosti Bled pa že več kot eno leto odstranjujemo školjke. Odstranjevanje je težavno, še posebej v slabi vidljivosti, pa tudi sicer potapljači potrebujejo tudi do 15 minut, da sploh uspejo prepoznati školjke, še posebej večje so prekrite z mahom in rastlinami in jih je težko opaziti."

Največjo težavo predstavlja več milijonov planktonskih ličink, ki jih izleže vsaka školjka, čeprav ličinke nekatere ribe tudi jedo, pa v vsakem primeru nekaj odstotkov ličink preživi, kar pa glede na število izleženih ličink vseeno predstavlja več milijonov školjk.

Kot je povedala Mateja Poje z agencije za okolje in prostor, je pred pričetkom kopalne sezone treba razširiti zavedanje o preprečevanju prenosa te invazivne tujerodne vrste školjke: "Predvsem je potrebno biti pozoren, da se kopalna oprema ustrezno očisti, saj se lahko ličinke školjke primejo na kopalno opremo, predvsem če se nameravamo z isto opremo kopati v bohinjskem jezeru ali bajerju Šobec, da je ne bi zanesli v druge vode." Navodila za pravilno čiščenje kopalne in potapljaške opreme ter čolnov so v sodelovanju z občino Bled in strokovnjaki z ministrstva in Agencije za okolje pripravili tudi v zloženki, ki jo bodo delili obiskovalcem Bleda v turističnem društvu, ob jezeru pa bodo postavljene tudi informacijske table. 

 

Andraž Sodja

 

Oglejte si tudi