Izberi drugo občino
Nazadnje izbrane občine

Poišči občino

Registracija
Napoved za četrtek, 19.10.2017

pretežno jasno
Ponoči bo predvsem ob morju zmerno do pretežno oblačno, ponekod lahko občasno tudi megleno. Drugod bo precej jasno. Zjutraj bo po nekaterih kotlinah megla. Najnižje jutranje temperature bodo od 3 do 8, na Primorskem od 8 do 11 stopinj.
1°C | 22°C
petek, 20.10.2017
4°C | 21°C
sobota, 21.10.2017
5°C | 21°C
nedelja, 22.10.2017
8°C | 17°C
Opozorila
Sreda, 18.10.2017 ob 18h
Dodatnega opozorila ni.
1°C
22°C
pretežno jasno
Nahajaš se tukaj: Novice

Uživajmo lokalno - katalog je pripravljen!


NOVICE

| |
22.10.2013      1:49
A A

Uživajmo lokalno - katalog je pripravljen!



Deli:

Bled - Sodoben način življenja in trendi nakupovanja v velikih trgovskih središčih nas že nekaj časa usmerjajo k nakupu poceni in nekvalitetne hrane, ki je velikokrat poleg vsega še uvožena iz tujine. Tovrstna hrana je največkrat pridelana na intenziven način, z uporabo velikih količin fitofarmacevtskih sredstev, kar ima negativne vplive tako na človeka kot tudi okolje.

 

Čas je torej, da naredimo nekaj za svoje dobro kot tudi dobro narave. Prednost v naših nakupovalnih košaricah naj ima sezonska, lokalno pridelana hrana, ki od njive do krožnika potuje najkrajši možni čas. Z daljšanjem verige od pridelovalca do potrošnika se namreč močno zmanjša vsebnost vitaminov v hrani, zato lokalno pridelana hrana vsebuje tudi večje količine hranilnih snovi, vitaminov in mineralov, je bolj sveža in boljšega okusa. Zaradi bližine pridelave ni potrebno uporabljati konzervansov, kar se odraža tudi na kvaliteti proizvoda. Potrošnikom je omogočena lažja sledljivost - spremljanje hrane od pridelave, predelave do transporta. Pomembno je, da vemo kdo in na kakšen način je hrano pridelal, osebni stik s pridelovalcem pa predstavlja še dodaten doprinos. Lokalno pridelana hrana je pomembna tudi iz vidika ohranitve avtohtonih vrst semen in zmanjšanega vpliva na okolje. Zaradi krajšega transporta se zmanjša količina toplogrednih plinov, znižajo se količine embalaž in s tem posledično odpadkov. Pomembno je omeniti, da se z večanjem obsega potrošnje lokalnih pridelkov ustvarjajo nova delovna mesta, večji delež samooskrbe pa pomembno vpliva na ohranitev in razvoj podeželja ter pravičnejšo porazdelitev prihodkov. Le-ti se porazdelijo na lokalni ravni na več deležnikov, namesto da se koncentrirajo v vrhovih trgovskih verig in posrednikov.

 

Razvojna agencija Zgornje Gorenjske v sodelovanju z občinami Kranjska Gora, Žirovnica, Gorje, Bled, Bohinj in Radovljica v letošnjem letu izvaja projekt »Uživajmo lokalno«, v okviru katerega smo pripravili tudi Katalog lokalnih ponudnikov pridelkov in izdelkov z območja zgornje Gorenjske. Naš namen je povečati prepoznavnost lokalnih pridelovalcev in predelovalcev hrane ter s tem posledično prispevati k večji lokalni samooskrbi. Katalog bo konec oktobra oziroma v začetku meseca novembra posredovan v vsa gospodinjstva zgoraj navedenih občin, poleg tega pa bo dostopen tudi na spletnih straneh RAGOR-ja in sodelujočih občin. Gospodinjstva, ki imajo na nabiralnikih APEK nalepke, lahko Katalog prevzamejo na občini.

 

Nina Kobal in Urška Železnikar

Razvojna agencija Zgornje Gorenjske




0 (Bodi prvi!)
Oceni članek

Povezani članki
NE ZAMUDI VEČ NOBENE POMEMBNE NOVICE ALI DOGODKA IZ TVOJEGA KRAJA! x
Naroči se na brezplačno tedensko e-izdajo in bodi na tekočem o dogajanju v tvoji občini Bled!

100 % skrbno bomo varovali vašo zasebnost in odjavili se boste lahko kadarkoli!
Komentiraj novico

Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!
Komentarji 0 komentarjev
Za ta prispevek še ni dodanih komentarjev. Bodi prvi!


Koledar dogodkov Preglej vse
Oktober 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27
18.10.2017 | Tečaji in delavnice
Tečaj »Mozaična mizica«
19.10.2017 | Ostalo
Nega okrasnih lesnatih rastlin
20.10.2017 | Kultura
Glasbena pravljica Šest Kužkov
20.10.2017 | Kultura
Bonton za male lumpe
20.10.2017 | Tečaji in delavnice
Kostanjeve jedi
24.10.2017 | Tečaji in delavnice
Delavnica izdelave gamaš
24.10.2017 | Tečaji in delavnice
Delavnica izdelave gamaš
26.10.2017 | Tečaji in delavnice
NAREDIMO SI NAJBOLJŠE MILO«
26.10.2017 | Ostalo
Odkrito o teorijah zarot
27.10.2017 | Šole in vrtci
Knjižnica v gozdu
18.10.2017 | Tečaji in delavnice
Tečaj »Mozaična mizica«
19.10.2017 | Ostalo
Nega okrasnih lesnatih rastlin
20.10.2017 | Kultura
Glasbena pravljica Šest Kužkov
20.10.2017 | Kultura
Bonton za male lumpe
20.10.2017 | Tečaji in delavnice
Kostanjeve jedi

Bodite prvi pri oddaji mnenja.

Radio v živo