8. maja 2024 je v Medgeneracijskem centru Vezenine Bled potekal strokovni dogodek TURBO (TURizem Bled Odpadki) v organizaciji Ekologov brez meja in Infrastrukture Bled. Sodelujoči so predstavili analizo ravnanja z odpadki na področju turizma in dobre prakse ničelne proizvodnje odpadkov (t. i. zero waste) ter predloge za boljše ravnanje z naravnimi viri in odpadki.
Občini
Bled in Gorje prvi certificirani »Zero Waste Občini« na svetu
Leta 2022 sta občini Bled in Gorje prejeli evropski certifikat, t. i. »Zero Waste Certified City«, ki je namenjen pospeševanju prehoda evropskih mest do družbe brez odpadkov.
Bled
moramo doživeti – ne videti
Maja Pančur, ki je oktobra 2023 prevzela nalogo zelene koordinatorice destinacije Bled, je predstavila strategijo trajnostnega razvoja blejskega turizma. Glavni cilji vizije je na vračanju gostov v vseh štirih letnih časih, glavni stebri razvoja pa se osredotočajo na doživetja tradicije in kulturne dediščine, športna doživetja in poslovni turizem.
Hotelske
namestite na Bledu predstavljajo le četrtino vseh namestitev
Glede na podatke iz leta 2022 hotelske namestitve na Bledu predstavljajo 25,7 % od vseh razpoložljivih namestitvenih kapacitet, 12,3 % delež pripada kampu, 34,3 % apartmajem, 11,2 % sobam, 16,5 % pa preostalim namestitvam.
Od več kot 800 namestitvenih obratov na destinaciji jih le 12 certificiranih z enim od trajnostnih certifikatov: Alpine Resort Ribno, Garden Village Bled, Apartmaje Koman, Bled Rose Hotel, Hotel Astoria Garni, Hotel Park, Hotel Savica, Hotel Triglav, Rikli Balance Hotel, Vilo Bled, Vilo Mila in kamp Bled.
Z
individualnim pristopom do reševanja problematike na terenu
Direktor Infrastrukture Bled Janez Resman pojasni, da so že deseto leto člani skupnosti brez odpadkov. Letos so se odločili za ukinitev zabojev za embalažo na ekoloških otokih. Odvoz embalaže oziroma izpraznitev rumenega zabojnika je vključen v ceno komunalnih storitev in tako brezplačen.
Največjo
težavo na destinaciji, kot opažajo sami, povzročajo trgovci in ponudniki
hitre prehrane, ki po oceni Resmana nahranijo tudi po 10 tisoč gostov na
dan. Tovrstni embalažni
odpadki izjemno obremenjujejo okolje, povzročajo »cvetenje« košev po Bledu in
na dan ustvarijo med 7 do 10 kubičnih metrov odpadkov.
Matija
Blažič iz Ribno
Alpine Resort je
opozoril, da je med 75 – 80 % odpadkov predstavljala hrana. Z gosti so
zato začeli komunicirati o zmerni postrežbi v samopostrežnem bifeju. Takšen način poslovanja in delovanja se obrestuje, saj so lahko dvignili cene
ponudbe, medtem ko je kakovost sob ostala na enaki ravni.
Majhni koraki vodijo do trajnih sprememb
Na področju zmanjševanja embalaže bi bilo potrebno uvesti povratno in pralno embalažo – način, ki smo ga že poznali.
Na Bledu že leto dni deluje trgovina Na kilo, kjer lahko nakupujete z lastno embalažo, ob koncih tedna pa svoje izdelke lokalni pridelovalci nudijo tudi na tržnici pred trgovino Na kilo in pred GOZD Bled. Raznorazne predmete iz druge roke poiščite v trgovini Škart.
Turizem Bled




