V tednu med 29. septembrom in 3. oktobrom smo blejskemu turističnemu gospodarstvu skupaj s ponudniki omogočili, da iz prve roke doživi certificirana doživetja Blejskega lokalnega izbora. V petih dneh se je več kot 50 predstavnikov lokalnega gospodarstva podalo na izbrane izkušnje, ki so pokazale, kako raznolika, pristna in domiselna je ponudba Bleda ter koliko predanosti in ustvarjalnosti vanjo vlaga lokalna skupnost.
Udeleženci so v Vrtu okusov in občutkov spoznavali svet zelišč in pripravo zeliščnih dobrot. Balonarska avantura z lokalnim zajtrkom jih je popeljala nad Blejsko jezero, kjer so ob pogledu na otoček, grad in gorovje doživeli Bled z nove perspektive. Na Blejskem kuharskem tečaju so se učili priprave tradicionalnih jedi in okušali lokalna vina.
Z doživetjem Zveni po praznikih so se udeleženci za hip vrnili v 19. stoletje spoznavali običaje, glasbo in praznične jedi tistega časa. Doživetje s čebelarjem je razkrilo bogato tradicijo čebelarstva, pokušino medu in pogled v umetnost ročno poslikanih panjskih končnic. Na doživetju Od najlepše tepke do Tr’glavovega žganja so obiskovalci spoznali kmetijo Pr Trsegvav in okusili hišno žganje, likerje ter izdelke iz domačih hrušk. Teden se je zaključil z vodenim sprehodom skozi Začaran gozd, kjer so pravljični junaki predstavili lokalne zgodbe, udeleženci pa pot sklenili z okušanjem certificiranih lokalnih dobrot.


Zahvala gre vsem ponudnikom, ki so sodelovali pri izvedbi tedna doživetij ter s svojo predanostjo in energijo soustvarjajo zgodbo Blejskega lokalnega izbora. Njihovo delo bogati skupnost, utrjuje zaupanje v kakovost lokalne ponudbe in dokazuje, da se pristne zgodbe vedno začnejo doma.




